La conferința cu titlul ” Creșterea fondurilor structurale și de coeziune” care a avut loc la Pitești în data de 11 aprilie, ministrul fondurilor europene Eugen Teodorovici a prezentat măsurile pe care le va lua ministerul pe care îl conduce pentru îmbunătățirea fondurilor structurale și de coeziune.

Sosit repede de la București unde tocmai avusese loc reuniunea cu ambasadorii statelor membre UE la București, ministrul Teodorovici a făcut cunoscut faptul că le-a prezentat ambasadorilor măsurile pe care Guvernul României dorește să le întreprindă, astfel încât să se modifice situația pe care o are România, aceea de codașă în privința absorbției fondurilor europene.

Raport privind stadiul absorbției în 2012 și în 2013

Cunoscute fiind discuțiile politice destul de aprinse în privința absorbției fondurilor europene, ministrul Teodorovici a anunțat că la data de 31 martie 2013 nivelul de absorbție este de 13% față de cei 7,46%  de la 1 mai 2012. Așadar, nivelul absorbției s-a dublat, însă, până la cele 50% propuse a fi accesate până la sfârșitul anului 2013 este un drum lung de făcut.

”Nimeni nu crede că se poate ajunge la un asemenea procent, lumea are o abordare ponderată, oarecum temătoare, dacă ne uităm la perioada trecută.  În anii trecuți s-au făcut multe greșeli în sistem, ca dovadă blocajele din 2009-2011 identificate, notate și semnalate de Uniunea Europeană și pentru care trebuie să plătim 700-800 milioane de euro corecții financiare cauzate de deficiențe din achizițiile publice”.

Programe suspendate, programe reluate

Ministrul Eugen Teodorovici a spus că încă mai sunt  trei programe operaționale presuspendate. Primul care s-a deblocat a fost cel de resurse umane, atât de iubit și hulit pentru că sunt mulți beneficiari care așteaptă foarte multe de la minister, de la stat. Eugen Teodorovici a precizat că încă mai sunt cereri de rambursare neverificate la nivelul de management sau de structuri intermediare și că această stare de lucruri se va finaliza până la sfârșitul lunii mai. Tot ce este depus de beneficiari drept cereri de rambursare pe toate programele, va fi verificat și va fi plătit, nu numai pentru POSDRU. 

 Apoi, Planul Operațional Regional are cele  mai mari șanse să fie deblocat și ministerul așteaptă în luna aprilie să obțină avizul favorabil și sumele înaintate ca plată să fie rambursate. Al treilea program în discuție este cel pentru mobilitate și transport pentru care se dorește deblocarea, până la sfârșitul lunii iunie, dată care este, oricum, un termen final impus României de către Comisia Europeană. Și ministrul a nuanțat: ”Oricum, am ajuns la momentul în care  trebuie să convingem Comisia Europeană că lucrurile stau așa cum trebuie și că s-au luat măsurile pentru evitarea deficiențelor, iar  beneficiarilor sau firmelor care au greșit să le fie aplicate corecții financiare”. 

Ce bani ne-a trimis Uniunea Europeană în 2013?

În legătură cu sumele intrate în România în primele 3 luni, Eugen Teodorovici a spus că este vorba de peste 300 de milioane de euro și la finalul lui martie s-a trimis Comisiei Europene o solicitare de 390 milioane de euro. 

Ministrul Afacerilor Europene a fost foarte ferm și a precizat că nu este normal ca statul să aibă datorii față de partenerii de contract, că este foarte important ca statul să-și respecte obligațiile. ”Rolul Guvernului, al administrației este acela de a simplifica, de a fi parteneri de dialog, de a plăti la timp contractele și după aceea, desigur, putem cere și noi respectarea obligațiilor contractuale convenite împreună”, a adăugat ministrul Eugen Teodorovici. 

Oficialul a precizat că ministerul pe care îl conduce are o privire pragmatică, bazată pe simplificare și eficientizare a instituțiilor, a fluxurilor și a procedurilor administrative, cu accent pe soluționarea în timp real a blocajelor care apar.

Mii de proiecte încă neverificate – lucru intens în lunile mai și iunie

Luna mai se anunță a fi foarte dificilă pentru angajații din Ministerul Fondurilor Europene pentru că, până la finalul lunii, trebuie verificate cererile de rambursare plătite și, de asemenea toate proiectele depuse din 2010 de beneficiari privați pe POS-ul de competitivitate. 

”Sunt încă mii de proiecte care nu au fost evaluate și putem să le dăm înapoi și să reluăm totul. Dar nu are sens să facem așa ceva. Deja au fost evaluate cu sprijinul Agențiilor de Dezvoltare Regională care au preluat secțiunea de IMM-uri. Acest lucru a fost apreciat chiar și de cei de la Comisia Europeană. Aceste proiecte sunt câteva mii, vor fi la fel evaluate, cele care se vor califica vor merge mai departe, chiar direct la finanțare, la fel, până la final de mai. Deci, luna mai va reprezenta  momentul în care vreau să nu mai văd în sistem niciun fel de restanță a noastră, a statului față de beneficiari fie că este plată, fie că este un proiect depus.”

Ministrul Eugen Teodorovici a anunțat că de la 1 iunie se vor începe operațiuni de evaluare, de selecție și de verificare, cu termene foarte stricte, care să țină cont chiar și de întârzieri de o zi.

”Va fi un sistem foarte dur, foarte normal, de altfel, pentru că nu mai vreau să mai acționăm ca pompierii, cum mai fac și eu astăzi, din păcate. Mă duc repede să rezolv… este o abordare haotică și vreau ca sistemul în sine să înceapă să funcționeze așa cum trebuie. Anul 2013 este cel mai dificil din această perioadă pentru că pe de o parte trebuie reparate deficiențele și pe de altă parte trebuie pregătită următoarea perioadă. Este un vârf de plată în 2013 și nu ne permitem să pierdem niciun euro, ar fi penibil să ajungem la acest nivel.”

Așadar, indiferent de localitatea unde face declarații ministrul fondurilor europene,  ne rămân mereu și mereu determinarea și responsabilitatea față de România din care facem toți parte.

Diferențe între 1 mai 2012 și 31 martie 2013

+ 43% la capitolul plăți către beneficiari;

+ 98,53% a valorii declarațiilor de cheltuieli trimise la Comisia Europeană

+ 74,86% a valorii rambursărilor de la Comisia Europeană