Cel mai mare proiect integrat de mediu din România

Rovana Plumb, ministrul Mediului și primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, au semnat, zilele trecute, Contractul de Finanțare pentru Proiectul „Finalizarea stației de epurare Glina, reabilitarea principalelor colectoare de canalizare și a canalului colector Dâmbovița (caseta)”, cel mai mare proiect integrat de mediu din România. Proiectul are o valoare totală estimată de 416,5 milioane de euro, cu TVA inclus. Contribuția Uniunii Europene, prin Programul Operațional Sectorial Mediu, Fondul de coeziune – este de 62,63% din valoarea totală a proiectului, fără TVA.

Banii vor fi folosiți pentru faza a II-a a lucrărilor la Stația de epurare a apelor uzate Glina, fază care vizează reabilitarea casetei de apă uzată – Dâmbovița, extinderea stației de epurare la un debit de 12 mc/s epurare completă, dar și construirea unui incinerator pentru arderea nămolului rezultat în urma procesului tehnologic (aproximativ 400 t/zi). 

Toate aceste lucrări sunt necesare, potrivit celor doi oficiali, pentru ca stația de la Glina să-și atingă scopul pentru care a fost creată inițial. Aria proiectului cuprinde Capitala, evident, dar și alte 11 localități din vecinatate (incluse în “aglomerarea București”): Glina, Popești-Leordeni, Jilava, Chiajna, Chitila, Mogoșoaia, Buftea, Voluntari, Dobroești și Pantelimon, precum și Aeroportul Henri Coandă din Otopeni. ”Beneficiarii direcți ai investiției sunt cetățenii Capitalei, dar și întreaga Românie, pentru că, datorită existenței acestei stații de epurare nu se mai poluează Dâmbovița, Dunărea și Marea Neagră. Concret, se reduce impactul negativ al poluării râurilor și al infiltrațiilor de ape uzate în pânza freatică din zona bazinului hidrografic al Dâmboviței, Argeșului și Dunării”, a explicat Oprescu. La rândul său, ministrul Mediului a vorbit despre faptul că, proiectul “reprezintă respect pentru cetățeni, dar si respect pentru mediu”. “În plus, este pentru prima dată în România când implementăm una dintre cele mai noi tehnologii verzi, cea de tratare a nămolurilor, prin construcția unui incinerator de nămol, aferent acestui proiect, și sper ca, cei peste două milioane de locuitori ai Capitalei și ai celor 11 localități din împrejurimile Bucureștiului să beneficieze de un sistem de canalizare care corespunde celor mai înalte standarde europene”, a declarant Rovana Plumb.

Standarde europene

Stația de Epurare a Apelor Uzate Glina a fost pusa în funcțiune acum doi ani, în octombrie 2011, odată cu finalizarea fazei I. Pentru aceasta au fost cheltuite 108,3 milioane de euro (din care, contribuția UE a fost de 65%). Finalizarea fazei I a reprezentat alinierea de fond a standardelor de mediu românești la cele ale UE.

Faza a II-a, în două etape

Valoare totală proiect, pentru faza a II-a: 416.519.607 euro (inclusiv TVA), repartizați astfel:

etapa I, buget total de 258.352.050 euro,

etapa II, buget total de 158.167.557 euro.

Sursele de finanțare: 

prin POS mediu, Fondul de Coeziune: 62,63%,

de la Bugetul de stat: 7,70%,

de la Bugetul local: 0,71% (în afara TVA proiect),

alte surse legal constituite (împrumuturi rambursabile): 28,96% (un împrumut extern ce urmează  a fi contractat – a fost aprobat ca și co-finanțare prin HCGMB 113/30.08.2012).

Rambursarea împrumuturilor se va face prin colectarea Taxei Municipale de Apă Uzată, (aprobata prin HCGMB 113/30.08.2012). Aceasta va fi în valoare de 0.248 lei/m3 de apă uzată, aplicabilă începând cu 1 ianuarie 2016, în acest fel respectându-se principiul european “Poluatorul plătește!”.