Marian Petrache, președintele Consiliului Județean Ilfov: ”Nici un oraș din România nu a avut o transformare atât de rapidă și vizibilă ca Bra-gadiru!”
Primăria Bragadiru a anunțat joi, în cadru festiv, în prezența președintelui Consiliului Județean Ilfov, Marian Petrache, lansarea a trei din cinci proiecte componente ale Planului Integrat de Dezvoltare Urbană, acestea referindu-se la achiziționarea și instalarea sistemului de supraveghere video pentru creșterea siguranței și prevenirea criminalității în orașul Bragadiru, modernizarea arhitecturală și peisagistică a spațiilor verzi aferente zonelor de locuințe din localitate și, nu în ultimul rând, modernizarea din punct de vedere arhitectural și peisagistic a parcului de agrement din oraș.
”Calitatea vieții va crește, prin asigurarea condițiilor optime de trai, respectiv securitatea cetățenilor orașului Bragadiru și crearea premiselor de dezvoltare socio-economică”, a explicat Ion Jarcalete, manager general pentru Planul Integrat de Dezvoltare Urbană Bragadiru. Mai exact, pentru descurajarea infracționalității din zona urbană (Poliția Bragadiru a raportat 13 zone cu grad ridicat de infracționalitate) vor fi instalate camere de supraveghere în punctele fierbinți – la școală, la piață și în intersecții. Valoarea totală a proiectului se ridică la peste 3,6 milioane de lei. Sistemul de supraveghere va fi operat de către Primăria Bragadiru, unde va fi amplasat și dispeceratul. Efectul urmărit va fi acela de descurajare a infracționalității prin intervenția rapidă a Poliției Comunitare în momentul detectării unui eveniment, intervenția fiind coordonată pe baza infromațiilor culese cu ajutorul camerelor video. În plus, sistemul permite stocarea și analizarea datelor înregistrate în eventualitatea unui eveni-ment nedetectat în timp real, de exemplu – spargerea unui magazin din afara razei de acțiune a sistemului. În acest caz, sincronizarea orei la care a avut loc fapta cu timpul înregistrării poate duce la identificarea făptașului/făptașilor.
În ceea ce privește modernizarea arhitecturală și peisagistică a spațiilor verzi aferente zonelor de locuințe din Bragadiru, proiect a cărui valoare depășește 17 milioane de lei, reprezentanții primăriei au vorbit despre evitarea creerii de bariere fizice pentru persoanele cu dizabilități locomotorii sau de alt tip (rampe de acces) sau, punerea la dispoziția tuturor copiilor – indiferent de etnie, statut social, religie – a spațiilor de joacă. Se va amenaja peisagistic și arhitectural o suprafață de peste 4 hectare de teren, în perimetrul străzilor Florilor, Clinceni, Alexandriei, lăsată la voia întâmplării, sau ocupată de construcțiile abuzive ale locatarilor. Se vor planta arbori și arbuști, se vor monta bănci și coşuri de gunoi, se va reface peluza și se vor construi 10 spații de joacă pentru micuți.
”Cunoașteți zona. Acolo e o junglă, cu șerpi și șobolani. Va fi o transformare totală”, a completat primarul orașului Bragadiru, Vasile Cimpoeru.
”Pentru grataragii din Bragadiru se vor amenaja 30 de foișoare dotate cu grătare pentru încins fripturile, iar pentru doritorii de sport – se vor construi piste de biciclete, de skateboard sau role, dar și o scenă pentru minispectacolele copiilor”, a prezentat Ion Jarcalete, proiectul de mod-ernizare peisagistică și arhitecturală a Parcului de agrement Bragadiru. Valoarea lucrărilor se ridică la aproape 23 de milioane de lei, în modernizare intrând întreg arealul parcului, adică aproape 8 hectare de teren. ”Modernizarea acestei vaste zone verzi, cu un potențial latent încă nevalorificat, aduce beneficii economice, sociale și de mediu – rezolvând o serie de probleme în aceste privințe. Economic, crește valoarea zonei de influență a parcului, zona periferică a orașului, iar social – se oferă noi servicii locuitorilor, se decongestionează parcul Casei de Cultură – singurul din oraș, amenajat corespunzător. Din punct de vedere ecologic – se îmbunătățește o sursă de purificare a aerului, se creează un microclimat specific și ben-efic sănătății celor din Bragadiru”, a completat coordonatorul Planului Integrat de Dezvoltare Urbană Bragadiru.
Drumuri moderne și rețea electrică subterană
Proiectele cu privire la modernizarea infrastructurii rutiere, refacerea suprafeței carosabile, trotuare cu piste pentru biciclete, stații de autobuz, par-cări, indicatoare de direcție, dar și cel referitor la dezvoltarea și modernizarea sistemului de iluminat public – vor fi, și ele, demarate în curând. Im-plementarea primului proiect va duce la fluidizarea traficului și îmbunătățirea condițiilor de transport prin modernizarea a 61 de străzi, reprezentând peste 20 de kilometri de carosabil dezafectat din Bragadiru. Se vor amenaja peste 30.000 mp de trotuare și vor fi trasate marcaje noi. Pentru îmbunătățirea siguranței locuitorilor din oraș și a vizibilității pe timp de noapte, se va înlocui și se va completa, unde este cazul, rețeaua publică de iluminat. Aproape 20 de kilometri de rețea electrică va fi trecută în subteran.
Marian Petrache:
”Sunt convins că, peste ceva vreme, bătrânii din Bragadiru vor vorbi despre cum era orașul în 2000 și cum era în 2016. Vor fi transformări impre-sionante. Așadar, cetățenii au ales pe cine trebuie. Dar, atenție mare la pregătirea proiectelor, la caietele de sarcini și, mai ales, la licitații!”, a comen-tat transformările din Bragadiru, președintele Consiliului Județean Ilfov.