Vacanța de Paște la mănăstiri

Dacă sufletul te poartă spre tradițiile creștine, petrece marea sărbătoare a Învierii Domnului în ținuturile care adăpostesc lăcașele mănăstirești. Gazdele sunt agreabile, primitoare și-ți descriu cu plăcere obiceiurile zonei și obiectivele de vizitat. Cât te costă sărbătorile la mănăstiri? 

Paștele la mănăstirile de pe meleagurile autohtone este varianta cea mai potrivită pentru o minivacanță superbă. Să stai cât mai departe de zgomotul automobilelor, de poluare și de stresul cotidian, de sărbători, înseamnă să te oprești pentru câteva zile în acele locuri binecuvântate și pline de har divin. Mai exact, la mănăstirile din România. Acolo unde vii ca turist și pleci ca prieten. De altfel, acesta este și obiectivul gazdelor care își întâmpină oaspeții cu lumină în suflet și în casă, liniște deplină și bineînțeles, cu mâncăruri tradiționale, specifice sărbătorii. Să nu uităm, că țara noastră se poate mândri cu unele dintre cele mai numeroase și mai frumoase lăcașe de cult, care sunt vizitate anual, de foarte mulți pelerini și turiști români și străini.  

 Mănăstirea Agapia – trei nopți de cazare într-o pensiune modernă, de trei margarete, aflată în apropierea Mănăstirii Agapia, te costă între 80 de lei și 250 de lei de persoană. Dar, beneficiezi de un confort deosebit. Vei fi cazat în cameră dublă, cu baie proprie, televizor, telefon, frigider, aer condiționat și încălzire cu centrală. În acești bani, ai inclusă și masa festivă de Paște.  

 Mănăstirea Văratec – cazarea la o pensiune de patru stele de lângă Mănăstirea Văratec, în perioada 18-21 aprilie, cu toate mesele incluse, plus masa pascală, ajunge la 750 de lei de persoană. Fără mâncare, costul cazării ajunge la 100-180 de lei pe noapte, de persoană. Însă, ești primit într-o ambianță tradițională, clasică, dar cu dotări de ultimă generație. Cameră dublă sau apartament, amenajat cu mobilă din lemn masiv, fotolii, televizor, cablu TV, acces la restaurant și la spațiile de agrement.  

 Mănăstirea Neamț – patru nopți de cazare între 18 și 22 aprilie, cu toate mesele incluse, plus cea festivă de Paște, într-o pensiune de trei stele din apropierea Mănăstirii Neamț, costă 1.000 de lei de persoană. Gazdele te întâmpină, în vinerea mare, cu mâncare de post, iar de sâmbătă, de la miezul nopții cu pască, ouă roșii, cozonaci și alte delicatese culinare specifice sărbătorii. Din meniu nu va lipsi vinul roșu, pălincă și afinată, preparate după propriile rețete. Va exista și un program artistic cu muzică live, dans și voie bună.     

 Mănăstirea Sihăstria – cu aproximativ 100 de lei pe noapte, te poți caza la unul dintre hanurile de lângă Sihăstria. În camere, sunt păstrate și astăzi decorațiunile specifice zonei. Camera este dublă și îți oferă printre altele, un spațiu de relaxare cu o măsuță de cafea și 2 scaune, birou, televizor, cablu TV, mini bar, baie proprie cu duș, uscător de păr și produse de igienă gratuite. De Paște, se organizează diverse evenimente și festivități. Toate incluse în preț, împreună cu mâncarea tradițională.  

Cazarea în lăcașul de cult, mai puțin costisitoare 

Chiar dacă mai sunt doar câteva zile până la sărbători, poți să-ți încerci norocul direct la mănăstiri. Aici, costurile cazării pot fi mult mai mici. În funcție de locurile disponibile, te poți caza în lăcașul de cult. Noi îți dăm contactele. Mănăstirea Văratec – Stareț: Maica Iosefina Gioșanu, Tel: 023/341.63.33; Mănăsti­rea Neamț – Stareț: Arhimandrit Benedict Sauciuc, Tel: 023/325.15.80 sau 0745.82.31.79; Mănă­­sti­rea Agapia – Stareț: Stavrofora Olimpiada Chiriac, Tel: 023/324.47.36 sau 023/324.46.18; Mănă­sti­rea Sihăstria – Stareț: Arhimandrit Victorin Oanele, Tel: 023/325.18.96 sau 023/325.18.97.