Cele mai căutate fructe în sezonul rece sunt portocalele. Nici nu este de mirare. Parfumul îmbietor și gustul dulce-acrișor ascund multiple valențe terapeutice. Consumate ca atare, în stare proaspătă, sub formă de suc natural, sau adăugate pentru savoarea inconfundabilă în delicii culinare, portocalele constituie o adevărată „bombă vitaminică”.
Potrivit medicilor, portocala este un medicament natural cu multiple proprietăți terapeutice. Fructul conține în proporție de aproape 90% apă și este foarte bogat în vitaminele A, B, C și în săruri minerale precum fier, fosfor, potasiu, sulf, cupru, calciu și magneziu. Compoziția chimică face ca acest fruct să fie recomandat pentru a preveni afecțiuni grave și pentru a trata altele, severe.
Un studiu coordonat de dr. Aedin Cassidy din Marea Britanie arată că un consum ridicat de portocale reduce riscul apariției accidentului vascular cerebral cu 19%. “Flavonoidele sunt cunoscute pentru că oferă o anumită formă de protecție, influențând diferite mecanisme, cum ar fi ameliorarea funcțiilor vaselor sanguine sau efectul antiinflamator”, explică dr. Cassidy, profesor de nutriție la Facultatea de Medicină a Universității East Anglia din Norwich, Marea Britanie.
Fructele fortifică întregul organism
Portocalele constituie cel mai bun tratament pentru scăderea colesterolului, carența de calciu și magneziu, durerile musculare și articulare, oboseală excesivă, astenie, insomnie, stări de nervozitate și irascibilitate accentuată. Un fruct proaspăt sau un pahar cu suc natural oferă energia necesară pe tot parcursul zilei și fortifică întregul organism. Mai mult, purifică organismul de toxine, stimulând buna funcționare a ficatului, rinichilor și intestinelor. Fructul poate fi folosit și ca remediu în cazul constipației, anemiei, îngroșarea sângelui, obstrucția vaselor sanguine, tulburări ale secreției biliare.
Datorită numeroaselor valențe terapeutice, specialiștii recomandă cure de câte o zi pe săptămână în care să se consume doar portocale. Desigur, în funcție de starea generală de sănătate.
Ceaiul, cel mai bun somnifer
Infuzia din flori de portocal te calmează și îți asigură un somn odihnitor. Bea o ceașcă după primele două mese principale ale zilei și încă una, seara, înainte de culcare. De asemenea, constipația o tratezi cel mai bine consumând coajă de portocală. Fierbe coaja fructului și aruncă prima apă fiindcă este amară. Reia fierberea și pune miere de albine în apă. Scoate coaja, las-o să se usuce și apoi mănânc-o. În acest mod îți stimulezi și secreția biliară.
Dieta cu suc de portocale pentru purificarea sângelui
Consumă zilnic, doi litri de suc de portocale proaspăt, preparat de tine acasă. Pentru rezultate cât mai bune, dieta te obligă să bei sucul cu o jumătate de oră înainte de masă și la o distanță de două ore de la ultima masă. Totodată, cura te ajută să-ți tratezi sănătos inflamația vezicii urinare, ulcerul sau chisturile apărute la nivelul organelor.
Rețete pe alese… de la bucătari culese
Dulceață de portocale
Ingrediente:
3 portocale mari
1 kg de zahăr
zeama de la o lămâie
Mod de preparare:
Alege trei portocale mari și cu coaja groasă. Dă coaja prin răzătoare, dar ai grijă să nu decojești chiar totul și lasă fructele în frigider, la rece, timp de două zile. Apoi, pune-le în apă curată și lasă-le să fiarbă până când poți să le străpungi ușor cu furculița. Scoate-le și pune-le în apă rece, o oră. Ulterior, scoate-le și din această apă, scurge-le bine și taie fructele în felii potrivit de groase, apoi în bucăți potrivit de mari și îndepărtează-le sâmburii. Pune compoziția într-un vas încăpător cu un kilogram de zahăr și 400 ml de apă. Lasă preparatul să fiarbă la foc mic până se topește zahărul, apoi mărește flacăra. La primele clocote ia spuma și lasă dulceața la fiert la foc iute, până se leagă bine siropul. La ultimele clocote adaugă zeama de lămâie. Toarnă dulceața în borcane și dă-le la rece.
Supă cremă de morcovi și portocale
Ingrediente:
4-5 morcovi mari
4 linguri smântână
3 cartofi potriviți
1 l supă de legume (poți să-ți prepari supa în casă sau să cumperi un cubuleț din comerț)
1 legătură de pătrunjel
sucul de la o portocală mică
sare și piper după gust.
Mod de preparare:
Dacă nu ai supa preparată în casă, pune un litru de apă într-o oală mare, încăpătoare, așează vasul pe foc și când apa dă în fiert, pune cubulețul de supă, morcovii tăiați rondele și cartofii tăiați bucăți. Lasă ingredientele la fiert până reușești să le străpungi cu furculița apoi, scoate-le într-un vas dar păstrează zeama. Adaugă sucul de portocală peste legume și mixează cu mixerul sau cu blenderul. Toarnă treptat din zeama în care au fiert legumele până obții consistența supei cremă dorită. Servește preparatul cu smântână și pătrunjel.
Prăjitură cu portocale
Ingrediente:
Pentru blat
6 ouă
100 ml de ulei
6 linguri de zahăr
2 linguri praf de cacao
4 linguri de făină
1 plic de praf de copt
Pentru cremă
500 g de brânză de vaci
200 g de unt
150 g de zahăr
1 fiolă esență de vanilie
1 lingură de coajă de portocală
Pentru glazură
50 ml de suc de portocale
2 plicuri de praf de budincă cu gust de vanilie
5 linguri de zahăr.
Mod de preparare:
Începe prin a pregăti blatul. Mixează puțin zahărul cu gălbenușurile, adaugă uleiul și continuă să mixezi până când omogenizezi compoziția. Pune și făina amestecată cu cacao și praful de copt. Apoi, bate albușurile spumă și adaugă-le în compoziție. Ia o tavă și pune pe pereții ei hârtie de copt. Pune aluatul și lasă-l să se coacă aproximativ 25 de minute, în cuptorul preîncălzit. Între timp, apucă-te să pregătești crema. Freacă untul cu zahărul până obții o spumă. Apoi, adaugă brânza, coaja de portocală și esența de vanilie și omogenizează. Crema întinde-o pe blat după ce s-a răcit și bagă preparatul la frigider. Pentru glazură folosește praful de budincă cu gust de vanilie și sucul de portocală, în loc de lapte. Când budinca este călduță, adaug-o peste prăjitură. Las-o la rece cam două ore, până se întărește glazura.