Vin sărbătorile! Sfintele Paşti îţi aduc o mulţime de delicii în farfurie. Cu siguranţă, aspectul, gustul şi mirosul deosebit al preparatelor tradiţionale pe care le vei avea pe masă de sărbători, te vor îndemna să dai iama în farfurie. Atenţie, însă! Delicioasele mâncăruri tradiţionale pot fi periculose pentru organismul tău, slăbit după post. Învaţă să mănânci sănătos, ca să te bucuri cu adevărat de frumuseţea Sfintelor Sărbători de Paşti!
Sfatul medicului
“Începe prin a consuma la masa de Paști un aperitiv format din carne slabă de curcan, pui sau pește. Somonul, păstrăvul și tonul sunt preparatele ideale pentru primul fel de mâncare. La felul doi, evită prăjelile și grăsimile, mai ales dacă ești cardiac, diabetic, ai probleme cu stomacul sau cu ficatul. Ţine cont de faptul că după perioada de iarnă și cea de post ai nevoie de vitamine și minerale. Așa că, verdeaţa, salatele și legumele nu trebuie să-ţi lipsească din farfurie. Două polonice de ciorbă fără grăsime și cu cât mai multe legume și verdeţuri de sezon sunt suficiente. Optează pentru o porţie mică de friptură de miel, gătită la cuptor sau la grătar, dar numai după ce ai îndepărtat bine grăsimea. Nu o servi simplă, ci cu garnitură de legume proaspete și salate. La cină, cel mai sănătos e să mănânci un iaurt”, spune dr. Mirela Miertoiu, medic specialist medicină generală.
3 ponturi culinare pentru sărbători fericite!
1 Ouă roşii, salată de crudităţi şi ruladă de pui
Să mănânci sănătos în aceste zile deosebite, nu înseamnă să te abții de la o mulțime de preparate culinare specifice sărbătorilor. Din platoul pe care îl vei așeza la masă, de Paște, nu trebuie să-ți lipsească oul roșu. Nelipsitele salate cu maioneză de la petreceri, zile festive ar fi bine să le înlocuiești cu o ruladă de pui, pește marinat, salată de crudități, cremă de brânză de vaci sau salată de ton. Lângă ele, roșii, castraveți, felii de morcovi, salată verde și ridichii. Dau culoare, consistență, savoare și un plus de sănătate gustărilor. Sau… separat de platoul aperitivelor, coșul cu ouă roșii. Nu uita să consumi doar un ou la masă. Iată câteva idei de aperitive pe care le vei consuma cu plăcere și fără teamă că te poți îmbolnăvi. Consumând aceste preparate la aperitiv, te asiguri că vei gusta și din restul bucatelor pentru care ai muncit zile bune să le pregătești.
2 Consumă porţii mici de ciorbă şi pulpă de miel cu legume
Fiind sărbătoarea Paștilor, mai mult ca sigur la felul principal vei găti carne de miel. E de preferat să gătești pulpa de miel la cuptor, cu legume. Lângă delicioasa carne de miel, pune și o ceapă tăiată solzișori, ardei, roșii, morcovi și fasole verde. Nici de această dată nu trebuie să-ți lipsească salata de crudități. Aromele felului principal se îmbină foarte bine cu apa plată sau cu un pahar de vin ușor. Evită să consumi sucuri carbogazoase sau apă minerală carbogazoasă. Carnea de miel, oricum ar fi preparată, se digeră mai greu decât cea de porc sau de pui, iar acidul îngreunează digestia și dau senzația de balonare. Ciorba de miel, poate fi sănătoasă dacă o prepari cu multe verdețuri și legume proaspete, și dacă mănânci porții mici la masă.
3 Desert – Fructe, pască şi cozonac gătite în casă
Pentru că nicio masă de Paști nu poate fi lipsită de deserturile “vedetă” pască și cozonac, cel mai sănătos este să ți le prepari în casă. Evită, pe cât posibil, produsele din comerț care sunt pline de aditivi alimentari, îndulcitori etc. Dar, nu mai mult de două felii de cozonac și o bucată mică de pască, la o singură masă. Uneori, este de preferat să înlocuiești dulcele desert cu fructe. Prepară-ți o salată de fructe, o înghețată sau un șerbet de casă. Renunță la dulciurile din frișcă și ciocolată care sunt și pline de calorii, și foarte grele. Ține cont că pe masă ai deja multe mâncăruri grele, nu este cazul să mai adaugi calorii și la desert.