Prima dezbatere publică privind procesul de regionalizare-des­centralizare în România a adus în Aula Academiei Române prestigioşi academicieni, reprezentanţi ai societăţii civile, ai administraţiei publice locale şi centrale, pe şeful Executivului, Victor Ponta şi pe cel al Senatului, Crin Antonescu, pe Liviu Dragnea, vicepremier şi ministrul al Dezvoltării Regionale, numeroşi specialişti în domeniu.

Premierul Victor Ponta şi-a început discursul cu o pledoarie despre nevoia de regionalizare. “Nu vom putea trece modificarea constituţională prin referendum şi eu, mergând întotdeauna pe politica pasului întâi, după aceea pasul doi, pasul trei, îmi voi face datoria să explic că, tot efortul nostru de a găsi procedura, formula cea mai corectă de regionalizare depinde de primul pas, acela de a trece în Constituţia României, la momentul revizuirii, existenţa regiunilor ca unităţi administrativ-teritoriale, principalele competenţe ale regiunilor şi, evident, după aceea, să convingem oamenii să vină la referendum, să valideze prin votul lor o asemenea modificare. (…) În al doilea rând, sunt unul dintre premierii care cred că puterea centrală, guvernul central în România are prea multe atribuţii şi că un guvern mai suplu, un guvern mai flexibil, un guvern mai eficient trebuie să cedeze o parte importantă a acestor atribuţii, cele specifice unui alt nivel, către regiuni, mai departe, sigur, către judeţe, către municipii, către oraşe. O fac din convingere. De obicei, cei care vorbesc de regionalizare o fac până ajung ei la guvern şi după aceea îşi dau seama că nu mai este bine să descentralizăm sau să trimitem către regiuni. Eu mă confrunt zi de zi, repet, cu această supercentralizare, statul român s-a supercentralizat în ultimii ani – poate din cauza crizei, poate din cauza unei anumite filosofii politice. Important este că în acest moment o guvernare supercentralizată nu este o guvernare eficientă, nu este o guvernare suficient de responsabilă şi suficient de legitimă”, a spus Ponta.

Crin Antonescu, despre riscuri

La rândul său, preşedintele Senatului, Crin Antonescu, a făcut referire la o serie de riscuri care trebuie ocolite pentru a putea fi atinse mizele acestui demers (n.r. – regionalizarea), între acestea numărându-se birocratizarea excesivă sau disputele minore şi „chiar meschine“ dintre partide. “Riscurile cred că le simte, le vede sau le presimte toată lumea. Primul risc major este activarea sau reactivarea vechiului blestem al formelor fără fond. Dacă vom traversa elaborarea și apoi aplicarea acestui proiect așa, pentru că trebuie, pentru că așa e la modă, pentru că aşa se întâmplă în toată Europa sau pentru că am zis că vrem să facem ceva și trebuie să facem, cum-necum, stăm sub riscul, de atâtea ori, din păcate, dovedit real în istoria noastră, de a avea după această regionalizare mai multă pagubă decât profit. Să multiplicăm o birocrație pe care părem a o detesta în toate discursurile noastre, dar care de ani și decenii nu încetează să supraviețuiască, să crească mai mare, mai sănătoasă, mai agresivă. Stăm sub riscul de a cufunda dezbaterea pe regionalizare în dispute minore, chiar meschine de felul: ce partid are de câștigat mai mult din asta, ce comunități locale în cel mai bun caz au de câștigat din asta, ce lideri de comunități locale mai câștigă sau mai urcă o treaptă în ierarhia complicată și de atâtea ori ineficientă a puterii și a administrației din România. Există, în fine, riscul să scăpăm din vedere permanentul echilibru pe care trebuie să-l păstrăm, să-l construim, de fapt, între o descentralizare, în fine, reală, autentică, eficientă, folositoare și unitatea statală a României”, a declarat şeful Senatului.

Viceprim-ministrul Liviu Dragnea a vorbit despre faptul că, “guvernul central, chiar dacă este unul de bună credinţă, un guvern bine condus, cum este guvernul Victor Ponta, poate genera proiecte de anvergură naţională, proiecte naţionale, dar este mult prea departe pentru a şti nevoile pentru fiecare comunitate locală şi chiar pentru judeţe. Şi, atunci, este nevoie de acest guvern intermediar, pus la distanţa optimă între nivelul local şi guvern, o regiune care să fie suficient de mare pentru a putea genera proiecte de anvergură regională, pentru a putea pune în comun tot potenţialul din fiecare judeţ, toate resursele umane, materiale, naturale, financiare, pentru a putea susţine dezvoltarea echilibrată, dar nu atât de mare încât să ajungem iarăşi în situaţia în care nu mai vede nevoile locale”.

Adevăruri nerostite

Liviu Dragnea a mai explicat de ce trebuie făcută regionalizarea, în acest an. “Vă spun foarte sincer, foarte deschis: într-adevăr, nici Comisia Europeană, nici UE nu ne forţează cu aceste regiuni, dar, în acelaşi timp, sunt nişte adevăruri nescrise, nerostite. Este, va fi aproape imposibil ca, după ce începe noul exerciţiu financiar 2014-2020, să mai putem schimba actuala structură administrativă, pe baza căreia noi negociem în acest an Acordul de parteneriat şi, să spunem, la mijlocul următoarei perioade de programare, că sistemul administrativ trebuie schimbat, pentru că atunci trebuie să începem un proces serios de reacreditare a tuturor instituţiilor şi structurilor din mecanismele de absorbţie a fondurilor europene”, a declarat Dragnea.