În comuna ilfoveană binecunoscută pentru legumicultorii ei, a luat naștere, acum un an, un proiect menit să aducă prosperitate celor care cultivă legume în Vidra. Cu finanțare din partea Fundației Româno-Americane, aici a fost înființată o cooperativă agricolă purtând numele de „Legume de Vidra”.

De implementarea acestui proiect, care se întinde pe 2013-2015, s-a ocupat Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile (FDSC), care a venit cu informațiile necesare, iar finanțarea, cum spuneam, a fost asigurată de Fundația Româno-Americană. Acum, cooperativa are 12 membri și experiența unui an de la constituire. Printre cei 12 membri se află și reputatul cercetător, dr. Victor Lăcătuș, fostul director științific al ICDLF Vidra. Despre cum a luat ființă această asociere între legumicultorii din localitate, ne-a vorbit Gheorghe Cernicenco, directorul executiv al cooperativei.

12 oameni curajoși

„Cei de la FDSC au venit cu această propunere. Ei s-au ocupat de toate formalitățile, ne-au oferit consultanța juridică și au finanțat toate taxele necesare pentru înscrierea la Registrul Comerțului. Mai mult, ei asigură și plata salariului directorului executiv pe perioada a trei ani de zile. De ce o cooperativă? Pentru că este mai rentabil. În cazul acestei forme de asociere, impozitul pe profit este de doar 3%. La noi, în cooperativă, profitul se împarte în mod egal între toți membrii. De asemenea, indiferent de aportul în părți sociale, ponderea votului fiecăruia este aceeași”, ne-a pus în temă directorul executiv.

Primul an, ne-a povestit Gheorghe Cernicenco, a fost unul destul de greu. Cooperativa a încercat să intre pe piața hipermarketurilor, dar condițiile impuse au fost greu de îndeplinit. Pentru că retailer-ii au cerut cantități foarte mari și cursivitate, adică un flux continuu de produse. Transportul trebuia efectuat cu mașini frigorifice iar stocarea producției trebuia făcută în depozite, de asemenea, frigorifice. Mai mult, ambalajul trebuia furnizat tot de cooperativă. „Toate acestea ar fi presupus cheltuieli foarte mari din partea noastră, care nu s-ar fi regăsit în câștigul final”, spune Cernicenco.

Ia, neamule, legume on-line!

În aceste condiții, membrii cooperativei au recurs la o soluție ingenioasă. Ei au înființat un site prin care se pot face comenzi on-line. Pentru o comandă de minimum 100 de lei, transportul este gratuit, sub această sumă plătindu-se o taxă de 15 lei. Inițiativa s-a dovedit un succes. Au început să curgă comenzi de la firme, companii, bănci etc, iar angajații acestora au putut, astfel, să se aprovizioneze cu legume proaspete. „Am vândut legume, la prețuri convenabile pentru noi, în valoare de vreo câteva sute de mii de lei”, precizează Gheorghe Cernicenco.

Mega Image, Prekos și „Legume de Vidra”

Titlul de mai sus vă poate intriga, dar legătura dintre cele trei denumiri este foarte simplă. Managerii vestitului lanț de magazine au constatat că legumele neaoșe românești sunt la mare căutare printre cumpărători. Cine nu este, astăzi, nostalgic după gustul roșiilor cărnoase și zemoase, cu miezul brumat, atunci când le desfăceai, de pe vremea bunicii? Prin urmare, cei de la Mega Image au lansat programul „Gustul românesc”, tocmai pentru a stimula producătorii de legume români să pătrundă pe piață. Inițiativa s-a dovedit binevenită pentru cooperatorii din Vidra. Astfel că, aceștia au reușit să încheie un contract pentru anul 2014 cu lanțul de magazine. După spusele directorului Cernicenco, condițiile impuse de Mega Image sunt mult mai relaxate, iar fa­cilitățile oferite desfid orice concurență. 

Roșia ­bulgaro-română

„Principala condiție im­pusă de partenerii noștri este cea referitoare la soiul de roșii pe care trebuie să-l cultivăm. Este vorba de un hibrid bulgăresc, numit Prekos. Pentru noi nu este o noutate, 90% din grădinarii din Vidra folosesc acest hibrid. Este vorba de binecunoscutele roșii sub formă de inimă, cu un mic moț în vârf. Este un soi foarte timpuriu și foarte gustos, apreciat de majoritatea cumpărătorilor. Cei de la Mega Image ne-au livrat deja sămânța, iar zilele acestea am început să o însă­mân­țăm. Un alt avantaj oferit este cel care pri­vește îngră­șă­min­tele. Ele ne-au fost oferite la un preț cu 75% mai mic. Dar acestea, precum și alte tratamente, nu vor putea fi utilizate după cum îl taie capul pe fiecare. Toată producția contractată va fi supervizată, în ceea ce privește tratamentele de un specialist desemnat de partenerii noștri. De alt­fel, noi ne ferim să facem prea multe tratamente, iar solul îl fertilizăm doar cu gunoi de grajd. De alt­fel, au fost făcute analize, în Grecia, care au dovedit că pământul nostru este de foarte bună calitate. Domnul Lăcătuș a analizat și roșiile noastre care s-au dovedit a avea un conținut de nitrați, nitriți și pesticide mult sub valorile maxime admise. Noi întotdeauna am încercat să cultivăm cât mai ecologic posibil. Acest contract este foarte avantajos pentru noi, deoarece cunoaștem exact prețurile la care vom livra recolta”, ne spune Gheorghe Cernicenco.

Legumicultorii vidreni vor mai beneficia și de alte facilități. Astfel, ambalajul va fi furnizat tot de Mega Image și va fi inscripționat cu locul de proveniență al produsului, iar transportul va fi efectuat cu mijloacele cooperativei.

Semne bune anul are

Așadar, cooperatorii din Vidra s-au înhămat la treabă. Fiecare dintre ei va trebui să-și cultive solariile, care au, în medie, cam 1.000 de mp, cu roșii, ardei și salată. Suprafața totală de care dispun aceștia este de aproximativ 10.000 de mp. De pe această suprafață, ei vor trebui să livreze, 70-80 de tone de roșii, cam tot atâtea tone de ardei și 40.000 de salate. De altfel, prima cultură de salată înverzește, deja, suprafețele solariilor, astfel că în luna martie se va strânge prima recoltă. Din spusele directorului executiv, toți membri Cooperativei „Legume de Vidra” ard de nerăbdare să livreze primele produse și sunt convinși că dacă activitatea lor va avea succes li se vor alătura mulți din cei aproape 2.600 de legumicultori care privesc acum cu scepticism inițiativa con­­cetățenilor lor.