Deși discutăm puțin despre investițiile sportive pe care primăriile le fac, pe motiv că sportul nu face parte chiar din preocupările de zi cu zi ale cetățenilor, există uneori motive să scriem pentru că merită. Este cazul stadionului și a construcțiilor anexe din comuna Ștefănești, o inveștiție cu adevărat surprinzătoare, mai ales din punct de vedere al designului interior. Totul gândit și aranjat fără arhitect.
Ne-a povestit despre investiție administratorul public al primăriei Ștefănești, Eugen Paraschiv. ”Eu am fost cel care am demarat acolo lucrările pentru că am jucat fotbal. Am avut înțelegere din partea primarului Anghel Rababoc și a Consiliului local (le mulțumesc și pe această cale colegilor mei de atunci) și astfel am făcut. Dacă nu e înțelegere și în Consiliul local nu se aprobă, nimic nu se poate face. Am început în iunie 2009, inițial am vrut să facem doar vestiare la parter, fără etajul care este acum. La acea dată exista doar terenul de fotbal, de iarbă, cu niște vestiare vechi de care nu mai vreau să-mi aduc aminte, urâte și pline cu mucegai. Pentru că și primarului îi place sportul, i-am explicat ce vreau să fac acolo și a fost de acord.
Sala de ședințe
Pe măsură ce lucrările au avansat și văzând cât de bine iese, am hotărât să facem din mers și etajul. Ulterior, am făcut bazinul și sauna cu sală de recuperare pentru sportivi și pe la sfârșitul anului 2011 am terminat cam tot ce este acum acolo. În același timp, paralel cu desfășurarea construcției, am licitat 2200 de mp de teren sintetic care este lipit de terenul central. Acolo este loc de antrenament de 2100 mp, cu tribună unde și elevii școlii își fac orele de sport. Tot atunci, am demarat licitația și pentru primul tronson al tribunei existente, cel de-al doilea tronson fiind terminat în noiembrie 2012. Și așa a ieșit această bază sportivă cu care, sincer, ne mândrim. E o carte de vizită frumoasă pentru comuna Ștefănești.
După saună te poți răcori în bazin
Investiția a însemnat și o componentă din exterior, la început la construcția vestiarelor ne-au ajutat cu mână de lucru cei de la Cosmopolis, cartierul rezidențial construit în apropriere. Ne-au ajutat cu fonduri și cei de la Consiliul Județean pe timpul mandatului președintelui Cristache Rădulescu și astfel am făcut parcarea din fața vestiarelor. Și, dacă nu mă înșel, tot Consiliul Județean de atunci ne-a dat niște bănuți și pentru activitatea sportivă a centrului de copii și juniori din cadrul clubului sportiv. Totuși, cea mai mare parte a banilor au fost din bugetul local. Noi, în timpul construcției am făcut și instalația automată de udat a terenului cu gazon natural. Toată investiția ar fi de, să nu greșesc, 30 miliarde lei vechi. Totul a durat 4 ani și jucăm în liga a III-a. Cei care vin aici nu numai din Ilfov ci și din județele limitrofe, rămân impresionați.
Vestiarele jucătorilor
Bucătăria bazei sportive
Mai mult, în 2010 a venit naționala Serbiei și s-a antrenat la noi pentru Campionatul european under 19 care a avut loc la Chiajna, prin Federația Română de Fotbal. Există cabinet medical, vestiare pentru jucători și arbitri și, după cum veți vedea, baza sportivă a trecut toate testele pentru organizarea unui campionat european”. Iată, este loc și de sport ”la orașe și sate” și, având în vedere că în comună există apă, se introduce canalizarea și transportul funcționează, comuna Ștefănești își diminuează încet-încet diferențele față de alte comune din Europa.