Presa internaţională dedică spaţii largi alegerilor din România, prezentând rezultatele exit-poll-urilor şi comentând posibilele urmări ale acestui scrutin, dominat clar de coaliţia guvernamentală de centru-stânga.

„Alegătorii români şi-au exprimat sprijinul faţă de o coaliţie de stânga condusă de premierul ţării, în timp ce disputa dură între liderii acestei tinere democraţii ame-ninţă dezvoltarea sa economică”, afirmă Wall Street Journal. Ziarul avertizează că este posibil ca, în pofida rezultatelor alegerilor, Băsescu să nu îl nominalizeze pe Ponta la conducerea viitorului Guvern, deşi acest lucru ar putea aduce instabilitate sau chiar noi alegeri.

Financial Times cons­i­deră că victoria clară a USL ar putea scădea posibilitatea unei instabilităţi politice generate de o încercare a preşedintelui de a nominaliza un alt premier. Dar, subliniază acesta, alegerile prezidenţiale au loc abia în 2014, motiv pentru care se anunţă o perioadă de coabitare dificilă. Analistul Andrew MacDowall consideră că deşi alegerile sunt tranşate, ceea ce se va întâmpla pe viitor nu este clar încă, în timp ce “vicleanului” Băsescu îi rămân puţine cărţi de jucat. Există posibili-tatea ca “bătăiosul” Băsescu să încerce să îşi folosească pârghiile politice pentru a forţa o rupere postelectorală a USL şi a atrage formaţiunile mai influenţabile din cadrul coaliţiei în scopul de a forma o coaliţie cu ARD, PPDD şi reprezentanţii minorităţilor, în special cei maghiari. Băsescu ar putea vedea acest lucru drept o şansă de a pre-veni o altă încercare de demitere.

Tot despre posibila instabilitate a acestei ţări devastate de o luptă politică aprigă scrie şi cotidianul britanic The Independent. Acesta aminteşte, de asemenea, că Băsescu declarase anterior că nu îl va mai nominaliza din nou pe Ponta în funcţia de premier. El îl acuzase pe premier că serveşte interesele Rusiei şi a descris alegerile de duminică drept o opţiune între Statele Unite şi UE, pe de o parte, şi Rusia, de cealaltă parte.

Asociated Press arată că mulţi români s-au săturat de lupta pentru putere dintre politicieni, mai ales în condiţiile în care ţara rămâne una dintre cele mai sărace şi mai corupte membre ale Uniunii Europene.

 Cotidianul West Australian şi postul SBS prezintă un scurt portret al premierului Victor Ponta, “un politician tânăr şi ambiţios, acuzat de adversarii săi că îndepărtea-ză ţara de la calea europeană”.

Irish Times atrage atenţia că o posibilă luptă pentru putere declanşată în urma acestor alegeri ar putea complica negocierile cu FMI.

 Postul de televiziune Al-Jazeera, ca­re şi-a trimis un jurnalist la Bucureşti, prezintă un material amplu despre alegerile din România, subliniind dificultăţile legate de viitoarea coabitare între premier şi preşedinte, precum şi rata de participare scăzută.

Postul de televiziune francez France 24 atrage atenţia că investitorii şi analiştii economici au declarat că posibilele noi tulburări politice ar fi ultimul lucru de care ar avea nevoie cea de-a doua cea mai săracă ţară din UE, care se luptă să îşi revină după măsurile de austeritate dureroase la care a fost supusă.

Agenţia SDA-ATS, subliniază că USL a profitat din plin de nemulţumirea faţă de preşedintele Traian Băsescu şi faţă de precedentul Guvern, care a instaurat măsuri de austeritate nepopulare precum reducerea salariilor şi creşterea impozitelor.

În concluzie, în viziunea presei internaționale, victoria zdrobitoare a USL nu pare să aducă după sine o calmare a tensiunilor politice din țara noastră, viitorul Româ-niei fiind apreciat ca incert și greu de prezis.