Nu ne vindem țara?
Din ciclul „Guvernul spune lucruri trăsnite”, vreau să discut despre ceea ce mie mi se pare o mare gogomănie. Este vorba despre un proiect de lege al Executivului, care reglementează tranzacțiile cu terenuri agricole. Una dintre prevederi ar putea stârni râsul, dacă nu ar fi, după părerea mea, o mare absurditate, pe deasupra și neconstituțională. I-auziți ce vor să legiuiască vlădicile țării. Cică, dacă vrei, de-aici înainte, să cumperi terenuri agricole, trebuie să ai studii de specialitate, și o experiență de cel puțin cinci ani în domeniu (?!?!). Adică, dacă nu ești absolvent de Agronomie, te-ai lins pe bot de teren agricol! Păi cum, băi fraților, dacă eu am bani și vreau să investesc în agricultură, nu pot? Trebuie să absolv Institutul Agronomic? Da’ dacă am terminat Zootehnia? Pot să cumpăr teren, sau am dreptul numai la vaci, oi și porci? De unde până unde această discriminare? Terenul agricol este și el un bun ca toate celelalte. În condițiile propuse de Guvern, atunci, pentru a elimina orice discriminare, ar trebui să se procedeze în felul următor. Vrei să-ți cumperi o casă? Trebuie să fii arhitect sau constructor. Vrei o mașină? Fă-te inginer mecanic. Vrei televizor sau calculator? Doar dacă ești electronist, altfel, ciuciu! Ai bani să-ți deschizi o brutărie? Primești aprobare doar dacă ai absolvit facultatea de industrie alimentară! Și tot așa, la nesfârșit.
Altă trăsnaie este și prevederea prin care se dorește limitarea suprafeței agricole deținute sau luate în arendă. Adică, dacă am posibilitatea să fac agricultură intensivă, pe suprafețe mari, să-mi iau gândul de la asta. Mai bine să rămână terenurile pârloagă, decât să cultiv ceva pe ele! Genial! Taman acum, când biata noastră agricultură începuse să dea ceva semne de vioiciune, conducătorii noștri iubiți s-au gândit cum să pună tălpi cât mai multe și mai temeinice. A, și apropo de limitarea suprfețelor. Ce facem cu cei câțiva latifundiari care dețin un procent important din suprafața agricolă a țării (vezi, Ion Nicolae)? Ei rămân bine mersi cu tot terenul, pentru că, nu-i așa, nicio lege nu se aplică retroactiv.
E la mintea cocoșului că, în vremuri de criză, dacă vrei să stimulezi economia, nu vii cu măsuri restrictive. Dimpotrivă, încerci să relaxezi, pe cât posibil, legislația și să încerci să stimulezi domeniul prin măsuri corespunzătoare. Dar la noi totul e de-a-ndoaselea. Din toată această propunere cu iz protecționist, eu înțeleg doar un lucru: Noi nu ne vindem țara! O lăsăm pârloagă. Da, dar este pârloaga noastră!