Ai invitați la masa de Paști? Pregătește preparatele culinare tradiționale cum se cuvine după datina străbună, dar învață să găteși sănătos și gustos dacă vrei să fii o gazdă bună. Nu uita că mâncărurile din farfuria de sărbători se digeră mai greu. Jurnalul de Ilfov îți prezintă câteva rețete, cu ajutorul cărora vei reuși să impresionezi până și pe cei mai capricioși musafiri. Uite cum să le faci mesenilor sărbători cu adevărat fericite!

Drob de miel

Ingrediente:

 ficat, splină, rinichi, inimă și plămâni de miel,

 2-3 legături de ceapă verde,

 2 legături de usturoi verde,  

 2 legături de pătrunjel  

 1 legătură de mărar,

 4 ouă,

 4 linguri de ulei,

 1 prapur de miel,

 sare, piper, după gust,

 după preferințe, 500 g ficat de pui și pipote de pui

Mod de preparare: 

Spală bine organele în apă rece. Apoi curăță-le cheagurile de sânge și pielițe și lasă-le o oră în apă cu oțet (cât să le acopere bine) ca să iasă mirosul neplăcut din ele. Pune-le la fiert în apă rece. Dacă vrei să pui în farfurie un produs mai ușor de digerat, pe lângă organele de miel, pune și circa 500 g de ficat și pipote de pui. Evident, la fel de bine spălate și curățate. Lasă toate organele la fiert în apă, circa 40 de minute, răcește-le și dă-le prin mașina de tocat. Ulterior, curăță și spală ceapa, usturoiul, mărarul și pătrunjelul. Toacă toate aceste ingrediente mărunt și adaugă-le peste organele tocate la mașină împreună cu sarea, piperul și ouăle. Amestecă totul până când obții o pastă bine închegată. Ia o tavă și unge-o cu ulei. Pune în ea prapurul, lăsându-i marginile în afară. În interior, așează frumos compoziția și acoperă cu restul de prapur. Poți să faci drobul și fără prapur. Însă, de această dată trebuie să ungi tava cu unt și să presari în tavă pesmet. Abia apoi adaugi compoziția de drob. Introdu tava la cuptor și las-o până când preparatul capătă o crustă aurie.    

Ciorbă de miel

Ingrediente:

 bucăți de carne de miel,

 3 morcovi,

 2 bucăți de ardei gras, 

 2 roșii, 

 2 legături de pătrunjel verde,

 2 legături de leuștean verde, 

 1 legătură de ceapă verde,

borș, după gust,

 o jumătate de cană de orez,

 2 gălbenușuri de ouă,

 sare și piper, după gust.

Mod de preparare: 

Spală bine carnea de miel și las-o în apă rece cu oțet. Dimineața, spal-o din nou și apoi pune bucățile la fiert în apă cu sare. Când începe să dea în primul clocot, ia-i spuma și adaugă morcovii, ardeiul gras, roșiile, o legătură de pătrunjel și ceapa tocate mărunt. Spală bine orezul și adaugă-l în ciorbă când carnea și legumele sunt aproape fierte. Mai lasă preparatul puțin pe foc și adaugă borșul ca să-i dai gustul acru, apoi pune restul de pătrunjel și o legătură de leuștean tocate fin. La sfârșit, drege ciorba cu cele două gălbenușuri. Oprește focul și oferă-i preparatului un plus de savoare adăugând o “ploaie” de leuștean.

Cozonac cu rahat

Ingrediente:

 1 kg de făină

 8 ouă

 50 g drojdie ­proaspătă

 un praf de sare

 175 g zahăr 

 200 ml lapte 

 200 g unt 

 4 linguri de ulei de floarea soarelui 

 coaja de la o lămâie și de la o portocală 

 3-4 picături de esență de vanilie 

 300 g de rahat  cacao  nucă  unt  un ou pentru uns.

Mod de preparare: 

Începe prin a pune drojdia într-un bol și amestecă ingredientul cu puțin lapte călduț. Când obții o pastă, e momentul să presari o lingură de făină deasupra. Lasă maiaua la dospit câteva minute. Între timp, cerne făina care ți-a mai rămas într-un bol mare. Gălbenușurile freacă-le cu zahărul, sarea și restul de lapte cald. Bate albușurile spumă și pune ingredientele. Adaugă untul și mirodeniile, frământă și lasă să crească plămădeala acoperită cu un șervet din pânză. Între timp, taie cubulețe de rahat. Când aluatul a crescut, împarte-l în două și întinde fiecare parte pe o planșetă unsă cu unt. Adaugă cacao, nuca și rahatul. Rulează și pune cozonacii în formele unse cu unt. Pe deasupra pune ou bătut. Coace-i la foc potrivit, până se rumenesc frumos.

Pască

Ingrediente:

 100 g unt

 7 ouă 

 1 lămâie

 500 ml lapte

 1 vârf de sare

 200 gr de zahăr

 1 kg de făină

 50 gr de drojdie proaspătă

 2 fiole esență de rom

 100 gr stafide

 500 gr brânză dulce

 1 lingură coajă de lămâie

 100 gr smântână.

Mod de preparare: 

Prepară un aluat de cozonac, iar până când crește, ocupă-te de restul compoziției. Amestecă brânza cu zahărul, smântâna, stafidele (pe care le ții puțin în esență de rom) și coaja de lămâie. Când aluatul a crescut suficient, împarte-l în două părți. O parte pune-o într-o formă rotundă de tort, iar cealaltă parte întinde-o în sul lung pe care îl răsucești și-l pui deasupra. Lasă din nou aluatul la crescut, și ulterior, pune umplutura de brânză în mijloc. Introdu pasca la cuptorul încins până se rumenește.