Programul pentru stimularea înființării și dezvoltării microintreprinderilor de către tineri continuă și în acest an. Din 10 martie, cei interesați să înceapă propria afacere se pot înscrie în program.
Beneficiari sunt tinerii cu vârste sub 35 de ani, care au deja proiectul afacerii pus la punct. Și, evident, care nu au mai primit finanțare în cadrul acestui program. Dacă îndeplinesc toate condițiile stabilite prin lege, statul le va aloca o sumă maximă de 10.000 de euro, bani cu ajutorul cărora să demareze afacerea. Plata se face în lei și nu se returnează de către beneficiar, chiar dacă firma pe care o înființează trece către o altă categorie.
Banii nu se restituie
“Finanțarea nerambursabilă acordată prin program nu se va mai recupera de către stat în cazul în care societatea cu răspundere limitată debutantă (SRL-D) își schimbă calitatea de microintreprindere, trecând într-o altă categorie de Întreprinderi Mici și Mijlocii (IMM)”, explică reprezentanții Direcției Implementare Programe pentru IMM-uri. Pe lângă cei 10.000 de euro, micii întreprinzători vor fi scutiți de la plata asigurărilor sociale pentru patru salariați pe care-i angajează pe perioadă nedeterminată. Și nici nu plătesc taxe pentru înregistrarea la Registrul Comerțului. Mai mult, aceștia beneficiază și de consiliere, instruire și sprijin din partea Oficiului Teritorial pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii și Cooperație, în a cărui rază de competență își are sediul social. Însă, doritorii sunt nevoiți să urgenteze înaintarea actelor de aprobare a fondurilor. Creditul se acordă în limita plafonului aprobat în bugetul Departamentului pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii, Mediul de Afaceri și Turism. Bugetul alocat pentru programul din acest an este de 21.000.000 de lei.
Cine poate accesa creditul?
Orice tânăr care îndeplinește următoarele condiții:
- împlinește 35 de ani până-n ziua înregistrării cererii de înmatriculare a societății în Registrul Comerțului;
- nu a fost acționar sau asociat al unei întreprinderi constituite în Spatiul Economic European;
- își înființează pentru prima dată o societate comercială cu răspundere limitată;
- declară pe propria răspundere, sub sancțiune penală pentru declarații mincinoase, că îndeplinesc condițiile prevăzute de lege;
- nu a mai accesat acest program;
- înființează o firmă administrată numai de el, sau în asociere cu cel mult cinci întreprinzători debutanți;
- în obiectul de activitate se regăsesc cel mult cinci grupe de activitate;
- firma lui se încadrează în categoria microîntreprinderilor, în condițiile legale privind stimularea înființării și dezvoltării întreprinderilor mici și mijlocii, cu modificările și completările ulterioare.
Cum se fac înscrierile în program?
Din 10 martie începe sesiunea de înscriere în program. Cei interesați se pot înregistra accesând site-ul Ministerului Economiei pe www.minind.ro secțiunea „Accesați Programele pentru IMM-uri finanțate de la bugetul de stat”. De asemenea, se pot face înscrieri și prin intermediul link-ului direct: http://programenationale2014.aippimm.ro.
Atenție! Soclitanții trebuie să se înregistreze cu user și parolă. După înregistrare, se completează on-line planul de afaceri și se încarcă mai multe documente însoțitoare.