Târgul firmelor de exercițiu de la Brănești
Acum opt ani, în România a fost introdus, pentru prima dată, conceptul de „firmă de exercițiu” și cel de târg al acestor firme. Anul acesta, Liceul Tehnologic „Cezar Nicolau” a găzduit, pe 29 noiembrie, cea de-a treia ediție a târgului pentru firmele de exercițiu „Antreprenor Fest-Ilfov”.
Târgul s-a bucurat de o largă participare, aici fiind prezente 37 de firme de exercițiu reprezentând 21 de licee din 7 județe. Firmele au concurat pentru titlurile de „Cel mai bun stand”, „Cel mai bun negociator”, „Cel mai bun catalog” și „Cele mai bune materiale promoționale”, „Cea mai bună prezentare PPT/Spot” și „Cea mai bună mascotă”. Totodată, s-a mai concurat și la secțiunea „Relaționăm prin firma de exercițiu”. La premierea participanților a participat și inspectorul școlar general, profesoara Maria-Gabriela Ilisie.
„Antreprenor Fest” s-a „născut” în 2011
Istoria înființării acestui târg ne-o povestește Marinela Culea, directoarea Liceului „Cezar Nicolau”: „Eu mi-am propus, când am înființat acest târg, să activez firmele de exercițiu din Ilfov. Am dorit să-i stimulez un pic pe colegii mei din județ să înființeze aceste firme și să participe la activități. Noi aveam deja experința unor astfel de evenimente, deoarece am participat la mai multe târguri, internaționale, naționale și regionale. Astfel că, în 2011 am organizat prima ediție, la care au participat 10 firme de exercițiu. La a doua ediție am avut 20 de firme și am reușit să amenajăm și standurile, care lipsiseră la prima ediție, ajutați de comunitatea locală. Anul acesta, cu toate că liceul nostru nu are clasa a XI-a, Centrul Național pentru Dezvoltarea Învățământului Profesional și Tehnic a acceptat organizarea târgului, în urma solicitărilor colegilor noștri din alte județe, care și-au exprimat dorința să vină la noi, la Brănești. Liceul nostru s-a prezentat cu două firme din două clase care însumează 60 de elevi. Anul viitor, dacă sala de sport va fi reabilitată, doresc ca târgul să se bucure de o participare internațională. Pentru aceasta va fi nevoie de 100 de mii de euro. În rest avem toate condițiile, inclusiv locuri de cazare în căminul liceului.”
Ce este o firmă de exercițiu
Conceptul de „firmă de exercițiu” a fost introdus în România, în anul 2005 și a fost implementat, inițial, în trei județe-pilot. El a fost „importat” din Austria și se adresează elevilor din clasele a XI-a și a XII-a din liceele cu profil economic. Scopul acestui concept este acela de a aplica în practică cunoștințele de antreprenoriat învățate în clasă.
Elevii învață în cadrul a trei module de specialitate, iar cunoștințele acumulate trebuie puse în practică la târguri. În clasa a XI-a se înființează firme, sau sunt preluate de la colegii mai mari care au absolvit liceul, iar în clasa a XII-a sunt lichidate, ceea ce înseamnă că o firmă de exercițiu ființează pe durata a doi ani. Elevii învață să-și înființeze firma, cu toată documentația necesară, deschid un cont la Banca Centrală, cu specimen de semnătură, fac un contract de închiriere a unui spațiu, fac angajări parcurgând toate etapele selecției de personal. Există, de asemenea, un Registru al Comerțului, în care sunt înscrise aceste firme, denumit ROCT (ROmanian Coordination of Training Firms), care are sediul la Centrul Național pentru Dezvoltarea Învățământului Profesional și Tehnic (CNDIPT). Așadar, firma de exercițiu este o copie fidelă a unei firme reale, doar că este una virtuală.
Cum să înveți, „jucându-te”
Am vizitat și noi, „Antreprenor Fest” din Brănești și am văzut cum elevii se implică, foarte serios, în acest concept. În sala cantinei liceului, erau amenajate standuri, ca la o adevărată expoziție de profil. „Managerii” firmelor erau în plină activitate, consultau documente, purtau discuții cu „partenerii de afaceri”, întocmeau facturi pentru tranzacțiile efectuate. Standurile își etalau produsele firmelor, încercând să capteze atenția și interesul eventualilor cumpărător. Totul arăta ca un adevărat „incubator de afaceri”. Membrii comisiilor de jurizare observau atent fiecare mișcare făcută de viitorii antreprenori, notându-și observațiile în carnețele. Am vrut să aflăm părerea câtorva participanți de la liceul care găzduia manifestarea. Adrian Țală, din clasa X-a D de la Liceul Tehnologic „Cezar Nicolau”, ne-a spus: „Este pentru a treia oară când particip la un astfel de târg. Prima oară a fost în clasa a IX-a la două târguri, când au venit elevii din Pantelimon să le prezentăm liceul nostru, să-i convingem să se înscrie aici și mi s-a părut o experiență foarte interesantă. La târg ne aranjăm standurile, iar elevii altor licee participante se confruntă cu noi pentru titlul de cel mai bun stand. Totodată facem negocieri, vindem produse unii altora, mai lăsăm la preț până ajungem să ne înțelegem. Având în vedere că suntem la profilul economic, această experiență ne este foarte utilă.” La rândul său, colegul său de clasă, Ștefan Florentin Culea, ne-a declarat: „Târgul este pentru mine o experiență minunată, putem socializa cu alți elevi din alte licee de profil, atât din București, cât și din țară. Cu această ocazie facem schimb de experiență în domeniul nostru, ne prezentăm produsele într-un mod atractiv, învățăm de la ceilalți participanți, elaborăm diferite strategii de dezvoltare, ne împrietenim cu oaspeții noștri, într-un cuvânt târgul este o experiență benefică pentru toți.”