Vin alergiile!

Natura a înverzit, totul a revenit la viaţă odată cu venirea zilelor frumoase de primăvară. Şi totuşi, vremea plăcută de afară şi pomii înfloriţi care crează un peisaj de basm, pot să-ţi aducă şi neplăceri. Este sezonul alergiilor şi nu ar fi exclus ca  agenţii microbieni care duc la apariţia lor să te afecteze şi pe tine. Jurnalul de Ilfov îţi prezintă tot ce trebuie să ştii despre aceste probleme de sănătate. Şi mai ales, cum să treci mai uşor peste simptomele chinuitoare.

Soarele care încălzește tot mai puternic, florile frumos co­­­lo­rate și parfumate, pomii înverziți, cu acele coroane superbe te îndeamnă să petreci tot mai mult timp în aer liber. Natura însă, pe cât este de frumoasă, pe atât este și de misterioasă. Factorii alergeni îți pot da mari bătăi de cap în această perioadă a anului. După o iarnă mult mai săracă în fructe și legume proaspete, pline de vitamine și săruri minerale, sistemul tău imunitar poate să reacționeze exagerat în fața unor substanțe care se găsesc în cantitate mare în natură. Sau… dacă ai moștenit genetic de la părinți, de la familie această problemă de sănătate, alergenii din natură pot fi doar un imbold spre a declanșa o adevărată suferință în organismul tău.

Semne că eşti alergic

 te doare capul  ai nasul înfundat  îți lăcrimează ochii  ai mân­cărimi ale pielii  tușești  ți se umflă fața  ești mai obosit decât în mod obișnuit  ai senzația de sufocare.

Ce te îmbolnăveşte?

 polenul de alun   polenul de plop  

 polenul de salcie  polenul de ulm  polenul de ­mesteacăn  polenul de frasin  polenul de stejar 

 polenul de fag  polenul de pin  polenul de tei.

Prevenţia e cea mai bună

Iată cum poţi să “fentezi” alergiile! 

 instalează un aparat de aer purificator în casă  nu ține geamurile deschise mult timp în perioada în care sunt pomii înfloriți  nu sta în încăperea pe care o aerisești natural când ai geamul deschis  fă-ți duș în fiecare seară ca să îndepărtezi polenul de pe îmbrăcăminte, păr sau piele în eventualitatea în care s-a depus pe tine.

Dr. Mirela Miertoiu, specialist medicină ­generală:

“Simptomele pot fi ameliorate″

”Martie, aprilie, mai și iunie sunt lunile în care riscul ca sănătatea ta să aibă de suferit în acest sens este foarte mare. De aceea, cel mai bine este să-ți faci testul de depistare precoce a factorilor care îți provoacă alergia. Examenul clinic îți oferă posibilitatea să găsești cele mai eficiente soluții pentru ameliorarea simptomelor astfel încât, să nu ajungi să suferi forme grave de boală. Chiar dacă încă nu se cunosc tratamente specifice care să elimine complet alergia din organism, există o serie de medicamente care pot diminua manifestările clinice ale afecțiunii. La recomandarea medicului alergolog se pot administra injecții cu cortizon, tratamente antihistaminice, precum și bomboane mentolate. Pentru decongestionarea nasului se pot folosi picături saline”, explică dr. Mirela Miertoiu, specialist în medicină generală.