Povesteam, într-un articol anterior, despre „meteahna” primarului Adrian Budeanu, aceea de a străbate cu piciorul întreaga localitate, pentru a vedea la fața locului ce mai trebuie făcut pentru bunul mers al treburilor în comună. Zilele trecute, am constatat că acest obicei a dat roade în Clinceni.
Nu cred că există vreun ilfovean care să nu fi auzit de liceul cu profil sportiv din Clinceni. Un lăcaș de învățătură cu care oamenii locului se mândresc. Aflat, cum spuneam, zilele trecute prin comună, am intrat în liceu pentru a vedea stadiul pregătirilor pentru noul an școlar. Ne-a întâmpinat directoarea acestei unități școlare, Nicoleta Nuți Trifan.
Școlile din Clinceni, pregătite pentru noul an școlar
„Am terminat toate lucrările de igienizare. Acum facem curățenie. Același lucru se întâmplă la cele două corpuri ale grădiniței, la școala primară nr. 2 și la grădinița din Călțuna. Până la 1 septembrie, toate unitățile de învățământ vor fi pregătite să-și primească elevii”, ne-a spus directoarea.
Aflăm că, în timpul vacanței, au fost organizate cursuri de pregătire pentru elevii corigenți și pentru cei cu situația școlară neîncheiată din cauza numărului mare de absențe. În această perioadă se desfășoară și examenele de corigență. Elevii de clasa a-VIII-a, care au susținut deja aceste examene, au reușit să promoveze și la evaluarea națională.
„Urmează să întocmim Planul de Dezvoltare Instituțională, al cărui scop este îmbunătățirea performanțelor școlare ale elevilor, ale cadrelor didactice, într-un cuvânt, a întregului proces de învățământ. Mai ales că, anul viitor, ne vom confrunta cu primul examen de bacalaureat din istoria liceului și nu vrem să ne facem de râs. Avem cadre didactice foarte bine pregătite și foarte implicate în procesul de învățământ. Noi, dascălii de aici, am încercat să le sădim elevilor dragostea și respectul pentru valorile morale. Trebuie, cu toții, să ținem la valori, să nu le sfidăm. Numai așa vom putea crea generații care să contribuie la propășirea acestui neam”, ne-a declarat directoarea Nicoleta Nuți Trifan.
Proiectele primăriei prind viață
Liceul din Clinceni se învecinează cu clădirea primăriei. Acolo l-am găsit pe tânărul responsabil cu proiectele pe fonduri europene, Tudorel-Mihai Ioniță. Pe Tudorel Ioniță îl cunoscusem cu ocazia proiectului inițiat chiar de el, intitulat „Implică-te, Creează și Salvează” din cadrul programului „Tineret european în acțiune”. Un proiect care vizează responsabilizarea și educația ecologică a tinerilor din comună, cu vârste cuprinse între 15 și 30 de ani. „Următoarele acțiuni din cadrul acestui proiect vor avea loc în această toamnă. Ele au ca scop ecologizarea pădurii Ordoreanu și plantarea de arbori în parcul Clinceni”, ne-a informat Tudorel Ioniță.
Un alt proiect, care va fi managerizat de Tudorel Ioniță, este cel din cadrul Programului Operațional Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU), care prevede organizarea de cursuri de calificare pentru șomeri. Proiectul va fi realizat în parteneriat public-privat și are o valoare de circa 500 de mii de euro. „Un punct foarte important în cadrul proiectului este cel care prevede obligativitatea celor care organizează cursurile de calificare de a realiza și plasamentul în locuri de muncă a cel puțin 18,5% dintre cursanți”, ne-a precizat interlocutorul.
Satisfacția lucrului bine făcut
Există, însă, și proiecte care au fost finalizate, sau se află în prag de finalizare. Printre acestea se află și cei cinci kilometri de trotuare de pe șoseaua Clinceni, și străzile Monumentul Eroilor, Sabarului și Răsăritului. Tot aici au fost amenajate și acostamente, podețe și rigole. La Ordoreanu a fost asfaltată strada Unirii, în cadrul unui proiect în valoare de 2,8 milioane de lei, derulat cu Ministerul Dezvoltării. Au fost încheiate și lucrările la rețelele de apă și canalizare realizate în cadrul parteneriatului ADIA. S-au înregistrat, deja, peste 300 de branșamente la aceste rețele.
Componenta socială, în atenția primăriei
Satul Olteni nu are, încă, dispensar. Dar nu pentru multă vreme. Pentru ca locuitorii din Olteni să nu mai bată amar de drum până la cabinetul din Clinceni, edilii s-au gândit să amenajeze un dispensar într-o clădire învecinată cu școala de acolo, clădire în care a funcționat un cabinet stomatologic. Imobilul va fi reabilitat, recondiționat și reamenajat pentru ca aici să-și poată desfășura activitatea doi medici de familie. Curtea școlii învecinate este avută și ea în vedere. Aici va fi amenajat un parc cu locuri de joacă pentruu copiii din Olteni.
Însă proiectul a cărui demarare este așteptată cu nerăbdare de edilii din Clinceni este cel care prevede construirea unui Centru Social în comună. Acesta va cuprinde cabinete medicale, săli de clasă pentru copiii cu posibilități materiale reduse, unde aceștia să-și pregătească temele și o cantină unde se va pregăti o masă caldă pentru aceștia. Proiectul se află în prag de licitație. „Dacă lucrurile decurg normal și nu vom avea contestații, la sfârșitul anului 2014 vom putea inaugura acest centru”, speră Tudorel Ioniță.
În loc de încheiere, aș dori să vă destăinui senzația pe care o am de fiecare dată când vizitez Clinceniul. O senzație de normalitate, dată de percepția că lucrurile în această așezare se află pe făgașul cel bun.