Emisiunea Medicina Tv difuzată de postul de televiziune TVH2.0 s-a alăturat Jurnalului de Ilfov în susţinerea Campaniei “Hepatita C nu doare. Doar ucide” iniţiată și lansată recent, de Alianţa Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România în parteneriat cu Institutul “Matei Balș” din Capitală și laboratoarele Bioclinica. Cele două trusturi media fac apel către românii cu dare de mână să doneze bani pentru extinderea programului astfel încât, toate persoanele aflate la risc să beneficieze de testarea gratu-ită.

În emisiunea de luni, 11 februarie, difuzată de acest post de televiziune, în direct, în intervalul 14.00 – 15.00, Teodora Drăgoi, prezentatoarea emisiunii și invităţii speciali, prof. dr. Alexandru Oproiu, președintele de onoare al Societăţii Române de Gastroenterologie, Marinela Debu, președintele Asociaţiei Pacienţilor cu Afecţiuni Hepatice din România (APAH) și Ionela Chircu, editor coordonator Jurnalul de Ilfov, au dezbătut în direct problematica infecţiei cu acest virus în România. Și necesitatea suplimentării numărului de teste la nivel naţional. “Hepatita C reprezintă o problemă de sănătate publică globală și naţională pentru că urmările ei sunt extreme de se-rioase, morbiditatea este foarte mare. E nevoie ca persoanele care au hepatită C să fie cunoscute, diagnosticate și tratate. Această discuţie vine la două-trei săptămâni de la Conferinţa Europeană de Hepatită C care a avut loc la Paris, sub conducerea unui mare hepatolog francez care a început cu – hepatita C e vindecabilă. Deci, la momentul actual, boala este vindecabilă”, a ţinut să precizeze prof. dr. Alexandru Oproiu. Medicul a adus în atenţia publicului larg importanţa diagnosticării persoanelor infectate, a depistării celor care au virus circulant în sânge, a includerii lor în tratament și ulterior, a monitorizării tratamentului. 

Asociaţia Pacienţilor cu Afecţiuni Hepatice din România îndeamnă românii să meargă la Institutul Matei Balș sau la laboratoarele amintite să-și facă testul gratuit. “A te testa înseamnă a-ţi salva viaţa. De cele 50.000 de teste puse la dispoziţie în cadrul campaniei poate beneficia întreaga ţară. Este o oportunitate ca niște oameni să afle ce se întâmplă cu organismul lor. Pentru că poţi să stai liniștit, să nu știi ce se întâmplă cu tine și, la fel ca mine, care am aflat că am virusul B fără să-mi dau sea-ma, să afli că ai hepatită C dintr-odată. E bine să știm că există medici buni în ţară care ne pot ajuta”, a spus Marinela Debu, președintele APAH.

Programul trebuie extins  

Potrivit dr. Alexandru Oproiu, sunt foarte puţini cei care știu că au infecţia în corp. Datele prezentate de prof. Oproiu în cadrul emisiunii scot la iveală existenţa a aproximativ 483.400 de români care ar putea fi purtători ai virusului hepatitei C fără să știe. “50.000 de teste sunt prea puţine. Se pune problema screeningului pentru toţi cei 483.400 de oameni. Trebuie să găsim posibilitatea ca screeningul să se facă la toată lumea”, a adăugat medicul. El a prezentat și metodele care ar putea duce la eficientizarea screeningului. 

Prof. dr. Alexandru Oproiu a atras atenţia asupra importanţei testării persoanelor cu risc crescut de infecţie: 

 Celor care au făcut transfuzii de sânge înaintea anului1992

 Beneficiarilor de tratamente cu produse din sânge cum ar fi, cei supuși hemodializei, tratamentelor cu factori de coagulare, plasmă etc. 

 Celor care trăiesc în familii în care există cazuri de hepatită C

 Bărbaţilor homosexuali    

 Celor care au mai mulţi parteneri de sex

 Celor infectaţi cu virusul HIV 

 Persoanelor născute între 1948 și 1967 

 Locuitorilor în funcţie de repartiţia geografică – se pare că există zone unde prevalenţa este mult peste media pe ţară. Medicul a și exemplificat Tulcea, cu 3,2%. 

Având în vedere severitatea bolii și incidenţa mult prea mare, prof. dr. Alexandru Oproiu consideră necesară extinderea programului în beneficiul românilor.

Teodora Drăgoi, emisiunea Medicina TV și Ionela Chircu, ­Jurnalul de Ilfov: “Invităm românii cu posibilităţi să doneze bani pentru ­suplimentarea ­fondurilor!”

Așadar, presa scrisă și presa de televiziune și-au dat mâna pentru a salva cât mai multe vieţi. 

Ambele trusturi media, în calitate de parteneri susţinători ai campaniei “Hepatita C nu doare. 

Doar ucide” fac apel către toţi cei ce-și permit să mediteze asupra situaţiei și să încerce să i ajute pe cei care suferă fără să știe de această boală cu urmări severe. 

Teodora Drăgoi, pre­­zentatorul emisiunii Medicina Tv și Ionela Chircu, editor coordinator Jurnalul de Ilfov: “Invităm românii cu posibilităţi, cu putere financiară să contribuie la această idee, să doneze bani pentru suplimentarea fondurilor”.