Un an plin de realizări

A trecut mai bine de un an de când Ninel Boșcu a preluat „frâiele” primăriei Domnești. Cunoscând bine problemele și nevoile comunei, de pe vremea când era viceprimar, Ninel Boșcu s-a apucat de treabă. Acum, se poate lăuda cu câteva realizări importante, care au adus bunăstare cetățenilor din Domnești.

Ajuns în fruntea comunei, după alegerile din iunie 2012, proaspătul primar s-a văzut confruntat cu câteva probleme la care nu se aștepta. Una dintre ele era bugetul local, cam secătuit de unele „investiții” fanteziste, ca să nu le zicem aberante. 

Om chibzuit, Ninel Boșcu a început să facă economii, să cheltuiască banii publici doar pentru cele strict necesare bunului mers al lucrurilor. Astfel, după o jumătate de an, când bugetul se mai înzdrăvenise și exista un excedent de 5 milioane de lei, primarul s-a apucat, gospodărește, să investească în infrastructura localității. „Am avut un an greu, dar am răzbit!”, spune primarul Boșcu.

Apă și canal pentru domneșteni

Domneștiul era cuprins în primul program ADIA, alături de alte 7 localități, de instalare a rețelelor de apă și canal cu fonduri europene. În cadrul acestui proiect, comunei 

i-au fost alocate 17 milioane de euro. Cu acești bani s-au instalat 32 de kilometri de rețele de apă și canalizare, au fost săpate 5 puțuri de mare adâncime și s-a construit o stație de epurare. Pe lângă acestea, din bani proveniți din bugetul local, s-a mai introdus apa și canalizarea pe încă patru străzi, pe o lungime totală de 3 kilometri. „Dacă mai primim încă 7-8 milioane de euro, în cadrul Master Plan-ului 2014-2020, mai introducem apa și canalizarea pe vreo 8 kilometri. Astfel, aproape toată comuna ar beneficia de apă și canal”, ne spune primarul.

11 străzi asfaltate în 2013

„În anul 2012, starea drumurilor și străzilor din Domnești era deplorabilă. Unele deveniseră împracticabile. Multe din ele erau desfundate și pline de hârtoape. Nu se făcuse mai nimic. Câte o peticeală sau pietruire, pe ici, pe colo. În 2013, însă, am alocat bani din bugetul primăriei pentru asfaltarea a 14 străzi. Până în prezent, am reușit să reabilităm 11 dintre ele”, ne povestește Ninel Boșcu. Și viitorul sună bine! Pentru anul viitor, vor fi „bugetate” încă 14 străzi. 

Numărul 14 pare un laitmotiv pentru Domnești. Pentru că, ne spune primarul, au fost montate în comună 14 transformatoare noi, care au rezolvat în bună parte problemele legate de desele întreruperi de energie electrică cu care se confruntau cetățenii.

Lucrurile mari sunt făcute din altele mai mici

Sunt probleme care pot părea insignifiante, dar care pot naște altele dezastruoase. Un exemplu ar putea fi cel pe care ni l-a relatat primarul. „În 2012, arhiva primăriei era într-o mare neorânduială. La propriu. Sute de mii de documente zăceau vraiște prin te miri ce cotloane în două camere. Ne-am apucat să le punem în ordine. O muncă de Sisif. Le-am îndosariat, le-am cusut, le-am scanat, le-am arhivat și tot mai avem de lucru cu ele. Am amenajat o încăpere specială pentru arhivă, acum ne putem desfășura activitatea normal, putem găsi oricând un document, fără bătăi de cap”, ne spune edilul.

Totodată, primăria a investit și în informatizarea unor servicii, cum ar fi cele de Taxe și Impozite, Registrul Agricol, Urbanism, Achiziții Publice etc, pentru care au fost cumpărate programe de operare specifice. „Am adus aceste servicii la standarde europene”, se mândrește primarul.

Un alt exemplu, care a adus economii consistente la bugetul primăriei, dar a creat și locuri de muncă, este și înființarea, în 2012, a gospodăriei comunale sub forma unei societăți comerciale cu denumirea „SC Întreținere Peisagistică Domnești”. În această societate lucrează acum 11 angajați, care se ocupă de diverse lucrări în comună. Astfel, primăria nu mai trebuie să plătească altor firme bani pentru lucrările pe care le execută acum cu forțe proprii. Mai mult, primarul spune că, până la sfârșitul lui 2014, societatea va fi dotată cu utilaje noi.

