Vacanța în familie este cea mai reușită. Însă, dacă pleci la drum lung cu mezinul familiei, înarmează-te cu multă răbdare Şi fii inventiv. Copilul mic se plictisește repede. Transportul poate fi un adevărat coșmar pentru el, iar excursiile care pe tine te încântă, pe micuțul tău năzdrăvan îl pot obosi. Și soarele este mult mai periculos pentru puștiul tău. Cum să te bucuri de o vacanță de vis alături de întreaga familie? Doar așa îl adaptezi călătoriei. 

1. Deplasarea, doar pe distanțe scurte!  

Încă de la început tre­buie să știi că, oricât ai încerca, nu poți să asiguri pe tot parcursul călătoriei, doar momente distractive și relaxante dacă îți petreci concediul împreună cu micuțul tău. Deplasarea nu-i conferă un mediu familiar și-i sporește agitația. Poți doar să-l ajuți să se adapteze. Chiar și așa, în ciuda tuturor efoturilor tale, el va simți schimbările bruște și va fi dezorientat și agitat. De aceea, cel mai bine este să plă­nuiești călătoriile nu foarte lungi.

2. Ia cu tine jucăriile preferate, o parte din universul său!   

Deplasarea până la des­tinația de vacanță poa­te fi mai mult decât stresantă pentru cel mic. Numărul mare de ore petrecute într-un loc ce nu-i oferă nici confort, nici libertate de mișcare, devin insuportabile. Nici mă­­­car peisajele mirifice nu reușesc să-i capteze atenția mult timp. Cum să-ți asiguri un drum liniștit? Cel mai bine ar fi să planifici călătoria în timpul nopții. Va dormi în cea mai mare parte a timpului și nu va mai fi agitat și iritat peste măsură. Indiferent că vă deplasați cu autovehiculul personal, trenul sau avionul, ia-i anumite lucruri familiare care să-l determine să se simtă cât mai confortabil. Aproape ca la el acasă. De exemplu, păturica pe care doarme în fiecare seară, pijamalele cu desenele animate îndrăgi­te de el, jucăriile pre­ferate etc. Încearcă să-i păstrezi cât mai mult rutina zilnică. Jocurile compun universul copilului. Pune în bagajul de deplasare și planșe sau cărți de colorat, culori, cărți de povești, jocuri care-i stimulează ima­­­ginația și-i captează atenția. Axează-te în special pe jocurile și jucăriile de care este dependent. Fie că sunt ursuleții de pluș, mașinuțele sau păpușile, el se va simți în siguranță îmbrățișând eroii îndrăgiți, din lumea lui. La drum lung, nu va rezista să nu mănânce. Ia cu tine și alimente care nu sunt perisabile și pe care, evident, știi că le consumă cu plăcere. Evită experimentele care-l dau peste cap. Cerealele pot fi de bun augur.  

3. Pielea lui e foarte sensibilă. Protejează-l de soare!  

Potrivit specialiștilor, in­solația este inamicul nu­mărul unu al copilului pe timp de vară. Pielea lui este foarte sensibilă. Mai mult, corpul său are capacitatea de a elimina excesul de căldură prin transpirație, expirarea aerului cald și creșterea fluxului sanguin. Viața copilului poate fi amenințată însă, în momentul în care sistemul de termoreglare nu mai face față căldurii excesive și se instalează insolația. Pe fondul creșterii temperaturii organismului apar leziuni la nivelul organelor interne, inclusiv la nivelul creierului. “Ca și adultul, atunci când afecțiunea ajunge în­tr-un stadiu mai avansat, micuțul poate să își piardă cunoștința. Brusc, el devine confuz, poate deveni inconștient, are amețeli puternice sau de­lirează. Încă o particularitate a insolației în stadiu avansat la copil este aceea că, în ciuda efortului corpului de a elimina căldura prin transpirație, acest lucru nu se întâmplă, așa că pielea devine uscată, nu mai este umedă, ca în etapa anterioară. În acest moment trebuie solicitat serviciul de ambulanță. Este obligatoriu să suni la 112 să ceri ajutorul medicilor pentru că există riscul de deces. În această stare, copilul are nevoie de tratament intensiv și îngrijiri de specialitate oferite de personalul calificat din spital’’, avertizează medicul pediatru Octavian Popescu. În schimb, curele heliomarine îi sunt benefice. Îi cresc imunitatea, îi stimulează creșterea și dezvoltarea, aportul de calciu în organism, îl ajută să prevină rahitismul, îi ameliorează anumite boli cronice cum ar fi, sinuzite, faringite etc.

4. Ajută-l să învingă insolația 

Ideal ar fi să-l protejezi. Totuși, dacă se întâmplă să aibă de suferit de pe urma soarelui arzător, e cazul să intervii. Așa îl salvezi: 

 transportă-l într-un loc umbros și răcoros; 

 pune-i comprese reci ca să-i scadă febra;  

 dă-i să bea cât mai multe lichide, în can­tități mici, dar în mod constant – sorbitură cu sorbitură; 

 masează-i mâini­le și picioarele ca să-i asi­guri o bună circulație sanguină; 

 aplică-i un masaj ușor pe tot corpul cu o lo­țiune după plajă în cazul în care a suferit arsuri; 

 dacă vezi că starea lui se înrăutățește, sună la 112 și cere ajutorul spe­cialiștilor. 

“In­solația are efecte mult mai puternice la copil decât la adult, din cauza deshidratării ce urmează vărsăturilor. Toate măsurile de urgență vor fi eficiente numai dacă i le vei aplica atunci când îl ții într-un spațiu umbros și răcoros. Cât privește medicamentele pentru scă­derea febrei, ele trebuie administrate numai la recomandarea și sub supravegherea medicului, așa că lasă acest lucru în seama specialistului’’, explică dr. Popescu.

Așadar, nu îl scoate din casă la orele prânzului, mai exact între 11.00 și 17.00, atunci când termometrele înregistrează cele mai ridicate valori. În plus, atunci când mergi cu el la plajă, să vă bălăciți în apa mării sau să vă relaxați plimbându-vă la poalele munților, aplică-i pe tot corpul o cremă cu factor de pro­tecție solară pentru copii. Pe plajă, ține-l sub umbrelă chiar și atunci când cerul e înnorat. Și nu uita! Dă-i să bea cât mai multă apă plată, nu carbogazoasă.