Au trecut Sărbătorile. Mesele îmbelșugate de Crăciun și Anul Nou au adus cu sine și cantități importante de toxine în organism. La început de an, este momentul să-ți detoxifici ficatul, stomacul și intestinele suprasaturate de grăsimile și prăjelile consumate în zilele de sărbătoare. Și asta, numai într-o săptămână. Iată ce trebuie să mănânci imediat după Sărbători, ca să elimini toxinele din organism!
Meniul din primele două zile
La micul dejun – pregătește-ți o omletă din două ouă sau combinată cu broccoli, ciuperci sau ardei gras. Savurează un ceai călduț sau un suc de fructe, proaspăt preparat de tine acasă.
La prima gustare – consumă un iaurt dietetic.
La prânz – mănâncă o salată combinată cu grătar de pui și bea apă plată.
A doua gustare – trebuie să fie între prânz și masa de seară. Ai voie să consumi 50 g de fistic, nuci sau migdale.
La cină – nu trebuie să-ți lipsească legumele proaspete și o porție mică de pește! Ca desert, cel mai indicat este să înlocuiești produsele de cofetărie sau patiserie care au făcut deliciul sărbătorilor la final de an, și să te energizezi consumând fructe de sezon, în stare proaspătă. Dacă nu, savurează un compot sau, cel mult, două minitarte cu fructe. Toate pregătite de tine în casă, fără coloranți și aditivi alimentari.
Meniul din următoarele trei zile
La micul dejun – o cană cu ceai verde și lămâie, îndulcit cu miere de albine. O alternativă la această dietă de la primele ore ale zilei, ar fi, cereale cu lapte. Cu fructe, de preferat.
La prima gustare – mănâncă un măr proaspăt sau o salată de fructe de sezon, bogate în vitamina C și săruri minerale.
La prânz – un iaurt, sana sau chefir. O mâncare mai consistentă, puțin mai bogată în calorii ar putea fi supa de legume proaspete, cât mai puțin condimentată. O poți consuma cu crutoane de pâine neagră sau de secară. Pentru un plus de energie, delectează-te cu o porție de salată verde preparată cu două lingurițe de ulei virgin de măsline amestecat cu zeamă de lămâie.
La a doua gustare – bea un ceai de lămâie.
La cină – bea un pahar de suc natural de grapefruit sau de portocale, îndulcit cu miere de albine. Ca să păstrezi sațietatea organismului în timpul nopții, la masa de seară poți să mănânci un pic de orez fiert cu garnitură de legume sau de ciuperci proaspete.
Meniul de week-end (sâmbătă și duminică)
La micul dejun – începe ziua consumând un iaurt, două felii de ananas sau un ceai verde, călduț.
La prima gustare – profită de faptul că e plin sezon rece și piețele abundă de citrice și mănâncă o portocală sau un grapefruit.
La prânz – pune pe farfurie o porție de ton, o roșie asezonată cu un pic de ulei de măsline, puțină sare și măsline. Bea și un ceai de fructe, îndulcit cu miere de albine.
La a doua gustare – delectează-te cu un suc de ananas fără zahăr. Sau… prepară-ți o salată verde cu zeamă de lămâie și ulei de măsline.
La cină – pregătește-ți o supă de legume, câteva anghinare fierte sau preparate la grătar cu un strop de ulei de măsline și un suc proaspăt de grapefruit.
Reguli pentru un regim sănătos și eficient
În fiecare zi, dimineața și seara, bea apă plată, de calitate. Ca să elimini toxinele din organism într-un timp cât mai scurt și în cel mai sănătos mod, este nevoie să consumi zilnic, aproximativ doi litri de apă.
Evită să introduci în meniu alimente prăjite, afumate sau conservate cu e-uri și coloranți.
Abține-te de la consumul de cafea și băuturi pe bază de cafeină, alcool și băuturi alcoolice.
Ultima masă a zilei trebuie să o savurezi până-n ora 18.00.
Din meniul de zi cu zi, nu trebuie să-ți lipsească fructele proaspete și sucurile naturale, preparate în casă.