Guvernul a aprobat marţi, proiectul Ministerului Muncii privind acordarea ajutorului de încălzire pe timp de iarnă. În sezonul noiembrie 2013-martie 2014, dreptul la ajutorul de încălzire va fi stabilit în urma realizării unor anchete sociale de către reprezentanţii serviciului de asistenţă socială.
Ajutorul de încălzire se acordă tuturor familiilor şi persoanelor singure care nu beneficiază de alte forme de sprijin pentru încălzirea locuinţei, acordate conform contractului de muncă sau a altor reglementări. Conform noilor dispoziţii, ca să beneficieze de acest ajutor, persoanele care locuiesc singure trebuie să aibă un venit net de maximum 1082 de lei. Iar dacă ne referim la familii, venitul net încasat lunar de fiecare membru al familiei, nu trebuie să depăşească 786 de lei. În plus, primăriile vor cere solicitanţilor acte care să ateste componenţa familiei şi veniturile realizate de membrii acesteia precum şi documente care să certifice bunurile deţinute de aceştia. O anchetă socială efectuată de către reprezentanţii serviciului de asistenţă socială va stabili dacă solicitanţii îndeplinesc condiţiile de acordare a ajutorului. Vestea bună este că persoanele care vor trece cu brio de această anchetă socială, vor primi şi ajutor pentru energia electrică.
Care este cuantumul subvenţiei?
Dacă ai un salariu cuprins între 155 şi 615 lei, vei primi ajutor pentru încălzirea cu energie electrică între 48 şi 240 de lei. „Aceste sume acoperă între 100 la sută şi 20 la sută dintr-un consum maxim de aproximativ 16 kwh/zi. Având în vedere că preţul mediu al energiei electrice este la consumatorul casnic de circa 0,5 lei/kwh, rezultă un ajutor maxim zilnic de circa opt lei”, specifică noul proiect care va fi publicat în Monitorul Oficial în următoarele zile.
În cazul încălzirii cu gaze naturale, cuantumul ajutorului variază între 20 şi 262 de lei pentru aceleaşi venituri. Ajutoarele pentru încălzirea cu lemne, cărbuni şi combustibili petrolieri, vor fi acordate la începutul sezonului pentru toate lunile sezonului.
Amendă 1.000 de lei pentru nedeclararea veniturilor reale
Atenţie! Dacă nu declari veniturile reale sau bunurile deţinute, aşa cum este specificat în formularele tip, rişti o amendă cuprinsă între 200 şi 1.000 de lei!
IatĂ ce acte trebuie să depui ca să obţii ajutorul de încălzire!
Cerere și declaraţie pe propria răspundere – formulare tip
Copii după actele de identitate ale tuturor membrilor familiei cu domiciliul la reședinţa la adresa pentru care soliciţi ajutorul de încălzire
Certificate de naștere pentru copiii sub 14 ani
Permis de ședere temporară sau permanentă în cazul cetăţenilor străini
Adeverinţă dela Asociaţia de Proprietari dacă nu ai domiciliul sau reședinţa la adresa pentru care ceri ajutorul
Acte din care să rezulte calitatea ta ca titular al cererii faţă de locuinţa pentru care soliciţi ajutorul (proprietar – copie contract vânzare-cumpărare, chiriaș – contract de închiriere etc.)
Documente care atestă veniturile nete lunare realizate atât de tine, cât și de întreaga familie în luna anterioară depunerii cererii.