A început goana după cumpărăturile de Sărbători. Mare atenție însă, la ceea ce pui în coșul cu alimente! Multe dintre produsele de pe rafturile magazinelor nu sunt de calitate superioară, chiar dacă sunt frumos ambalate. Unele sunt expirate, altele au fost transportate sau depozitate în condiții improprii, iar dacă ajung pe platoul tău cu bunătăți, îți pot pune în pericol sănătatea.

Ca să te bucuri de Sărbători cu adevărat fericite, reprezentanții Direcției Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Ilfov, îți recomandă: 

Ca o primă regulă de bază, e indicat să-ți achiziționezi produsele alimentare numai din unități autorizate sanitar veterinar. Este un plus de siguranță că ouăle provin de la păsări sănătoase, carnea de la animale sau păsări a fost testată sanitar veterinar, cozonacii și prăjiturile sunt controlate de personalul de specialitate. Dacă îți cumperi alimente din piață, de la târg sau din magazinele de la colțul străzii, așa-numitele mini-marketuri, trebuie să urmărești cu atenție expunerea și comercializarea produselor. Vezi dacă sunt ținute în vitrine frigorifice funcționale, dacă sunt ambalate sau nu etc. Pentru orice eventualitate, e bine să analizezi și integritatea ambalajelor. În acest mod, vei putea deduce dacă alimentele au fost protejate prin ambalaje cât timp au fost transportate și ținute în depozite. 

De mare folos îți va fi citirea etichetei. Aceasta trebuie să-ți furnizeze informații cu privire la tipul produsului, compoziția și originea lui, data obținerii, valabilitatea ș.a.m.d.  

Cum verifici calitatea alimentelor? 

   Când intri într-un centru comercial ca să-ți cumperi carne, ouă, lapte sau produse lactate, aruncă o privire vânzătorului. Acesta trebuie să poarte halat de protecție și bonetă, iar alimentele neambalate să le manipuleze doar cu mănuși de unică folosință;

 Dacă îți cumperi lapte, brânză, unt, smântână sau alte tipuri de lactate, produsele de calitate le recunoști prin faptul că au ambalaje de unică folosință pe care sunt inscripționate date privind identitatea producătorului, sortimentele produselor și data obținerii. Pentru brânzeturile comercializate direct din putină găsești aceste informații pe peretele putinei;

 Peștele proaspăt are ochii lucioși, limpezi, iar branhiile de culoare roz. La polul opus, peștele alterat are branhiile cărămizii, solzii li se desprind ușor iar carnea este moale;

 Carnea de porc proaspătă are culoarea roșie,  este elastică, iar când o apeși cu degetul, revine la forma inițială, nu rămâne cu forma degetului impregnată.

Reține! Poți reclama neregulile privind siguranța alimentară sunând la 021/2693307, la Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Ilfov.