Mai multe firme în insolvență
Numărul firmelor care au intrat în insolvenţă în primele 11 luni a ajuns la 27.119, cu peste 9% mai mult decât în aceeași perioadă din 2012, jumătate dintre firmele în incapacitate de plată fiind din comerţ și construcţii, potrivit Oficiului Naţional al Registrului Comerţului (ONRC).
București și Bihor conduc în topul judeţelor cu cele mai multe insolvenţe în acest an, cu 3.368, respectiv 1.649, urmate de Galaţi cu 1.431. Cele mai puţine insolvenţe au fost consemnate în judeţul Călărași – 202 de cazuri și Caraș-Severin – 220 de cazuri în acest an. Cele mai multe firme care s-au confruntat cu dificultăţi financiare sunt în continuare cele din comerţ, cu 9.564 intrate în insolvenţă, dar și cele din construcţii – 3.576, hoteluri și restaurante – 3.113 și industria prelucrătoare – 2.918.
Bate vântul prin hotelurile de pe Valea Prahovei
Multe hoteluri și pensiuni de pe Valea Prahovei, cu excepţia unităţilor de cazare mari, nu au turiști în timpul săptămânii și se închid de luni până joi pentru a reduce cheltuielile, a declarat Dragoș Răducan, vicepreședintele Federaţiei Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR). El a arătat că gradul mediu de ocupare în staţiunile montane este de 18% și este mai ridicat de weekend, pentru că în timpul săptămânii nouă din zece camere de hotel sunt goale.
Potrivit statisticilor, aproximativ 70% dintre structurile de cazare din România sunt de vânzare.
Suntem în Europa la… cumpărături pe net
În jur de 1,2 milioane de români efectuează cumpărături online, ceea ce reprezintă, în medie, 15% dintre utilizatorii de Internet, iar în această zonă piaţa din România începe să se alinieze cu alte ţări mult mai dezvoltate.
„Compania F64 estimează o cifră de afaceri de 20 de milioane de euro pentru anul 2013, păstrând un trend ascendent cu o creștere de 12 procente în acest an. Rezultă că în medie, 15% dintre utilizatorii de Internet efectuează cumpărături online, mai exact, în jur de 1,2 milioane de români“, se arată într-un comunicat al companiei.
Cât „costă” un elev în România
Costul standard per elev din învăţământul gimnazial din mediul urban, prin a cărui multiplicare se calculează finanţarea de bază a unei unităţi școlare, va fi majorat, din 2014, cu 72 de lei, respectiv de la 2.420 lei la 2.492 lei, potrivit unui proiect de act normativ al Ministerului Educaţiei. Cei 2.492 de lei reprezintă cheltuielile (per elev din învăţământul gimnazial din mediul urban) cu salariile, sporurile, indemnizaţiile și alte drepturi salariale în bani, stabilite prin lege, precum și contribuţiile aferente acestora.