Prima școală e acasă. Din păcate, deși toți părinții își doresc să fie admirați prin exemplul de educație pe care-l dau copiilor, puțini sunt cei care înțeleg că învățămintele date micuților lor constituie arta formării adulților de mâine. 

Și mai puțini sunt aceia care fac din asta o prioritate în viață și, mânați de dorința de a le clădi un viitor frumos puiuților lor, nu se lasă ancorați doar în problemele cotidiene și își fac timp să-i supravegheze, să-i ajute să se dezvolte intelectual. În calitate de părinte nu poți să te mândrești cu un copil inteligent, dezvoltat frumos și armonios dacă nu te ocupi de educația lui. Iar acest lucru trebuie să se întâmple încă de la o vârstă fragedă. Ocupă-te de educația lui cu discernământ și înțelepciune. 

Nu priva micuțul de propria experiență 

Ca să poată asimila informațiile primite de la tine, aplică măsurile de evoluție a sa, încet-încet. Evită să-i ceri să se comporte ca un adevărat adult. Corecțiile cu bătaia, conflictul între generații n-au ce să caute în relația și în familia voastră. A-l pregăti pentru o viață bună de care poate tu nu te-ai bucurat, nu înseamnă a-l priva de propria experiență din dorința de a-l proteja. Nu-i dezvolta o teamă exagerată de decizie și acțiune repetându-i în mod constant că e bine să facă așa cum spui, ca să evite greșelile pe care le-ai făcut tu, la vârsta lui. 

Învață de la sfinții părinți să-l crești cu multă iubire  

Biblia, cartea sfântă și cuvântările prea sfinților părinți sunt cele mai bune exemple în acest sens. Să luăm aminte de la mărturia Sfântului Ioan Gură de Aur care ne învață cum să ne creștem copiii cu înelepciune. „Nu învăța puii nou născuți zborul perfect într-o singură zi, ci o dată scoate-i afară din cuib numai atât cât este necesar, altă dată iarăși, după ce s-au odihnit mai întâi, învață-i să zboare mai sus și astfel liniștit și încet-încet, condu-i la înălțimea care trebuie!”. Ce învățăminte tragem din acest pasaj? Că numai prin discernământ și înțelepciune reușești, ca părinte, să-ți crești copilul cu multă iubire, afecțiune, milă și veselie. Dar, în același timp, să-i prezinți adevărul așa cum este el și mai apoi, să-l ajuți să se detașeze de mediul familial. Să-l pregătești pe cât posibil, să abordeze societatea cu toate problemele ei.      

Puterea de a fi cel mai bun părinte 

Copilul te oglindește. Va fi înțelept, îngăduitor, iubitor, afectuos doar dacă va vedea la tine toate aceste atribute. Ca să formezi un copil model care va parcurge un drum liniștit, frumos și armonios în viață  trebuie să-i oferi o iubire superioară calitativ. O iubire pe care, la rândul tău, o vei obține doar prin dreapta credință. De aceea, atunci când se întâmplă să-ți reproșeze cu adâncă tristețe că nu-l iubești cu adevărat, acceptă-i atitudinea. Fii conștient că nu te-ai vindecat suficient, că nu ești smerit, că pe undeva iubirea ta pentru Dumnezeu Tatăl, care te-a creat, este deficitară. Spune-i copilului că ești complet vindecat, dar că lucrezi asiduu la acest aspect și că, în curând, vei putea să-i asiguri cea mai mare formă de iubire. Lucru pe care să-l și faci. Roagă-te în tihnă și cu ardoare, mărturisește-ți absolut toate păcatele și împărtășește-i iubirea Domnului. 

El te va vindeca treptat și te va ajuta să fii atât de pur și de transparent, încât copilul să simtă și să vadă iubirea în tine. Puterea de a fi cel mai bun părinte stă în smerenie, milostivitate și o credință monumentală în Dumnezeu.


Rugăciunea părinților pentru protecția copiilor

Doamne, Dumnezeule!

Fiii pe care îi am sunt un dar al bunătăţii Tale. 

Tu ai făcut a se naşte în mine simţământul care îi face scumpi inimii mele, simţământul dragostei părinteşti.

Ţie îţi închin co­piii mei, Doamne! 

Binevoieşte a le fi lor Părinte;

Eu sunt un neputincios muritor şi fără de ajutorul Tău nu pot face nimic.

Tu, Cel ce dai hrană păsărilor cerului, 

Cel ce păzeşti floarea ce răsare în mijlocul stâncilor, 

Părinte a toată lumea, 

Binevoieşte a îngriji şi de co­piii mei, 

Ca să poată fi fericiţi şi în viaţa aceasta, 

Și în cea viitoare. 

Ajută-mi să cultiv în ei bunătatea 

Și printr-o bună creştere să îi fac folositori semenilor.

O, cât sunt de vinovat în faţa Ta şi a lor!

În loc să Te mărturisesc prin faptele mele, am făcut împotrivă. Greu cu adevărat este pentru mine, păcătosul, să cresc copiii cum trebuie. Cum va creşte un copil care nu a văzut în părinţii săi pildă de fapte bune?

Îndreptează-mă pe mi­ne, păcătosul, Doamne, 

Să duc o viaţă curată ca să-mi pot îndrepta co­piii pe calea poruncilor Tale.

Să vină pacea Ta peste casa noastră, 

Să vină peste noi mila Ta, 

Ca să sporim în fapte bune şi în tot ce e bineplăcut Ţie. 

Ca să petrecem cealaltă vreme a vieţii noastre în pocăinţă şi să dobândim în această viaţă darul Tău, 

Iar în cealaltă, bucuria veşnică. 

Pentru rugăciunile Preabinecuvântatei Născătoare de Dumnezeu şi ale tuturor Sfinţilor Tăi. 

Amin!