Aflat doar de câteva luni la cârma primăriei din Jilava, primarul interimar Pantelie Sfia se luptă cu un noian de probleme. Una dintre acestea este situația cartierului de romi botezat „La Capace”, despre care publicația noastră a scris în mai multe rânduri. Cea de-a doua problemă o constituie descâlcirea ghemului de ilegalități și afaceri oneroase creat de predecesorii săi.
Pentru cei care nu cunosc datele problemei, să facem un scurt remember. După Revoluție, câteva zeci de romi din comunitatea existentă în Jilava, au primit loturi de teren pentru a-și construi case. Încercând să evite pierderea sau deteriorarea actelor care să ateste aceste repartiții, primăria le-a dat romilor capace de borcan inscripționate cu numerele loturilor primite. De aici, denumirea cartierului apărut ulterior. Numai că, după ani de zile, niciunul din cei „împroprietăriți” în acest mod, mai mult decât original, nu a primit acte de proprietate. Drept urmare, romii stabiliți aici nu pot încheia contracte cu ENEL-ul pentru livrarea de energie electrică. Problema a fost pasată, de-a lungul anilor, între aleșii jilăveni, din mandat în mandat. O „ștafetă” păguboasă, care a dus la situația de acum.
Electrica pentru „Capace” vine pe „țeava” primăriei
După „răscoala” din luna iulie, Pantelie Sfia s-a hotărât să ia taurul de coarne. S-a dus la Prefectură să găsească o soluție acestei probleme. În acea întrevedere cu prefectul Speranța Cliseru, i s-a sugerat să găsească o modalitate ca primăria să plătească din bugetul propriu curentul consumat de romi. O soluție neviabilă. La a doua întâlnire de la Prefectură i s-a promis că instituția va face o inspecție la fața locului. Au trecut, deja, mai bine de două săptămâni… Dar Pantelie Sfia nu a stat cu mâinile în sân. Urmând exemplul unui caz din Călărași, a trimis o solicitare către Partida Romilor propunându-i ca, prin intermediul unui ONG al acesteia, romii să primească energie electrică. Aceeași liniște mormântală, ca și din partea Prefecturii. Dar olteanul, pentru că Pantelie Sfia este oltean din Baia de Aramă, încăpățânat. A încercat și o întrevedere cu conducerea ENEL. Aici a dat peste directorul general, Emanoil Băloi, singurul care a găsit o soluție provizorie, de compromis. El i-a propus primarului interimar din Jilava să livreze curent electric primăriei care, printr-un contor pasant, să distribuie la rândul ei electricitate către romii din „Capace”, urmând ca de încasarea contravalorii curentului livrat să se ocupe tot primăria. Totul, însă, pe o perioadă de un an, cu speranța că problema se va rezolva la nivel de Instituție a Prefectului.
Peste 100 de contracte prin încredințări directe
Vă spuneam, la început, despre ghemul de ilegalități peste care a dat Pantelie Sfia, în momentul în care a fost numit primar interimar. L-a abordat de pe poziția de polițist specializat pe infracțiuni economice, pentru că aceasta este formația sa profesională. Când a descoperit jaful petrecut, în ultimul an, la primăria din Jilava, s-a luat cu mâinile de cap. Achiziții și încredințări directe care depășeau baremul de 15 mii de euro prevăzut de lege, contracte supraevaluate, achitări de facturi de execuție fără recepția lucrărilor etc. Numai pentru paza primăriei se plătea circa 500 de mii de euro pe an, iar încredințările directe se cifrează pe undeva, pe la 1 milion de euro.
Și, iată cum, a luat naștere o frumusețe de dosar, care a luat calea DNA-ului. Vreau să închei citând cuvintele lui Pantelie Sfia: „Am găsit aici un haos financiar. Am încercat să diminuez la jumătate contractele supraevaluate. Un lucru nu pot să înțeleg: cum pot unii jilăvenii să-i fure în halul ăsta pe ceilalți jilăveni”.