Institutul pentru Politici Publice (IPP) a dat publicității o analiză a ofertei politice pentru alegerile generale din 9 decembrie, în care se arată că listele de candidați cuprind actuali parlamentari „traseiști” politici, chiulangii, nomazi, cercetați penal, ceea ce confirmă percepția referitoare la slaba lor calitate.

Pentru cele 315 man­­date de deputați și 137 mandate de senatori din viitorul Parlament se vor „bate” 2.457 de can­didați. Doar 19% din ei vor accede la funcția mult visată, ceea ce înseamnă aproximativ 5 candidați/loc de parlamentar. Dintre aleșii din legislatura 2008-2012 can­­didează din nou 295 de parlamentari (62%), mai exact, 85 de senatori și 210 deputați. În cazul acestora, bărbații constituie majoritatea (89%), restul de 11% fiind femei (32 de persoane). Concluzia este că, în conti-nua­re, ponderea femeilor în politică rămâne scăzută. Cei mai mulți candidați care au mai fost parlamentari sunt de partea PSD, aproximativ 78%. Urmează PNL cu 77%. În USL sunt 101 de astfel de candidați din partea PSD, 65 aparțin PNL, 12 UNPR și 6 PC. Totodată, din actualii 131 de parlamentari PDL, 89 candidează din nou (68%). 

ARD, cei mai mulți candidați „virgini”

În ceea ce privește numărul de candidați ai alianțelor politice care nu au gustat din dulceața puterii, pe primul loc se situează ARD cu 78% de candidați „virgini”, în timp ce USL are doar 57% de candidați noi. Cei mai mulţi dintre candidaţii noi propuşi de USL, potrivit IPP, provin din mediul de afaceri, fiind administratori sau director de companii private. Din contră, candidaţii PDL sunt mai degrabă persoane din instituţii centrale sau locale, foşti prefecţi, preşedinţi sau vicepreşedinţi de consilii judeţe-ne, primari, directori de întreprinderi de stat, consilieri locali etc. Pe listele cu candidaţi mai există şi foşti experţi parlamentari, persoane care au lucrat împreună cu par-lamentarii din acest mandat. În concluzie, USL se bazează pe veterani hârșiți în luptele politice din Parlament.

Un alt record îl înregistrează UNPR, care deține un sfert dintre cei 41 de „traseiști politici” care vor candida din nou. De remarcat că Uniunea Națională pentru Pro-gresul României este o formațiune care în 2008 nici nu exista.

8% dintre candidații, foști parlamentari, sunt „nomazi”

Dintre cei care și-au schimbat colegiile în care candidează, cei mai mulți sunt în București. Aici, lideri importanți ai USL au optat să-și depună noile candidaturi, părăsindu-și electoratul din fostele colegii care i-au propulsat în Parlament în legislatura 2008-2012. Printre ei se numără senatorul Titus Corlăţean PSD, deputatul Eugen Nicolăescu- PNL, Gabriel Oprea UNPR, sau deputatul Călin Popescu Tăriceanu – PNL. Așa cum se cunoaște, Crin Antonescu a părăsit Capitala și candidează în Teleor-man. De partea cealaltă a baricadei, printre parlamentarii PDL care au schimbat colegiile sunt nume grele precum Elena Udrea, care speră să fie aleasă într-un colegiu din Neamț, Vasile Blaga, care s-a mutat în Timiș, iar Cristian Boureanu a plecat cu arme și bagaje din Argeș, pentru a candida în circumscripția Giurgiu.

Din 22 de parlamentari cu procese pe rol,  9 candidează din nou

 Cei care mai vor o tură prin Parlament,  până la terminarea proceselor, beneficiază de prezumția de nevinovăție, ceea ce i îndreptățește să candideze fără grijă, din nou. Cei nouă sunt: senatorul PC Mircea Marius Banias – PC, senatorul UNPR Nicolae Dobra, deputatul PNL Relu Fenechiu, deputatul PSD Marian Ghiveciu, deputatul Monica-Maria Iacob-Ridzi, care candidează din partea PP-DD, senatorul PSD Miron Mitrea, senatorul PC Dan Voiculescu, liberalul Teodor Atanasiu şi deputatul UDMR Laszlo Borbely.

Alături de ei sunt și patru dintre parlamentarii specialiști în butoanele sistemului de vot din forul legislativ al țării. Ei au fost surprinși de jurnaliști în timp ce votau multiplu, utilizând cartele ale colegilor lor. Cei patru cavaleri sunt Vasile Berci (PNL), Ciprian-Florin Luca (PSD), Valentin Rusu (PNL, fost PDL până în luna aprilie a.c) şi Ioan Stan – PSD.

O altă categorie de foști parlamentari, care se bulucesc să candideze din nou, este cea a chiulangiilor. Campion la tras chiulul este actualul președinte al Senatului Crin Antonescu cu o prezență la vot de 11% în 4 ani de zile. El este urmat de senatorul PNL Ioan Ghişe – 18%, deputatul PSD Viorel Hrebenciuc, cu 30% prezenţă, și deputatul PNL Relu Fenechiu, cu 36%. În concluzie, studiul IPP consideră că datele menţionate anterior confirmă percepţia cu privire la slaba calitate a candidaţilor pen-tru alegerile parlamentare 2012, de unde şi îngrijorarea privind pregătirea şi conduita membrilor viitorului Parlament.