Spre deosebire de alte locuri din țară, cele două viscole de la sfârșitul lunii ianuarie nu i-a prins „pe nepregătite” (sintagmă deja celebră, iarna, în România) pe edilii orașului  Chitila. Explicația este una limpede, ca lumina zilei. Dacă știi să te organizezi, poți înfrunta fără necazuri toate problemele.

În cadrul primăriei există un Serviciu Voluntar pentru Situații de Urgență (SVSU), care are în componență 7 membri, conduși de Cristian Din­că. Ei iau parte la instruiri lunare, iar, o dată pe an, Inspectoratul Județean pentru Situații de Urgență organizează, la rândul său, un amplu instructaj. Totoda­tă, ISU Ilfov efectuează, periodic și exerciții de simulare a unor situații de urgență. Toți voluntarii dețin atestate care le certifică instruirea în domeniu. Ei au constituit, în timpul viscolelor de luna trecută, „nucleul” comandamentului instituit la primărie, condus de primarul orașului, Emilian Oprea. În aceste condiții, lupta comandamentului cu urgia naturii s-a desfășurat cu maximă eficacitate.

O „armată” de utilaje a luptat cu troienele

Desfășurarea de forțe și utilaje a fost impresionantă. Societatea ROMPREST, cu care primăria are contract de deszăpezire, a acționat cu 3 UNIMOG-uri și 3 buldozere. Pe lângă acestea, firma LIV Prest a intervenit cu 2 buldozere, iar primăria cu un tractor cu lamă. Totul a fost coordonat de comandamentul de urgență, membrii acestuia deplasându-se în locurile „fierbinți” cu ajutorul a trei autoturisme ale primăriei.

„În Chitila sunt circa 42 de kilometri de străzi. Noi am împărțit orașul în 7 sectoare, de care au răspuns câte un membru al comandamentului. Astfel, sectorul 1 a fost în zona Cartierului Tineretului, sectorul 2 în zona Dealu, sectorul 3 zona lacului și a cartierului nou, străzile lungi și șoseaua Banatului au constituit sectorul 4, străzile din vecinătatea magazinului Lidl au format sectorul 5, cartierul Regina Maria a fost sectorul 6, iar satul Rudeni, cel de-al șaptelea sector. Nu am întâmpinat probleme deosebite, poate cu excepția unui caz în care o femeie suferindă de diabet necesita dializă. Ea ne-a sunat spunându-ne că are curtea blocată, iar ambulanța nu poate intra pentru a o duce la spital. Am intervenit de urgență și situația s-a rezolvat. Ulterior, doamna ne-a sunat să ne mulțumească”, ne spune Cristian Dincă, șeful SVSU.

Chitilenii dau telefoane trăsnite

Au fost și situații mai inedite, unele dintre ele chiar hilare. „Telefonul de la comandamentul de ur­gență a sunat continuu. Un cetățean a apelat pentru a reclama faptul că are curtea nedeszăpezită. Un altul, mai „vesel” din cauza băuturii, a anunțat la 112 că are intrarea în curte blocată. Ne-am deplasat acolo, împreună cu poliția, dar nici vorbă de așa ceva. Dumnealui avea o mașină cu garda mai joasă și se temea că nu va mai putea ieși din curte! Un locuitor din Rudeni ne-a reclamat faptul că atunci când se dă jos din mașină, coboară pe zăpadă! De la o firmă aflată pe strada Banatului am fost anunțați că au intrarea blocată. Când am ajuns acolo, ce să vezi? În fața porții se afla ditamai utilajul, cu care s-ar fi putut rezolva rapid situația! Călătorii dintr-un tren au sunat și ei la 112 că sunt blocați la Chitila. Ne-am dus de-a lungul liniei până am ajuns la Baumax, în București. Era un viscol de nu vedeai la doi pași. Am găsit, în sfârșit trenul, aproape de intrarea în Gara de Nord, așteptând să i se permită accesul…”, ne povestește, amuzat acum, Cristian Dincă. Dar, spune el, în Chitila au fost și cetățeni cu simț civic, care au pus mâna pe lopată și au îndepărtat zăpada depusă. „Am văzut chiar oameni care cărau omătul cu o cădiță de plastic, ca să n-o arunce pe stradă”, spune șeful SVSU Chitila.