Vin Sărbătorile și tradiția cere ca de pe mesele românilor să nu lipsească preparatele din carne de porc. Autoritatea Națională Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) atrage atenția consumatorilor să nu cumpere carne de oriunde, de la oricine și în orice condiții.
Într-un comunicat emis săptămâna trecută, ANSVSA recomandă cetățenilor „să nu cumpere carne de porc, produse sau preparate obţinute din aceasta, de la per-soane neautorizate pentru această activitate, precum şi din locuri sau spaţii neautorizate şi nesupravegheate sanitar-veterinar”. În felul acesta se poate evita apariția unor toxiinfecții alimentare sau, foarte important, infestarea cu Trichinella.
„S-au întâlnit situaţii în care, unii dintre crescătorii de porci în sistem gospodăresc aleg să vândă sau să sacrifice animalele, evitând controlul sănătăţii acestora de către medicii veterinari. Sacrificarea porcului şi consumarea acestuia în familie, fără controlul sanitar veterinar al stării de sănătate a animalului şi a salubrităţii cărnii obţinute, poate avea consecinţe grave. Dacă porcul este bolnav de trichineloză, cei care au consumat carnea infestată se vor îmbolnăvi şi vor fi supuşi unui tratament pentru o perioadă relativ lungă, existând posibilitatea apariţiei unor complicaţii şi reacţii adverse.”, trag un semnal de alarmă specialiștii ANSVSA.
De aceea, este recomandată solicitarea medicului veterinar înainte de sacrificarea porcului care să verifice sănătatea animalului. Dacă acesta este bolnav, proprietarul poate obține chiar și despăgubiri, la valoarea de piață a animalului. Specialiștii mai informează că vânzarea animalelor bolnave se pedepsește conform legii. Sfaturile Agenției recomandă să nu se consume carnea decât după examinarea acesteia de către medicul veterinar care trebuie să confirme lipsa infestării cu trichină.
Târgurile de animale trebuie să respecte condiții stricte
Comunicatul precizează că vânzarea porcilor vii trebuie făcută doar în târgurile și oboarele autorizate sanitar-veterinar. „Mişcarea porcilor vii către abator, atunci când trec printr-un târg (n.r. specializat), se poate efectua numai dacă animalele sunt însoţite de certificatul de sănătate, de formularul de mişcare și de documentul privind informaţiile pentru lanţul alimentar. Dacă există intenția de a vinde porci vii în târg, pentru a respecta legea şi a nu avea probleme cu autorităţile, trebuie verifi-cat dacă târgul este autorizat sanitar-veterinar și/sau supravegheat de un medic veterinar. La intrarea în târg, trebuie să i se solicite medicului veterinar responsabil să facă examinarea animalelor care urmează a fi vândute şi a documentelor eliberate de medicul veterinar la plecarea spre târg. Este interzisă sacrificarea porcilor şi co-mercializarea cărnii în târgurile de animale şi în vecinătatea acestora!”, avertizează comunicatul.
ANSVSA informează că numărul de telefon al centralei instituției este 0800.826.787 şi poate fi apelat gratuit de către cetăţeni, din orice reţea de telefonie, pentru a sesiza nereguli în domeniul siguranţei alimentelor.