Ştii că în popor se spune că putem fi intoxicaţi cu mercur, motiv pentru care se fac „descântece de vrăji”. Ei bine, nu! Cosmeticele, parfumurile, vasele din aluminiu, berea sau sucurile la cutie, spray-urile și pasta de dinți sunt mai dăunătoare decât poți să-ți imaginezi. Folosite în mod frecvent, ele te pot intoxica cu metale grele, au atenționat specialiștii în cadrul primei ediții a Forumului Internaţional de Medicină Alopată şi Alternativă, organizat vineri și sâmbătă, 29 – 30 martie, la București.
Medicii trag semnalul de alarmă! Produsele de înfrumusețare, pasta de dinți, băuturile alcoolice și răcoritoarele ambalate în cutii și mâncarea preparată în oale sau tăvi de aluminiu duc la apariția intoxicației cu metale grele. “Nu poluarea este cea care ne intoxică organismul cel mai mult, ci ceea ce aplicăm pe piele zi de zi, fumatul, consumul alimentelor preparate în vasele de aluminiu, tacâmurile de aluminiu, filtrele de apă potabilă și chiar pasta de dinți. Folosirea foliei de aluminiu, medicamentele antacide, aditivii alimentari, antiperspirantele, sunt de asemenea, factori importanți de risc. Cu cât rujul este mai roșu, cu atât riscul de intoxicație este mai mare. Cu cât fardul este mai colorat, cu atât e mai nociv”, a explicat dr. Ioana Soare, lector la Universitatea Titu Maiorescu și medic primar expert al asigurărilor sociale, în cadrul Forumului Internaţional de Medicină Alopată şi Alternativă.
Personalități prestigioase din lumea medicală au participat la Forum
Somităţi ale lumii medicale românești şi internaţionale au luat parte vineri și sâmbătă, la prima ediţie a Forumului Internaţional de Medicină Alopată şi Alternativă. “Această primă ediție a Forumului are ca temă “Pacientul beneficiar al medicinei alopate și alternative”. Avem participanți din opt țări – Turcia, Grecia, Germania, Israel, Austria, China, Elveția, România. Unicitatea evenimentului constă în îmbinarea abordării medicale din perspectivă alopată și alternativă pentru aceleași boli, în beneficiul pacientului”, a spus George Rusu, membru al comitetului de organizare. Prof. dr. Irinel Popescu, președintele Academiei de Științe Medicale din România, prof. dr. Ioan Lascăr, președintele Colegiului Medicilor din București, prof. dr. Dumitru Lupuliasa, președintele Colegiului Farmaciștilor din România, prof. dr. Dragoș Vinereanu, prorector UMF Carol Davila, sunt doar câteva dintre personalitățile prestigioase ale lumii medicale românești care au participat la acest eveniment, alături de specialiștii amintiți anterior.
Analiza firului de păr îți spune ce și câte metale ai în corp
Cea mai eficientă metodă de depistare a metalelor grele din organism este metoda minerală tisulară, adică cea a analizei firului de păr. “Se prelevează un gram de păr, respectiv, doi-trei centimetri de la rădăcină și se trimite într-o clinică din Italia unde este ars la 1.500 de grade Celsius. Rezultatul este trimis ulterior, la noi la clinică. Din cenușa lui se determină mineralograma și metalele toxice. Se depistează 30 de minerale printre care, calciul, magneziul, fierul, sodiul, potasiul, cuprul, cromul, cobaltul și șase metale precum, plumbul, mercurul, cadmiul, bariliul, aluminiul și uraniul”, a menționat dr. Elena Armenescu, medic specialist în boli de nutriție la Clinica Dr. Tiron, din București, prezentă la eveniment.
Semne că ești intoxicat cu metale grele
– ești obosit aproape în permanență
– te doare capul foarte tare
– te simți amețit
– te enervezi repede, devii irascibil
– ai stări de vomă
– tranzitul intestinal ți se dereglează – faci diaree
– suferi de colici abdominale
– îți scade pofta de mâncare
– îți cade părul
– îți apar erupții cutanate.
Nu ezita să mergi la medic încă de la primele simptome! Intoxicația cu metale grele poate cauza complicații severe, cum ar fi, cancerul, boala Parkinson, Alzheimer, stări depresive, demențe, tulburări ale glandei tiroide, dereglări ale structurii osoase, pietre la rinichi. La copii, astfel de intoxicații pot provoca retard mental, encefalopatie, scăderea atenției și a gradului de concentrare. “Cel mai bine este ca rujurile, cosmeticele, parfumurile, spray-urile și pasta de dinți, să fie schimbate la fiecare trei luni pentru că o cantitate mare de același metal introdus în organism se elimină mai greu decât o asociere de metale”, a adăugat dr. Soare.