Pe 6 februarie, a avut loc la Centrul cultural din Buftea un recital de pian, o premieră pentru oraș, cu ocazia „Săptămânii Mozart”. Pus la cale cu multă vreme în urmă, spectacolul a fost organizat de Clubul copiilor și elevilor Buftea, Asociaţia culturală „ Casa Artiștilor Bufteni”, cu sprijinul Centrului Cultural Buftea și al Primăriei Buftea.
Mozart și săptămâna lui bufteană
Wolfgang Amadeus Mozart a venit pe lume pe 27 ianuarie 1756, la Salzburg, ca fiul cel mai mic al unei familii cu șapte copii. Până la 35 de ani când a părăsit lumea aceasta, Mozart a compus într-un stil unic simfonii, concerte de pian, sonate, serenade, muzică de cameră și câteva opere sacre. « Nunta lui Figaro », « Don Giovanni » și « Flautul fermecat » sunt trei opere celebre pentru care a compus muzica. Mozart a avut ceea ce se numește “ureche absolută” și de la 3 ani dovedește că are înclinaţii muzicale, iar la 5 ani, începe să înveţe clavecinul cu ajutorul tatălui lui. La 6 ani compusese deja primele menuete. Stilul muzical al compoziţiilor mozartiene se încadrează la clasic vienez și prin unicitatea acordurilor este imediat recunoscut de cei care aud muzica lui. Iar aniversarea celor 257 de ani de la nașterea lui nu putea trece neobservată melomanilor din Buftea!
Influenţa muzicii lui Mozart asupra sănătăţii
Studiile au demonstrat reacţiile uimitoare ale organismului uman la auzul muzicii compuse de Mozart. Deja, de multă vreme, în maternităţi din ţări mai evoluate, nou-născuţilor li se pune muzică de Mozart, imediat după naștere. Cunoscută în medicină ca «efectul Mozart», terapia ajută la dezvoltarea inteligenţei, la deblocarea creativităţii și chiar la vindecarea miraculoasă a unor afecţiuni. În fine, din aceste motive și încă multe altele, s-a hotărât ca debutul spectacolelor de muzică clasică la Buftea să-l aibă pe Mozart ca prim invitat.
Micile pianiste
Prezentat de directorul Centrului Cultural din Buftea, Violeta Mitescu, concertul a început cu Menuetul în Fa major al lui Mozart interpretat de Andreea Pistol, urmată de Andreea Petre care a interpretat Polka lui Rudolf L. și Mica Serenadă a lui Joseph Haydn. Trioul micilor pianiste a fost completat de Delia Ion și Mazurka lui Chopin. Reușita lor pe scenă se datorează și profesoarei Gabriela Pieptean care, la final, a urcat pe scenă alături de ele.
Final de profesionist
Claudia Gabriela Gorgan a cântat pentru prima oară la Buftea, orașul natal și această premieră a dublat emoţiile inerente. Dublu vegheată de profesoara Florina Gorgan de la Liceul Dumitru Dumitrescu în calitate de mamă dar și de coordonator al spectacolului, Claudia a înterpretat Preludiul în Si bemol de J.S. Bach, Alla Turca, Sonata facile și Menuete de W.A.Mozart, Sonata Quasi una fantasia de L.W. Beethoven, Valsul opus 64 nr.2 de Fr. Chopin și a încheiat maiestuos cu celebrul Vals nr.2 al lui Dimitri Șostakovici. Claudia Gorgan, absolventă a Conservatorului a avut în sală și spectatori speciali: învăţătoarea ei și profesoara de limba română din școala generală.
Decorul scenei împrumutat de la studiourile MediaPro și programul muzical ales cu drag și oferit cu pasiune au oferit spectatorilor o oră specială de fugă din iureșul vieţii. Minunat, de repetat!