Cel puţin 5.000 de români, anual, au nevoie de o intervenţie chirurgicală de transplant renal. În același timp, alţi 300 aşteaptă să fie salvaţi printr-o operaţie de înlocuire a ficatului. Şi, din păcate, numărul suferinzilor a căror viaţă depinde de primirea unui organ sau ţesut sănătos este mult mai mare.
Dr. Carmen Orban, manager Institutul Clinic Fundeni din Bucureşti
Intervenția chirurgicală de transplant este necesară atunci când suferi de o insuficiență de organe ireversibilă și se recomandă de către medicul specialist în urma unor investigații complete, amănunțite. În România, primul transplant a fost realizat la Institutul Fundeni din București. De-a lungul anilor, procedurile și tehnicile folosite de specialiștii centrelor înființate aici și în alte spitale din țară, s-au îmbunătățit foarte mult, dovadă fiind rata din ce în ce mai mare a intervențiilor reușite.
Pași spre intervenția care-ți prelungește viața
Din recomandarea primită de la medicul specialist trebuie să reiasă clar că ai nevoie de transplant. Cu acest document, care certifică diagnosticul şi cu buletinul/cartea de identitate trebuie să te prezinţi la unul din centrele de specialitate din Bucureşti sau din ţară ca să fii luat în evidenţă prin înregistrarea într-o listă de așteptare. De aici nu-ţi mai rămâne decât să aştepţi ca medicii să găsească un donator compatibil, să te înştiinţeze şi să te pregătească pentru operaţie. E posibil să fii nevoit să aştepţi câteva luni sau chiar ani până se va găsi un donator compatibil, dar cel mai important e să nu-ţi pierzi speranţa. Ai încredere că, într-o bună zi, vei avea şansa la a doua viaţă. Totuşi, dacă s-a găsit donatorul şi s-a descoperit compatibilitatea dintre tine (receptor) și el (donorul), nu trebuie să renunţi la tratamentul medicamentos pentru afecţiunea de care suferi. Trebuie să respecţi aceleaşi recomandări ca şi până în momentul în care ai aflat că vei primi un organ sănătos. E bine să ştii că orice infecţie sau uşoară degradare a stării de sănătate poate întârzia sau chiar anula transplantul. Oricum, până în momentul în care vei face operaţia de înlocuire a organului, vei fi supus unor analize de sânge, ţi se iau probe de urină şi ţi se fac multe alte investigaţii pentru a evalua exact starea pretransplant și a asigura toate condițiile de reușită pentru acesta.
Unde poți face transplantul?
La Centrele din cadrul Institutului Fundeni – din Bucureşti (pentru transplantul de ficat, rinichi);
La Centrul din cadrul Spitalului Floreasca – din Bucureşti (pentru transplantul de inimă);
La Centrul de Cardiologie din Târgu Mureş (pentru transplantul de inimă);
La Centrul de Urologie şi Transplant Hepatic Cluj-Napoca (pentru transplantul renal şi hepatic).
În prezent, Institutul Clinic Fundeni din Bucureşti face parte din categoria unităţilor medicale de elită ale României, aici îmbinându-se în mod armonios activitatea clinică cu activitatea de cercetare.
În cadrul I.C. Fundeni se efectuează cercetări medicale și transplanturi hepatice, renale, medulare, insule pancreatice, fiind recunoscut ca având o veche tradiție în patologia dificilă oncologică, gastrointestinală, hepatică, renală, digestivă, hematologică etc. Toate specialitățile clinice existente în cadrul Institutului asigură tratament ultraspecializat, preluând pacienți cu domiciliul în alte judeţe (>75%) și transferuri din alte spitale din București (>20%).
Rata de succes a operației
Transplantul de organe este intervenţia chirurgicală prin care se înlocuiește organul ireversibil bolnav cu unul sănătos. Se consideră un succes, operaţia în urma căreia organul nou introdus funcționează normal. Reuşita intervenţiei depinde de starea ta generală de sănătate, de gradul de extindere a bolii care a impus operaţia, precum şi de numărul de organe transplantate. În cazul celor mai frecvente transplanturi, rata de succes este următoarea:
Plămâni – 45%-52%
Inimă – 68%-70%
Ficat – 73%-78%
Pancreas – 80%-90%
Rinichi – 80%-90%.