Campanie de informare a bolnavilor, susținută de Jurnalul de Ilfov

Sănătatea este foarte scumpă în România dar, în schimbul cotizației lunare beneficiezi de anumite servicii medicale gratuite sau, cel puțin la preț redus. Așadar, da-că simți că sănătatea ți se deteriorează pe zi ce trece, nu omite să consulți medicul. Ai o serie de drepturi pe care le vei găsi afișate într un loc vizibil din spital sau, di-rect de la medicul de familie prin intermediul unei campanii de informare a pacienților.

Și totuși… iată ce tre­buie să ceri la externare și după consultul în ambulatoriu!

 Bilet de trimitere dacă medicul ți-a recomandat consulturi de specialitate sau investigații care nu pot fi realizate în unitatea respectivă 

 Rețeta compensată sau gratuită în cazul în care specialistul ți-a indicat un tratament medicamentos, evident, numai dacă ești asigurat 

 Scrisoarea medicală către specialistul în medicină de familie și biletul de externare. Ulterior, cu cele două acte trebuie să ajungi la medicul de familie

 Concediu medical în ca­zul în care, după ie­șirea din spital, însă­nă­to­șirea ta presupune mai multe zile de repaus la domiciliu.

Datele ce țin de starea ta de sănătate trebuie să rămână confidentiale 

 Cadrele medicale sunt obligate să-ți vor­beas­că respectuos, clar și să minimalizeze cât mai mult terminologia de specialitate.

 Ai dreptul să nu dai șpagă angajaților spitalului. Medicii, asistenții, infirmierele și brancardierii nu au dreptul să facă presiuni asupra ta prin care să te oblige să le recompensezi serviciile, altfel decât prevăd reglementările de plată legale din cadrul unității respective.

Program inițiat de medicii de familie și Asociația pentru Protecția Pacienților 

Asociația Medicilor de Familie București (AMFB) și Patronatul Medicilor de Familie Bu­curești-Il­fov (PMFB) au in­i­țiat împreună cu Asociația Na­țio­nală pentru Protecția Pa­cienților (ANPP) o campanie de informare a pacienților despre drepturile lor privind actele medicale eliberate de furnizorii de servicii medicale. Jurnalul de Ilfov susține acest program, mediatizând evenimentele ce vin în sprijinul bolnavilor din județ.

Campania este susținută de CAS Ilfov și CASMB 

„Cele două organi­zații ale medicilor de familie trimit spitalelor din București și Județul Ilfov o scrisoare în care amintesc managerilor obligațiile pe care le au spitalele ca furnizori de servicii medicale în contract cu casele de asigurări. Scrisoarea este însoțită de afișe pentru pacienți, cu rugămintea ca managerii să dispună afișarea lor în locuri vizibile în spitale. Informarea va fi făcută și în ambulatoriile de specialitate din București și Ilfov, astfel încât la toate nivelurile de asistență medicale pacienții să fie informați. Pacienții vor fi deasemenea, informați în toate cabinetele medicilor de familie, cu privire la finalizarea actului medical la fiecare nivel de asistență medicală pe care îl accesează” spune Vasile Barbu, președintele Aso­cia­­ției Naționale pentru Protecția Pacienților.

Drepturile de care trebuie să beneficiezi în spital 

 Cadrele medicale din spital sunt nevoite să-ți ofere informații cu privire la starea ta de sănătate și la metodele de tratament. Specialistul trebuie să-ți prezinte, in-clusiv riscurile potențiale ale fiecărei proceduri. 

 Ai dreptul de a decide dacă mai vrei să fii informat în cazul în care, informațiile prezentate de medic îți cauzează suferință.

 Poți să refuzi o operație, asumându-ți în scris riscurile de rigoare.