Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat că va propune o nouă formulă statutară de conducere cu un Birou Politic Central lărgit şi vicepreşed-inţi cu atribuţii speciale.

“Eu am pregătit împreună cu mai mulţi colegi cu care am discutat şi acum şi în perioada din ultimele zile o formulă nouă statutară de conducere pe care o voi prezenta împreună cu colegii mei ca proiect de modificare a Statutului comisiei, am trimis-o comisiei deja şi mâine o voi susţine alături de ei în Delegaţia Permanentă. Este o formulă care (…) să reunească un număr cât mai mare de decidenţi pe toate atribuţiile, deciziile politice ale partidului între congrese, un organism în care nu lista cuiva sau un vot conjunctural să decidă, ci un organism care rezultă de drept din poziţii alese în partid. 

El a subliniat că un astfel de Birou Politic are avantajul de a fi un organism lărgit “care se potriveşte cu un partid mare şi cu multe personalităţi reprezentative. Ce rămâne mai departe, şi anume atribuţii de responsabilităţi de zi cu zi, cum ar fi, de pildă, coordonarea activităţii de comunicare, cum ar fi coordonarea activităţii de construire şi întreţinere a reţelei electorale – dau numai două exemple. Aceste lucruri să fie asumate de nişte oameni care să aibă aceste atribuţii operative, care să fie vicepreşedinţi şi care nu constituie o structură a partidului peste Biroul Politic, ci sunt pur şi simplu oameni care între şedinţele Biroului Din punctul meu de vedere cu aceste atribuţii trebuie votaţi oamenii de către Congres, pentru a fi mai puternici şi mai responsabili. Ei nu mai pot fi schimbaţi ulterior pentru că, nu ştiu, preşedintele nu-i mai place sau un grup din Biroul Politic 

nu-i mai place. Sunt oameni mandataţi de Congres să se ocupe exact cu un anumit lucru şi cu acela se vor ocupa. În sensul acesta sper mai multă reprezentativitate şi mai multă eficienţă, pentru că avem nevoie de foarte multă eficienţă”, a spus preşedintele PNL. 

     Potrivit acestuia, vicepreşedinţii cu atribuţii speciale vor face parte din BPC al PNL. “Ei vor face parte, odată aleşi, din Birou. Deci categoriilor de membri de drept pe care vi le-am enumerat sau vi i-am enumerat, pe ei, pe membri, li se vor adăuga preşedintele, vicepreşedinţii, secretarul gen-eral, dar nu vor constitui o structură, nu vor avea o reuniune peste Biroul Politic. Deci, practic, Biroul Politic este organul de conducere al partidu-lui între delegaţiile permanente şi acestea între Congrese”, a explicat Antonescu.