Ca orice altă mare sărbătoare, ziua Naşterii Pruncului Sfânt, Iisus Hristos este precedată de post – Postul Crăciunului. Profită de faptul că mai sunt câteva ceasuri până la Crăciun şi rosteşte cu credinţă rugăciuni de iertare şi cere ajutorul preotului ca să-ţi mărturiseşti greşelile şi să obţii binecuvântare pentru iertarea păcatelor . Spovedania şi Împărtăşania sunt cele mai însemnate taine ale Bisericii Ortodoxe. Ele îţi luminează mintea şi trupul şi te pregătesc să întâmpini Naşterea Domnului aşa cum se cuvine, liniştit, curat, izbăvit de păcate.
Dacă ai ales să te abţii de la bucatele de dulce, de la desfrâu, băutură, mânie, gânduri negre, sentimente distructive în cele 40 de zile de post, de ce să nu cauţi să primești harul Bunului Dumnezeu prin Spovedanie și Împărtășanie? Trebuie să știi că nu există om fără de păcat. Oricât de moral ai fi, liniștit și respectuos cu cei din jurul tău, nu te gândi că ești lipsit de păcat. Toţi oamenii greșesc, unii mai mult, alţii mai puţin, lucru pe care ni-l arată chiar Sfânta Scriptură. “Cine se spovedește și împărtășește după o pregătire atentă, cu sentimentul nevredniciei, zdrobirii și al rugăciunii de iertare, devine capabil de comuniune cu Dumnezeu, dacă se va îngriji să ţină mintea la Domnul, Care i-a vizitat sufletul. Însă, cel care se spovedește, se împărtășește și nesocotește sfântul dar, atunci el pierde harul lui Dumnezeu, ba mai mult, atrage asupra sa mânia Domnului. Cine se împărtășește fără o pregătire și fără o stare sufletească, acela se împărtășește ca un trup mort”, spun sfinţii părinţi.
Mărturisirea păcatelor îţi ușurează drumul spre Împărăţia Cerurilor
E bine să-ţi conștientizezi păcatele și să ţi le mărturisești pentru că numai în acest fel, credincios și drept, va fi Domnul cu tine. Te va ierta și te va curăţa de toată întinăciunea și nedreptatea. De aceea, înaintea Crăciunului, mergi la biserică și mărturisește-ţi păcatele cu mare căinţă. În momentul în care te spovedești cu sufletul curat, este suficient ca preotul să pună mâna pe capul tău și să-ţi spună „Dumnezeu să te ierte”, păcatele ţi se ridică. În cazul în care nu-ţi descoperi și nu-ţi mărturisești curat toate greșelile făcute voluntar sau involuntar, cu voia sau fără voia ta, nu primești canon pentru ele și vor rămâne în tine ca o otravă. Mergi la preot cu convinge-rea că el este un mijlocitor între tine și divinitate. Atunci când ești în faţa slujitorului Bisericii, în faţa Domnului te duci, preotul fiind doar un martor. Caută în adâncuri și nu omite nicio greșeală. Spune adevărul. Du-te la preot cu tot sufletul, cu părere de rău, cu pocăinţă, cu încredere și spune cum ai făcut toate, fără nicio rușine. Fii conștient că rușinea de acum, de la taina Spovedaniei te va scuti de rușinea pe care o vei suferi la înfricoșătoarea zi a Judecăţii lui Dumnezeu. Mărturisirea păcatelor îţi ușurează drumul spre Împărăţia Cerurilor, unde niciodată nu va intra nimic necurat. Fii hotărât ca înaintea duhovnicului să iei marea hotărâre de a nu mai păcătui ulteri-or. Ca să nu omiţi vreun păcat, cu doar câteva zile înainte să mergi la spovedanie, închide-te într-o cameră unde nu te deranjează nimeni, ia un caiet și trece în el toate greșelile pe care le-ai făcut de-a lungul timpului, din copilărie până la momentul mărturisirii.
Sfânta Împărtășanie, Trupul și Sângele Domnului Iisus Hristos
Primul pas pe care trebuie să-l faci după mărturisirea păcatelor este Împărtășirea. În ziua respectivă, nu ai voie să mănânci, să bei, nici măcar anaforă sau agheas-mă. Înainte, timp de șapte zile trebuie să te abţii și de la relaţiile conjugale cu soţul/soţia și alte trei zile după, ca să nu pângărești trupul Mântuitorului Iisus Hristos care ţi-a fost încredinţat prin Sfânta Împărtășanie. Scrierile bisericești ne arată că Împărtășania este taina în care, sub chipul pâinii și al vinului, ţi se împărtășește însuși Tru-pul și Sângele Domnului Iisus Hristos, spre iertarea păcatelor și spre viaţa veșnică. Întâmpină marea sărbătoare a Nașterii Pruncului Sfânt fără păcate, în curăţenie și liniște interioară!
Rugăciunea din Postul Crăciunului
Tată din Ceruri, te rog să-mi binecuvântezi familia, prietenii, rudele și pe cei pe care îi iubesc, și pe cei care citesc această rugăciune chiar în acest moment,
Arată-le Tu o nouă imagine a dragostei și puterii Tale nemărginite.
Duhule Sfânt, te rog să-i ajuţi, chiar în acest moment.
Acolo unde există durere, te rog să le dăruiești pacea și mila Ta.
Acolo unde există îndoială, te rog să le inspiri o încredere înnoită prin Harul Tău.
Unde există o nevoie, te rog să le-o împlinești.
Binecuvântează le Tu căminul, familia, munca, dă-le Înţelepciune și Lumină în viaţa lor.
Binecuvântează-i când pleacă și când se întorc acasă, mergi înaintea lor și deschide-le calea.
Călăuzește-i și ocrotește-i clipă de clipă în toată viaţa lor.
Iartă-le lor păcatele făcute cu voie sau fără de voie, cu știinţă, din neștiinţă sau pe cele pe care nu și le amintesc.
Condu-i Tu pe Calea Ta Cea Sfântă, în Numele Fiului Tău, Iisus Hristos.
Doamne Tată, Fiule și Duhule Sfânt, îţi mulţumesc că tu vei face mai mult decât îţi pot eu cere.Amin!