Relansarea de către presa centrală a subiectului referitor la abuzurile făcute într-o comună ilfoveană de către un asistent maternal profesionist, ne-au îndreptat paşii către Direcţia Generala de Asistenţă Socială şi Protectia Copilului Ilfov (DGASPCI) pentru câteva precizări din partea actualului director, Bogdan Iulian Pîntea.
Cine sunt asistenţii maternali profesionişti ?
În 2013 la ocuparea postului, Bogdan Iulian Pîntea a moştenit şi un caz deosebit de grav: acela al copiilor maltrataţi de un asistent maternal profesionist dintr-un oraș ilfovean. Maltratările s-au petrecut în perioada 2009-2010, apoi a început procesul contra asistentei, a soţului acesteia şi a unor foşti angajaţi ai DGASPC. Ce spune actualul director: «Direcţia şi-a asumat culpa şi este solidară. Întrebării adresate de dvs. privind preîntâmpinarea unor astfel de situaţii, răspund că…sunt puţine de făcut. Asistenţii maternali profesionişti (AMP) reprezintă o categorie de angajaţi ai instituţiei care sunt recrutaţi, selectaţi şi examinaţi, conform Hotărârii nr. 679 din 12/06/2003 după nişte criterii pe care – atenţie! – la momentul susţinerii examenului de atestat, aceştia le îndeplinesc. Dacă cineva îndeplineşte condiţiile, ia examenul şi a doua zi o ia razna, nu are nimeni cum să prevadă aceasta. Şi acum 4 ani când a avut loc acel eveniment nefericit, şi în zilele noastre criteriile de testare şi atestare sunt aceleaşi, nu e nimic deosebit”, spune directorul actual al DGASPC
2 vizite de control în fiecare lună
Totuşi, pentru că DGASPC şi-a asumat vina şi asistenţii maternali profesionişti sunt evaluaţi o dată la fiecare 3 ani, Bogdan Pîntea adaugă că, pentru moment, tot ce se poate face sunt vizitele de control de două ori pe lună şi nu o dată pe lună, la locuinţele unde AMP au grijă de copii. „Este ceva ce legea nu interzice. Eu, ca Direcţie, nu pot să supun AMP la testări în intervalul de 3 ani, deşi sub Legea 272/2004 privind protecția și promovarea drepturilor copilului eu, ca Direcţie, pot să fac orice pentru siguranţa copilului, dar nu aceasta.”, povesteşte Bogdan Pîntea.
Firul roşu cu primăriile ilfovene
Pentru că la DGASPC lucrează 79 de asistenţi maternali şi, pe de altă parte, 304 copii din Ifov sunt în plasament familial – o altă formă de ocrotire a copilului, directorul DGASPC Ilfov crede că ar mai putea fi făcut ceva: „Iniţierea unei legături foarte strânse cu primăriile şi serviciul public de asistenţă socială (SPAS) din fiecare primărie. Ar trebui să fie un fir roşu între aceste servicii şi DGASPC şi să existe o monitorizare în timp real a tuturor situaţiilor care necesită servicii sociale de orice fel: asistenţă însoţitor, asistenţă familială… de orice fel. Rapoartele Institutului de Politici Publice arată că din 40 de primării ilfovene doar 18 au transmis date despre persoanele care au nevoie de asistenţă socială. În cazul despre care discutăm, s-au făcut nişte pseudovizite şi de aceea DGASPC şi-a asumat”, este punctul de vedere al directorului DGASPC.
Sechestrul asupra bunurilor DGASPC este contestat
Revenind la sentinţele date în acest dosar monstruos, de-a dreptul, directorul DGASPC Ilfov spune că a făcut recurs dintr-un motiv întemeiat. „Nu pot să apreciez şi nici să comentez deciziile unei instanţe. Dar, pe sechestrul asigurator dispus, noi, DGASPC Ilfov deja am făcut recurs pentru că, în speţă, sunt nişte prevederi ale unui articol din Codul Penal care spune că nu pot fi sechestrate bunuri care aparţin unei unităţi publice. Nu am făcut recurs pentru că refuzăm să plătim sau pentru că nu suntem vinovaţi, nu suma deranjează, ci sechestrul asigurator ca atare pe bunurile
DGASPC, sumele pe care trebuie să le plătim către Spital şi cheltuielile de judecată. Repet:
DGASPC este solidară cu aceia care au comis fapta. Totuşi, personajele din acest dosar nu sunt toate în directa noastră subordine: asistenta maternală era angajata Direcţiei, dar soţul nu era. Medicii de la spital, cei acuzaţi de malpraxis, la fel, nu sunt angajaţii DGASPC. Dacă mie instanţa îmi spune că trebuie să plătesc acei bani, eu îi plătesc imediat. Nu comentez”, precizează Bogdan Pîntea, directorul DGASPC Ilfov.