Cuplul Daniel Ţicău – Mioara Mantale în cazul Tâncăbești și nu numai
„Să nu minţi”! E cert că, în copilăria lor, Daniel şi Mioara au primit şi ei acest îndemn universal, în educaţie. Părinţi, pedagogi, e imposibil ca toţi să fi uitat aşa ceva.
Vârstele au trecut. Iar la maturitate, cei doi – separat, apoi împreună – au descoperit că principiul ăsta îi incomodează. E restrictiv. Că le limitează rău fantezia îmbogăţirii, orgoliul puterii. Şi a însemnelor pământeşti pe care le oferă: bani, onoruri, case, terenuri.
Minciuna, înşelătoria, abuzul au devenit fapte sociale de care auzim la tot pasul. Ştirile sunt inundate de ele. O adevărată epidemie, spun unii. Un lucru e sigur. Statul este incapabil să impună carantina. Să îi izoleze focarele.
Cu atât mai mult, cu cât dezvăluirile îi privesc chiar pe cei care administrează legea. De la vârful instituţiilor statului. Oficial.
Ţesătura canceroasă e mai răspândită decât în trecut? Poate da, poate nu. Dar odată cu dezvoltarea mass-media, lumea află mai repede totul.
Abuzul Tâncăbeşti
Astăzi, minciunile personajelor Ţicău – Mantale vor avea locuri pe rândul din faţă. Măsluirea actelor de provenienţă a proprietăţii lor de la Tâncăbeşti am prezentat-o în episoadele anterioare. Mai sunt, cu ghiotura. Voi reveni la ele.
În 2010, cuplul s-a făcut proprietar pe o suprafaţă de teren de 1.000 mp, pe malul lacului. Acolo, şi-au construit o bojdeucă, tip casă de vacanţă. Asta deşi încalcă zona de protecţie a lacurilor. Care e instituită legal şi menţionată de norme, paragrafe şi articole de lege în vigoare.
Pentru acest abuz grosolan, Ţicău si Mantale sunt daţi în judecată de către fraţii Parfene, administratorii legali ai lacului pentru o perioadă de 49 de ani. Eforturile muncii si afacerea lor – în care au investit zeci de mii de euro – viaţa lor familială le sunt puse în pericol.
Palavre gogonate
Era în iunie, 2010. Iată ce braşoave turna senin Daniel Țicău, încercând să manevreze buna credinţă a celor care îl avertizaseră de ilegalităţile din actele proprietăţii: “Eu am venit pe aici, la Tâncăbeşti, de trei, patru ori. Şi de fiecare dată, nu ştiu cum, am rămas impresionat de locul ăsta. E ceva special cu el. De câte ori m-am întors la serviciu, m-am simţit reîncărcat cu energie pozitivă. Nu ştiu în ce constă anume, dar aşa m-am simţit. Am altă poftă de viaţă şi de lucru.
Şi, atenţie, că încercând să găsesc un asemenea loc ce îmi oferă linişte şi energie, n-o să poposesc într-un loc conflictual. Nu aşa ceva caut eu şi soţia mea”.
Nimic mai fals! Terenul era anunţat ca fiind în neregulă. Existau suprapuneri cadastrale ce trebuiau limpezite, precum şi actele notariale măsluite de către proprietarul care voia să îl vândă cuplului. Iar Țicău – Mantale ştiau asta.
Suspiciunea întrebărilor fără răspuns
Ce oameni cu scaun la cap ar cumpăra pentru sine un teren aflat în litigiu? Mai ales un procuror, specialist în drept! Cu o soţie, la rândul ei doctor în ştiinţe juridice, practician al administratiei publice, şi fost prefect al Capitalei!
Ce fel de oameni şi-ar compromite ascensiunea profesională, respectul şi demnitatea rangului lor, devenind ţinta mijloacelor de presă, de la cea scrisă la televiziuni şi mediu on-line?
Observatori mai suspicioşi, se întreabă dacă noii proprietari chiar au dat bani pentru această achiziţie? Sau vânzătorul Ştefan Cristea, avocat, mare afacerist cu terenuri din zonă ar fi vrut să-şi asigure protecţia unor funcționari de stat pentru alte matrapazlâcuri şi să-şi facă de cap, sfidând legea în continuare?
Mioara Mantale apare în afaceri cu tunuri imobiliare
Minciuni? Totuşi, pe când era prefect al Bucureştiului, numele ei apare în dezvăluiri de presă, privind câştiguri de zeci de milioane de euro, din afaceri de intermedieri imobiliare, dubioase. Amintesc câteva din cele apărute în raza de acţiune a sectorului 6 din Capitală, unde era primar Cristian Poteraş.
Un caz este Institutul Pasteur. Altul se referă la Institutul de Biologie şi Biochimie al Academiei Române. Un altul este cel al Institutului Național de Cercetare Dezvoltare pentru Chimie şi Petrochimie (fostul ICECHIM – unde tăia şi spânzura Elena Ceauşescu). Clanul Căpăţână, vestitul Grecu Lucian Viorel sunt nume vehiculate din plin în aceste speculaţii. Actele arhivelor arată că Prefectura Capitalei, condusă atunci de Mioara Mantale şi-a dat avizul în aceste dosare.
Locuitorii acestei planete a minciunii, fraudei şi abuzului ne distrug sănătatea socială. O contaminează. Există un singur remediu: anticorpii Justiției!
Daniel Țicău susţine că n-a făcut gesturi obscene
Aceeaşi întrebare: minciuni? Mihnea Petru Pârvu, de la “România liberă” scria că prin vara lui 2005, pe Daniel Ţicău l-au lăsat nervii. Era prim- procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Iaşi şi se judeca, tot pentru o pricină imobiliară, cu familia Lesner. Conflictul deschis în justiţie era tensionat. La un moment dat, dna Lesner l-a filmat pe temperamentalul procuror, care făcea «gesturi obscene. Ea declară că gestul porcos i se adresa. Daniel Țicău susţine însă: „Nu-mi amintesc să fi făcut gesturi obscene la adresa doamnei. Ei mă filmau tot timpul. Eu eram atunci în vacanţă, cu nişte prieteni, pe proprietatea mea. Până la casa familiei Lesner sunt câteva zeci de metri. Gestul nu era îndreptat spre direcţia aceea”. Şi totuși Daniel Ţicău, în timp ce face gestul obscen, priveşte fix la cameră».
Cuplul Ţicău – Mantale astăzi
Ei au administrat legea, prin funcţiile încredinţate de stat de-a lungul timpului. O fac şi astăzi.
Ea e Consul General al României la Strasbourg, în Franţa. În aprilie a acestui an, a apărut un zvon că va fi înlocuită de către noul guvern Ponta. Neconfirmat. Mantale a rămas la postul ei din străinătate.
El e procuror detaşat la CE. Şederea i-a fost prelungită, coincidenţă, tot în aprilie, prin Hotărârea nr. 55 a CSM. Valabilitatea ei? Pana la 31 decembrie, a.c.
(Va urma)