Ultimul clasament mondial al gradului de corupţie din diverse ţări, realizat de Transparency International, clasează România pe locul 66, cu un scor de 44, la egalita-te cu Arabia Saudită şi Kuweitul, în urcare cu nouă poziţii faţă de anul precedent.

Indicele, stabilit pe baza unor date culese de către 13 instituţii internaţionale – între care Banca Mondială, bănci asiatice şi africane de dezvoltare sau Forumul Eco-nomic Mondial – este cuprins între zero, pentru cea mai coruptă ţară, şi o sută, pentru cea mai puţin coruptă.

În 2011, România a ocupat locul 75 în clasamentul Transparency International, la egalitate cu China, în coborâre cu şase poziţii faţă de 2010. În 2010, România a ocupat locul 69 în clasamentul mondial, şi locul 25 între cele 27 de state membre UE, în urma sa fiind doar Bulgaria şi Grecia. 

Potrivit clasamentului la nivel global, România este la egalitate cu Arabia Saudită şi Kuweitul, fiind devansată de Croaţia şi Slovacia.

Înaintea României, la egalitate, se află Ghana şi Lesotho, cu un scor de 45. Ea este urmată de Brazilia, Macedonia şi Africa de Sud, la egalitate, cu un scor de 43.

Republica Moldova a coborât 18 locuri şi se situează pe poziţia 94, cu un scor de 36, la egalitate cu Grecia, alături de alte şase state – Benin, Columbia, Djibuti, In-dia, Mongolia şi Senegal.

Danemarca, Finlanda şi Noua Zeelandă împart prima poziţie în rândul ţărilor celor mai puţin corupte, cu scoruri de peste 90. La cealaltă extremă a clasamentului, Afganistanul, Coreea de Nord şi Somalia ocupă împreună ultimul loc (174), fiind percepute drept cele mai corupte ţări din lume.

Două treimi dintre cele 176 de ţări evaluate obţin scoruri sub 50 de puncte. Iată extremele clasamentului mondial: pe primul loc, respectiv ţări foarte puţin corupte, se află Danemarca, Finlanda şi Noua Zeelandă, fiecare cu un punctaj de 90. După ele urmează Suedia, Singapore, Elveţia, Australia, Norvegia, Canada, Olanda. 

La cealaltă extremitate, în ordinea crescătoare a gradului de corupţie, se află Zimbabwe, Burundi, Ciad, Haiti, Venezuela, Irak, Turkmenistan, Uzbekistan, Myanmar, Sudan. Pe ultimul loc, adică cele mai corupte dintre ţările corupte, sunt Afghanistan, Coreea de Nord şi Somalia, fiecare cu câte 8 puncte.