Echipe mixte de poliţişti rutieri şi mecanici ai Registrului Auto Român (RAR) vor verifica în trafic, în perioada 10-20 ianuarie, starea tehnică a autovehiculelor, urmă-rind dacă acestea îndeplinesc condiţiile tehnice pentru a putea circula pe drumurile publice.
„Direcţia Rutieră a Poliţiei Române şi Regia Autonomă – Registrul Auto Român vor acţiona, la nivel naţional, pentru reducerea cauzelor generatoare de evenimente rutiere cu consecinţe grave, produse pe fondul defecţiunilor tehnice ale autovehiculelor”, potrivit unui comunicat al Ministerului Afacerilor de Interne (MAI).
Concret, poliţiştii şi specialiştii RAR vor verifica buna funcţionare a mecanismului de frânare şi a sistemului de direcţie, a instalaţiei de iluminare/semnalizare, precum şi a reglajului acesteia, legalitatea montării şi utilizării luminilor de altă culoare sau intensitate, a dispozitivelor ori accesoriilor de avertizare, altele decât cele omologate. De asemenea, se va verifica autenticitatea seriilor de identificare a vehiculelor, concordanţa datelor înscrise în certificatul de înmatriculare cu caracteristicile tehnice, deţinerea inspecţiei tehnice periodice şi valabilitatea acesteia, precum şi utilizarea anvelopelor de iarnă şi uzura acestora. În cazul în care se constată defecţiuni tehnice de natură a pune în pericol grav siguranţa circulaţiei, autoturismele respective vor fi imobilizate.
Taxa auto, înlocuită cu un „timbru de mediu”.
Guvernul doreste să înlocuiască taxa de primă înmatriculare auto cu un “timbru de mediu” pentru care proprietarii de vehicule vechi și poluante vor plăti mai mult, iar deţinătorii de vehicule noi vor plăti mai puţin sau chiar deloc în cazul mașinilor hibride electrice. Taxa de primă înmatriculare auto rămâne încă în vigoare și nu a fost înlocuită deocamdată cu timbrul de mediu. Plata pentru acest timbru de mediu va fi calculată în funcţie de emisia de noxe și capacitatea cilindrică a vehiculului. Taxa auto, suspendată de fostul guvern doar până la 1 ianuarie 2013, este, așadar, de la începutul anului, din nou obligatorie. Taxa de primă vânzare auto a fost introdusă de Guvernul Boc la sfârșitul anului 2011 și trebuia achitată cu ocazia primei transcrieri a dreptului de proprietate în România asupra unui autovehicul rulat pentru care nu era achitată taxa de poluare.