Se apropie Crăciunul. Pe ici, pe colo, se aud deja clinchetele de clopoţei, beculeţele instalaţiilor de brad luminează feeric pe la ferestrele caselor, iar primii fulgi de nea căzuţi în multe zone, crează atmosfera de poveste. Deşi, obiceiul colindatului care vesteşte Naşterea Pruncului Sfânt, împodobitul bradului şi darurile oferite de bă-trânul moş captează întreaga familie, copilul este cel care se bucură cel mai mult de magia Crăciunului.

În fiecare an, în Ajunul Crăciunului, în toate casele se întâmplă ceva magic. Un moş bătrân, atât de bătrân încât, nimeni nu-i cunoaşte vârsta, vizitează gospodăriile şi, din tolba-i plină, lasă daruri copiilor care au fost cuminţi tot anul. De mii de ani de când s-a auzit de el, se ştie că moşul cel durduliu, cu barba albă, îmbrăcat în roşu, are nişte urechi magice, cu care îi aude pe copiii de pretutindeni şi astfel, află cine a fost cuminte şi merită să primească darul preferat, şi cine a făcut obrăznicii şi trebu-ie pedepsit. El vine tocmai din înzăpezita Laponie, unde trăieşte împreună cu soţia lui, Crăciuniţa, şi spiriduşii care, tot anul muncesc la marea fabrică de jucării şi pregă-tesc cadourile pentru seara de Ajun. Chiar dacă realitatea contrazice fantastica poveste a misteriosului Moş Crăciun, dacă eşti părinte ai toate motivele să-i vorbeşti copi-lului despre el ca despre ceva magic. Puştiul tău va învăţa multe lucruri interesante, captivante şi fără să-ţi dai seama, va adopta un comportament care-i va fi de mare folos în viaţă de-a lungul timpului. La rândul tău, vei avea astfel posibilitatea să conştientizezi mai bine cât de bune sunt acţiunile tale în ceea ce priveşte dezvoltarea calităţilor sale intelectuale şi morale.    

Ajută-l să ­descopere ­bucuria de a fi bun 

“Discuţia despre Moş Crăciun prezintă valorile fiecărei familii în parte. În unele familii, Moşul este condiţionat de comportamentul copilului, în altele este semnul iubi-rii necondiţionate în spiritul Crăciunului. În acest fel, familiile aleg şi explicaţiile care le sunt mai apropiate. Dacă în calitate de părinte te gândeşti la mesajul pe care vrei să îl transmiţi, poate reuşeşti să fii mai atent în a ajuta copilul să înveţe de la Moş Crăciun generozitatea, nu bucuria de a obţine şi mai multe lucruri pentru propria per-soană. Moş Crăciun poate fi o ocazie bună pentru a ajuta copiii (şi părinţii) să (re)descopere bucuria de a fi bun, generos cu ceialţi şi recunoscător pentru ceea ce are”, spune Lena Rusti, psiholog/psihoterapeut la Clinica Mentarex.  

Prezintă-l pe moșul ca pe un personaj ­care poate să ajute 

Când abordezi cu micuţul subiectul, prezintă l pe moşul cel bătrân ca pe un personaj care oferă altei persoane ceea ce are nevoie. Dar fără să i strici momentul ma-gic care-i umple sufletul de bucurie. “Cu toţii avem nevoie de puţină magie în viaţă. Doar atunci când suntem conectaţi în interior la această resursă, vom putea face apel la ea în momente în care avem nevoie de ea. Dacă nu am avut-o nicioadată, va fi mult mai greu să o găsim odată ce am ajuns adulţi. Moş Crăciun poate rămâne real atunci când copilul înţelege ce înseamnă el ca valoare şi de ce e necesar să creadă în el. Până la urmă, oricare din noi poate deveni Moş Crăciun al cuiva, la fel cum alţii devin Moş Crăciun pentru noi. Acest lucru e mult mai simplu de înţeles pentru un copil dacă îi vorbeşti despre Moş Crăciun nu doar ca un personaj care poate să aducă daruri din senin, ci ca despre un proces în care dă celoralţi ce au nevoie, şi speră să primească ceea ce are şi el nevoie”, atenţionează psihoterapeutul Lena Rusti. 

Scrisoarea adresată bătrânului reflectă educaţia pe care i-o dai 

Cu doar câteva zile înainte de marele eveniment, Ajunul Crăciunului, lasă-ţi micuţul să-i adreseze moşului cel bun o scrisoare. Permite-i să treacă pe hârtie tot ceea ce-şi doreşte el, să i împărtăşească acestuia toate gândurile lui. Chiar dacă ceva nu-ţi place în scrierile sale, nu interveni. “Aceasta este scrisoarea copilului. El o scrie, aşa cum simte el nevoia. Scrisoarea către Moş Crăciun este o dovadă clară a ceea ce a înţeles copilul, a modului în care el se raportează la ceilalţi, la sine şi nevoile sale, la aşteptările sale de la lume. O scrisoare către moşul, e un moment bun pentru tine ca părinte, pentru a reflecta dacă educaţia pe care i-o dai copilului este într-o direc-ţie bună sau nu”, apreciază specialistul.

Psihoterapeutul Lena Rusti: 

“Cadoul de Crăciun este esenţial. Nu amintirea lui rămâne, ci a emoţiei ce-i urmează”

Poate că bugetul familiei nu-ţi permite să-ţi iei în serios rolul de Moș Crăciun. Dar, indiferent de situaţia ta financiară, nu omite să-i oferi un mic dar copilului. “Cado-ul este este esenţial. Mai ales, dacă micuţul este impregnat de spiritul Crăciunului. Însă, la fel de important este să înveţe și să dăruiască. Înainte să alegi cadoul, ţine cont și de părerile lui.  Nu îl lăsa să spere și să vadă apoi în Crăciun o zi de mare dezamăgire. Dacă nu ești de acord cu dorinţele sale, discută cu el înainte, negociează și ajută-l să fie deschis către darul pe care îl va primi. Căci, nu amintirea darului va rămâne, ci a emoţiei care îi urmează.”