Anul acesta, Direcţia Generală Anticorupţie, din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, aniversează opt ani de la înfiinţare în baza Legii 161 din 30.05.2005, fiind o structură specializată a Ministerului Afacerilor Interne pentru prevenirea și combaterea corupţiei în rândul personalului propriu.

Crearea D.G.A. a fost susţinută de către Uniunea Europeană, prin Programul Phare 2002, beneficiind de asistenţa unor specialiști din Marea Britanie și Spania. În cei opt ani trecuţi de la înfiinţare, D.G.A. s-a consolidat ca instituţie pregătită să acţioneze profesionist, în scopul asigurării integrităţii profesionale și credibilităţii tuturor angajaţilor M.A.I., prin desfășurarea unor ample sesiuni de prevenire.

Principalele atribuţii ale Direcţiei Generale Anticorupţie sunt următoarele, conform legii: D.G.A. întreprinde măsuri specifice pentru investigarea infracţiunilor de corupţie săvârșite de personalul M.A.I.; primește și soluţionează plângerile și petiţiile cetăţenilor; îndeplinește activităţi de poliţie judiciară, conform legii; organizează și îndeplinește activităţi de testare a integrităţii personalului M.A.I.; desfășoară activităţi de prevenire a corupţiei; elaborează analize de risc în domeniu și propune măsuri procedurale de remediere a situaţiilor identificate. 

Prevenirea reprezintă principala direcţie de acţiune împotriva corupţiei, concretizată prin desfășurarea unor activităţi de instruire și informare în rândul personalului propriu, dar și prin campanii de conștientizare a societăţii civile, de educare a tinerei generaţii, în dorinţa de schimbare a mentalităţii populaţiei.

Cu prilejul împlinirii a opt ani de existenţă, Serviciul Judeţean Anticorupţie Ilfov oferă diplome de mulţumire  persoanelor care au contribuit la lupta împotriva corupţiei și au dat dovadă de integritate, prin  respingerea unor importante sume de bani ori alte foloase necuvenite.

Câteva cazuri concrete

Ofiţerii Serviciului Judeţean Anticorupţie Ilfov, sub coordonarea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Ilfov, au prins în flagrant o persoană, în timp ce oferea unui poliţist suma de 3.500 lei, din cei 5.000 lei promiși iniţial, pentru a interveni în favoarea sa într-o decizie privind darea în custodie a unui autocamion pe care îl deţinea și care figura ca fiind furat.

Serviciul Judeţean Anticorupţie Ilfov, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Tribunalul Ilfov, a reţinut un agent de la Penitenciarul Jilava, după ce acesta a  pretins bani de la deţinuţi pentru a le aduce în penitenciar telefoane mobile sau băuturi. Agentul pretindea 200 de lei pentru introducerea unui telefon mobil cu încărcător și 100 lei pentru o sticlă cu băuturi alcoolice. Un coleg al agentului și o altă persoană sunt cercetaţi în libertate. Agentul de penitenciar C.M.N. a fost arestat preventiv, pentru 29 zile, sub aspectul săvârșirii infracţiunilor de introducere de bunuri și obiecte interzise în penitenciare și luare de mită. Activitatea infracţională a persoanelor implicate în cauză a fost documentată pe o perioadă de cinci luni, de către ofiţerii S.J.A. Ilfov.

I.A.R., agent de poliţie în cadrul IPJ Ilfov, fiind în timpul serviciului în localitatea Mogoșoaia, a oprit pentru control un autoturism cu numere de înmatriculare străine, condus de către I.V., căruia i-a reţinut toate actele, comunicându-i că va fi sancţionat contravenţional și că îi va reţine permisul de conducere pentru 3 luni, dacă nu-i oferă ceva, pentru a nu aplica legea.

Actionându-se cu operativitate, sub coordonarea  Parchetului de pe lângă Tribunalul Ilfov, ofiţerii Serviciului Judeţean Anticorupţie Ilfov, a procedat la organizarea unei acţiuni, în urma căreia I.A.R. a fost prins în flagrant, în timp ce primea de la I.V. suma de 350 de lei, în schimbul restituirii documentelor.

Cum puteţi contribui la combaterea corupţiei

La nivelul judeţului Ilfov, Direcţia Generală Anticorupţie este reprezentată de Serviciul Judeţean Anticorupţie Ilfov, cu sediul în București, strada Fabrica de Glucoză nr. 7, sector 2. Telefonul serviciului este 021.232.98.35- int. 15136, e-mail ilfov.dga@mai.gov.ro

Cetăţenii care doresc să sesizeze fapte de corupţie săvârșite de către personalul MAI, se pot prezenta în audienţă la sediul serviciului, în fiecare zi de miercuri a săptămânii, între orele 12.00-15.00, sau ori de câte ori consideră necesar. De asemenea, la sediul Instituţiei Prefectului Ilfov, în fiecare joi, între orele 9-12, cetăţenii sunt primiţi în audienţă de reprezentanţii D.G.A.- Serviciul Judeţean Anticorupţie Ilfov. Pentru a oferi cetăţenilor o modalitate directă de sesizare a infracţiunilor de corupţie săvârșite de personalul M.A.I., a fost înfiinţată linia verde anticorupţie 0800.806.806, care este gratuită și apelabilă din orice reţea de telefonie fixă sau mobilă de pe teritoriul României. Sesizările pot fi și anonime.