Buletin de Domnești

O inițiativă a edililor din Domnești, care a ușurat viața cetățenilor, a fost și înființarea Serviciului Public Comunitar Local pentru Evidența Persoanelor (SPCLEP). Până pe data de 1 aprilie 2013, domneștenii trebuiau să se deplaseze până la Bragadiru, pentru a obține un document de identitate. Acum totul se rezolvă fără această deplasare și, mai mult, aici au fost arondați și locuitorii din Ciorogârla. Publicația noastră v-a mai relatat, la inaugurarea Serviciului, cum primarul Ninel Boșcu a fost cel care a obținut cartea de identitate cu numărul 1 din Domnești.

Educația, mereu în atenția primăriei

Anul acesta, toate unitățile de învățământ din comună au fost igienizate, dezinfectate și s-a efectuat dezinsecția. Totodată, toate școlile au fost dotate cu videoproiectoare. Pentru cei 400 de elevi și studenți care învață în București, Consiliul Local suportă costul abonamentelor de transport. Valoarea unui astfel de abonament este de 100 de lei. Singura problemă pe care o mai întâmpină primăria este cea legată de refuzul unor șoferi de a-i transporta pe elevi „pe carton”.

Un alt proiect, la care primarul ține foarte mult, este cel al construirii unei grădinițe cu orar prelungit. Se fac demersuri pentru a obține fondurile necesare, eventual bani europeni din noul exercițiu bugetar 2014-2020.

Există, totuși, probleme

Ar fi fost neverosimil dacă într-o comună ilfoveană n-ar fi existat și probleme. Ar fi fost nefiresc. Le-am lăsat la urmă pentru că Ninel Boșcu nu vrea să se plângă de greutăți. El vrea să le înfrunte și să le învingă.

Una dintre greutățile pe care le întâmpină primarul este cea legate de arierate. Cu care s-a trezit nitam-nisam anul acesta. Este vorba de facturi neplătite de fosta conducere a primăriei, la care creditorii au adăugat penalități fabuloase. Un obstacol pe care primarul încearcă să-l treacă prin negocieri și prin chibzuirea, cu atenție, a fiecărui bănuț. Dar asta are drept consecință întârzierea sau chiar amânarea unor proiecte. Ninel Boșcu este, însă, optimist și speră că, în 5-6 luni să rezolve și acest neajuns.

O altă problemă este și faptul că RATB refuză să introducă liniile de transport în Domnești, motivând că nu are autobuze suficiente(?!). „Ăsta a fost răspunsul la solicitarea noastră, primit pe 14 septembrie!”, spune necăjit primarul. „Aș fi vrut să le ofer concetățenilor mei, dar mai ales elevilor și studenților care învață în București, condiții civilizate de transport”, adaugă el. Dar, în fine, poate că în urma negocierilor purtate la nivel de Consiliu Județean și Primăria Generală a Capitalei să se ajungă la o înțelegere, spunem noi. 

Și, pentru că Domneștiul nu putea să facă excepție de la problema câinilor vagabonzi, am aflat că, în ciuda faptului că maidanezii sunt adunați de o societate specializată, numărul lor rămâne constant. „Estimăm că avem cam 700 de câini fără stăpân. Am adunat până acum vreo 300, ar mai fi vreo 400. Dar, zilnic, apar maidanezi noi, aduși de bucureșteni, care îi abandonează pe străzile comunei. Strângerea lor devine astfel o muncă în zadar. Trebuie găsită o rezolvare comună, împreună cu Capitala”, ne spune Ninel Boșcu.

Sărbătoare de ziua comunei

Sâmbătă, 5 octombrie, la Domnești se va sărbători „Ziua Comunei”. Începând cu orele 14, vor avea loc programe artistice susținute de copii din școlile localității. Vor urma două formații de etno-dance, Hangițele și Sânzienele. Recitaluri de muzică populară vor susține Elena Merișoreanu și Ștefania Rareș. Printre invitați se numără și Vali Vijelie, Jean de la Craiova, Alin Călinescu, Nicole Cherry și DJ Jungle & DJ e•my. Prezentatori vor fi Tudorel Popa și Alin Călinescu. Sărbătoarea se va încheia cu un superb foc de artificii. Organizatorii, Primăria și Consiliul Local din Domnești sunt convinși că va fi un eveniment de care domneștenii își vor aduce aminte cu plăcere.