APIA va aloca aproximativ 300 milioane de euro pentru plata în avans, începând cu 5 septembrie, a unor sume destinate fermierilor prin Campania de sprijin pe suprafaţă 2013.
Plăţile în avans au în vedere alocarea de fonduri pentru măsurile: 211, „Plăţi pentru zona montană defavorizată”, 212, „Plăţi pentru zone defavorizate – altele decât cele montane” şi 214, „Plăţi pentru agromediu, care fac parte din Axa II, conform unui comunicat al Agenției. „Acordarea plăţilor în avans este justificată de necesitatea pregătirii unor măsuri administrative care să asigure efectuarea plăţilor către toţi solicitanţii, până la finalul implementării PNDR 2007 – 2013, dar şi pentru a veni în sprijinul fermierilor în vederea acoperirii cheltuielilor necesare pentru înfiinţarea culturilor de toamnă şi pentru a încuraja respectarea bunelor practici agricole şi de mediu”, se precizează în document. Această decizie este în conformitate cu prevederile art. 9, alin. (2) al Regulamentului (CE) nr. 65/2011. Acest articol prevede că statele membre pot decide să plătească, în cadrul angajamentelor încheiate de beneficiarii măsurilor Axei II din Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR), un avans în cuantum de până la 75% din suma cuvenită fermierilor care au depus cereri de plată în cadrul Campaniei de sprijin pe suprafaţă 2013
Fermele ecologice beneficiază de aceeași măsură
Pentru această categorie de agricultori, banii provin din Pachetul 5, Axa II a Programului Național de Dezvoltare Rurală (PNDR). Sumele de bani vor putea fi încasate de fermierii bio numai dacă aceștia vor transmite APIA documentele doveditoare emise de organismele de certificare acreditate. Există, din păcate, o problemă. Aceste firme întârzie emiterea certificatelor necesare obținerii banilor. Din acest motiv, ministrul Agriculturii a promis că se vor face demersurile necesare pentru ca aceste companii să elibereze la timp certificatele. „Plățile, în mod normal, trebuiau să înceapă la 1 decembrie. Iată că, în acest an, începând din 5 septembrie, 75% din cât ar trebui să primească fiecare fermier, pe toată Axa II, vor fi acordați mult mai devreme, tocmai pentru a veni în sprijinul lor și pentru a-i ajuta în campania din această toamnă”, a declarat Daniel Constantin. Potrivit acestuia, România are încă probleme de producție la capitolul agricultură ecologică și are datoria să îmbunățească producția atât cantitativ, cât și calitativ. În același timp, cea mai mare problemă pe care o au producătorii din România se referă la lanțul de comercializare. Anul acesta, România are înregistrați circa 15.000 de operatori în agricultura ecologică. Sumele repartizate pentru conversia în agricultura ecologică, au crescut de la patru milioane de euro în 2011-2012, la șapte milioane de euro.