Comisarul şef Florin Raportaru a fost numit la comanda Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Ilfov în luna ianuarie a acestui an. Experienţa sa în poliţie este vastă: patru ani la Cercetări Penale, apoi 14 ani la Direcţia Generală de Combatere a Criminalităţii Organizate, după care alţi patru ani la Direcţia Generală de Informaţii şi Protecţie Internă – DGIPI.

Acum, Florin Raportaru se află pentru prima oară la comanda unui inspectorat judeţean de poliţie. Deşi au trecut doar două luni de la preluarea funcţiei, a avut timp să-şi formeze o părere despre natura problemelor pe care la are de gestionat, dar şi despre cei cu care va colabora, atât din structura inspectoratului, cât şi din restul instituţiilor judeţene. 

Siguranţa cetăţenilor, înainte de toate

Comisarul şef Florin Raportaru ne-a spus că specializarea sa este în domeniul infracţionalităţii economice: „Priorităţile activităţii noastre sunt asigurarea siguranţei cetăţenilor, precum şi combaterea criminalităţii organizate şi a evaziunii fiscale. De altfel, şi premierul Victor Ponta s-a exprimat exact în acest sens. Principalele probleme în activitatea noastră curentă sunt furturile şi încălcarea legislaţiei rutiere, iar în ceea ce priveşte infracţiunile de natură economică, pe locul întâi în Ilfov este evaziunea fiscală. Totuşi, Ilfovul are mai puţine localităţi comparativ cu alte judeţe, deci şi infracţionalitatea este mai redusă. 

Am solicitat colaborarea tuturor primarilor din judeţ şi comunicăm permanent cu aceştia. Instituţia poliţiei este a comunităţii şi în folosul ei. În câteva posturi de poliţie din localităţi ale Ilfovului vrem să înfiinţăm servicii de cazier judiciar, pentru ca cei ce solicită acest act să nu se mai deplaseze până la sediul central. În activitatea noastră, ne bazăm şi pe sprijinul din partea Autorităţii Teritoriale de Ordine Publică – ATOP. Am luat măsuri şi pentru prote­jarea copiilor. Am cerut ca în fiecare dimineaţă, între orele 7,30 şi 9, în faţa fiecărei şcoli să fie cel puţin un poliţist, care să vegheze la sosirea în siguranţă a elevilor la cursuri. La fel procedăm şi la plecarea copiilor de la şcoală spre casă, la prânz sau seara”. 

Sponsorizare la vedere

În opinia comisarului şef Florin Raportaru, ”ar fi foarte binevenită o iniţiativă legislativă în sensul ca poliţia să poată beneficia de sprijinul ordonatorilor de credite. Noi suntem ordonatori de credite terţiari, iar primăriile sunt ordonatori de credite primari. Conform legilor actuale, nu putem efectua plăţi între noi. Însă, dacă legea ar fi modificată, am putea primi un sprijin din partea primăriilor. Pentru ca poliţia să poată beneficia de o sponsorizare din partea unei instituţii, oricare ar fi ea, trebuie să existe un temei legal. Acum, o sponsorizare se poate face, de exemplu, pe Corpul Naţional al Poliţiştilor. Asta înseamnă practic recurgerea la diverse artificii, pentru realizarea scopului nostru, care, în fapt, este spre beneficiul comunităţilor. Ar trebui să se permită sponsorizarea de la orice instituţie, pentru domeniul Ordine Publică şi Securitate Naţională. Azi, astfel de sponsorizări se fac, dar trebuie căutate diverse forme legale, care de fapt sunt ocolitoare. Bunăvoinţă exis­tă din partea instituţiilor cu care colaborăm, iar acestea vor să ne ajute în rezolvarea diverselor probleme pentru care nouă nu ne ajung fondurile existente, cum ar fi unele amenajări de sedii ale poliţiei, igienizări sau altele asemenea. Ar fi mai simplu şi mai eficient dacă legea ar permite, cu controlul de rigoare, ca astfel de activităţi să se poată face direct, nu pe căi ocolite. De exemplu, la Afumaţi, poliţia este în sediul primăriei, care plăteşte utilităţile. Este un ajutor important pentru noi. Sau, în alte cazuri, primăriile ne-au ajutat cu steaguri noi şi cu emblemele de la intrările în sediile poliţiei. Sperăm la un sprijin legislativ din partea guvernului, în sensul modificărilor de care am vorbit mai înainte, la fel cum sperăm şi în sprijinul promis de doamna senator Gabriela Firea. 

Deşi sunt la comanda Inspectoratului Judeţean de Poliţie Ilfov doar de două luni, am avut timp să-mi dau seama că factorul uman de aici este de bună calitate, iar oamenii îşi fac datoria”.

La 45 de ani, comisarul șef Florin Raportaru are o frumoasă carieră în poliţia română. A absolvit Universitatea Politehnică București, apoi Academia de Poliţie ”Alexandru Ioan Cuza”, unde a obţinut și un doctorat, în domeniul Ordinii Publice și Siguranţei Naţionale. În anul 2006, a absolvit, în SUA, și Academia Naţională F.B.I. de la Quantico-Virginia. În 2007, a fost decorat cu Ordinul ”Bărbăţie și Credinţă”, iar în 2010, cu Ordinul ”Meritul Militar”.