Petru Luhan, membru al Parlamentului European, a anunţat, cu ocazia participării la “Dezbaterea Sistemul de Sănătate – propuneri inovatoare în vederea reducerii decalajelor uriaşe dintre România şi Uniunea Eurpeană” că, din aceastră toamnă, potrivit unei directive europene, toate statele membre vor fi obligate să standardize reţetele medicale. Spre exemplu, bolnavii din România îşi vor putea lua medicamentele de pe o reţetă pre-scrisă în ţară, din orice farmacie a altui stat. Medicamentele compensate se vor deconta de către Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, la preţul din România.

Organizat de Platforma Europeană de Dezvoltare, evenimentul a reunit invitaţi din străinătate, ai asociaţiilor profesionale din industria farmaceu-tică, ai organizaţiilor de pacienţi, parlamentari şi europarlamentari români, reprezentanţi ai ministerului Sănătăţii şi Guvernului României, medici şi ONG-uri internaţionale şi locale.

“Credem că acum e timpul să găsim împreună soluţii, să începem să construim ţinând cont de nevoile reale ale pacienţilor”, s-a adresat publicului, încă din deschiderea lucrărilor, Nela Păvăloiu, fondator Platforma Europeană de Dezvoltare.

Vorbitorii au identificat, pe rând, diferite probleme ale sistemului de sănătate românesc, legate de subfinanţare, dar şi de accesul dificil al bolnavilor la tratamente, mai ales la cele de ultimă generaţie. Un aspect deja devenit notoriu, subliniat de participanţi, este faptul că, de peste 1.700 de zile lista medicamentelor compensate şi gratuite din România nu a mai fost actualizată, limitându-se astfel şansa la tratamente inovatoare. Concret, peste 140 de medicamente şi indicaţii terapeutice noi aşteaptă de aproape 5 ani de zile să ajungă la pacienţii de la noi din ţară şi să-i ajute în lupta cu diferitele boli. Prin comparaţie, între momentul aprobării unui medicament nou de către EMA (Agenţia Europeană a Medicamentului) şi momen-tul în care acesta poate fi prescris în regim compensate, de către medici, în Belgia, spre exemplu, se aşteaptă 392 de zile, în Suedia – 206 zile, iar în Austria, doar 88 de zile.