Se anunţă o iarnă grea

Iarna îşi scutură bine cojoacele. Ninsorile şi gerul cumplit au pus stăpânire pe întreaga ţară încă din prima lună a sezonului rece. Din păcate, dacă eşti nevoit să-ţi desfăşori activitatea în aer liber nu prea ai cum să te ascunzi de frigul cumplit iar riscul ca sănătatea să-ţi fie afectată grav este foarte mare. Patronul însă, este obligat să-ţi asigure un minim de protecţie care să te ajute să treci mai uşor peste iarna grea.

Odată cu scăderea gradelor din termometre, cresc şi responsabilităţile angajatorului faţă de tine. Mai exact, acesta este nevoit să-ţi ofere cel puţin 0,5 litri până la 1 litru de ceai fierbinte pe fiecare tură de lucru pe care o onorezi.  În plus, pentru refacerea capacităţii de termoreglare este obligat să-ţi dea pauze mult mai des decât în restul zilelor de muncă şi să-ţi pună la dispoziţie spaţii fixe sau mobile prevăzute cu încălzire termică, unde să te adăposteşti din când în când. Având în vedere că lucrezi direct sub cerul liber, acesta trebuie să-ţi asigure şi un echipament de protecţie împotriva gerului. Mai mult, ca să previi afecţiunile profesionale cauzate de lucrul în con-diţii de temperaturi extreme, patronul firmei are obligaţia de a-ţi asigura posibilitatea efectuării controalelor medicale necesare la angajare şi a investigaţiilor clinice peri-odice. Astfel, în cazul în care examenele medicale de rigoare indică existenţa unei suferinţe fizice pentru care este contraindicată munca în frig, proprietarul companiei la care lucrezi trebuie să facă tot ce-i stă în putinţă să ţi asigure repartiţia către un post care nu-ţi pune sănătatea în pericol sau măcar, să-ţi reducă programul de muncă.          

Întreruperea activităţii nu-ţi afectează vechimea în muncă 

În situaţii extreme, când temperaturile scad mult sub -20 de grade Celsius iar angajatorul nu poate să-ţi ofere protecţia necesară, acesta poate întrerupe activitatea firmei temporar. Însă, contractual individual de muncă ţi se păstrează la unitatea respectivă astfel încât, vechimea în muncă nu îţi este afectată în niciun fel. În acest caz,  patronul companiei va stabili de comun acord cu tine şi restul angajaţilor, modalitatea de recuperare şi de plată a timpului nelucrat. Poţi recupera în următoarele şase luni, timp în care să-ţi menţii drepturile salariale avute anterior. Sau, poţi să nu mai fii nevoit să recuperzi timpul de reducere a zilei de muncă sau a întreruperii activităţii, dar să fii plătit doar pentru orele lucrate. 

Patronul riscă 2.500 de lei amendă dacă nu-ţi asigură protecţie 

Nerespectarea acestor reglementări prin care să se asigure protecţia ta ca persoană încadrată în muncă, angajatorul riscă sancţiuni drastice. Reprezentanţii Inspec-ţiei Teritoriale a Muncii aplică amenzi cuprinse între 1.500 de lei şi 2.500 de lei.  În cazul în care se constată încălcări grave ale legislaţiei privind securitatea şi sănătatea angajaţilor, inspectorii de muncă pot dispune sistarea activităţii companiei până la remedierea măsurilor dispuse. 

Iată și recomandările Ministerului Sănătăţii!

Având în vedere că temperaturile vor scădea din ce în ce mai mult în perioada următoare, spe­cialiştii Ministerului Să­nă­tăţii fac următoarele recomandări:  

 Evită, pe cât posibil, deplasările în spaţii deschise şi expunerea la frig; 

 Respectă regulile de igienă pentru evitarea îmbolnăvirilor; 

 Consumă alimente bogate în proteine;

 Mănâncă multe fructe şi legume ca să-ţi asiguri aportul de vitamine şi săruri minerale de care organismul are atâta nevoie în sezonul rece;

 Îmbracă-te gros, poartă căciulă, fular şi mănuşi când ieşi din casă;

 Evită expunerea mâinilor şi picioarele la frig ca să nu suferi degerături; 

 Nu lua medicamente, nici măcar pentru o simplă răceală, fără să consulţi medicul de familie; 

 Dacă suferi de afecţiuni cardiace sau respiratorii, sau dacă eşti un pic trecut de prima tinereţe evită să stai afară, în frig, mai ales în zilele cu ger cumplit.

Nu consuma băuturi alcoolice.