Cel mai mare lăcaș de cult din Arhiepiscopia Bucureștilor, Mănăstirea Pasărea, a aniversat duminică, 10 noiembrie, 200 de ani de existență. Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, Preasfințitul Părinte Varsanufie Prahoveanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopei Bucureștilor și înalți prelați ai BOR au resfințit biserica, pictura, icoanele, catapeteasma, stăreția și toate obiectele de cult din așezământul monahal.
Mănăstirea Pasărea din Brănești este un colț de Rai. La toate marile sărbători, maicile și toți cei ce slujesc cu multă jertfelnicie lăcașul de cult ilfovean își întâmpină enoriașii cu dăruire spre zidirea sufletească.
„Această biserică a fost construită cu osârdia, cheltuiala și supravegherea personală a Sfântului Calinic de la Cernica. Este cea mai mare dintre bisericile pe care le-a construit el, de aceea moaștele lui se află la intrare spre închinare astăzi, ca semn de prețuire pentru sfânt, pentru ctitoria pe care el a făcut-o. (…) Apoi Patriarhul Justinian Marina a înființat aici un atelier de veșminte bisericești care funcționează și astăzi. Aici se fac veșminte, dar și racle ale sfinților; cele mai frumoase racle care se execută în România sunt aici la Mănăstirea Pasărea. A fost înființat aici un Seminar Teologic Ortodox Liceal ocrotit de Sfânta Filofteia și un cămin pentru persoanele vârstnice. Pasărea este o mănăstire rugătoare, harnică și slujitoare a misiunii Bisericii noastre, de aceea am dorit ca împreună cu mai mulți ierarhi să resfințim pictura, catapeteasma și icoanele acestei biserici”, a menționat Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul BOR, în predica sa privind importanța acestei mănăstiri pentru poporul român.
„Mulțumim Preasfintei Treimi, Maicii Domnului și Sfântului Calinic pentru toate darurile și împlinirile revărsate asupra mănăstirii noastre. Întreaga obște mulțumește Preafericirii Voastre pentru înalta binecuvântare și participarea financiară în finalizarea tuturor lucrărilor efectuate aici. Mulțumim Preasfințitului Visarion, Episcopul Tulcii, Preasfințitului Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar Patriarhal și Preasfințitul Varsanufie Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor pentru participarea la Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, alături de toți preacuvioșii și preacucernicii părinți, de preacuvioasele maici starețe și elevele seminarului nostru. În chip special, întreaga obște a mănăstirii noastre vă mulțumește pentru gândul cel duhovnicesc de a-l aduce în mijlocul nostru pe ctitorul acestei sfinte mănăstiri, Sfântul Ierarh Calinic de la Cernica”, a rostit Mihaela Costache, Maica Stareță.