Rar am întâlnit un primar mai dezamăgit de situația prin care trece comuna ca Victor Niculae de la Ciorogârla. După discuția avută, i-am dat dreptate. Primăria se zbate între aberațiile existente în sistemul administrativ și lipsa banilor pentru investiții vitale pentru cetățenii localității.
O aberație care m-a lăsat cu gura căscată este cea privitoare la intervențiile în caz de incendiu. Iată ce ne-a povestit Victor Niculae: „Dacă până acum, în caz de incendiu, interveneau pompierii din Bolintin, vara trecută am avut o surpriză. Luase foc o miriște. Am sunat la 112 și am fost direcționați către unitatea din Bolintin, aflată la câțiva kilometri depărtare. De acolo am primit un răspuns care m-a lăsat mut. Mi s-a spus că nu mai aparținem de ei, ci de Buftea! Ei bine, pompierii de la Buftea au ajuns în 72 de minute! Din Bolintin ar fi făcut maximum 10… Eu nu știu cum s-a putut gândi careva de la minister la o astfel de decizie. Este incredibil!”
Și nu este singura aberație. Tot primarul ne-a spus că ambulanța vine din Măgurele, deși Bucureștiul este mai aproape. La ultimul apel, echipajul a venit după 53 de minute… Și încă una: CGMB refuză să autorizeze o stație pentru maxi-taxi de Ciorogârla, în zona autogării Militari.
Nu sunt bani pentru asfaltări și canalizare
Bugetul local nu poate susține proiecte cu finanțare proprie, ne spune primarul. De aceea, anul acesta, investițiile vor fi egale cu zero. Of-ul cel mare al edilului este Liceul tehnologic „Pamfil Șeicaru”, din localitate. Întreținerea acestuia „înghite” o bună parte din fondurile primăriei. „La liceu sunt 1.104 elevi, din care doar 87 sunt din Ciorogârla. Ceilalți vin din localitățile învecinate. În aceste condiții nu mi se pare normal ca primăria să susțină toate cheltuielile, care se ridică la 40.000 de lei pe lună, adică 4,8 milioane pe an”, ne-a spus primarul.
Cu banii aceștia, s-ar putea extinde rețeaua de canalizare, care se întinde pe 22 de kilometri. Ar mai fi de canalizat încă 29. Alimentare cu apă există doar în proporție de 60%. Mai sunt drumuri care lasă de dorit și care trebuie asfaltate etc. „Anul acesta nu facem nimic. Întreținem ce avem și stăm de curățenie. Am două suflete și un tractor care se ocupă de asta. Vrei să te gospodărești, dar n-ai bani… Ce putem să facem este să amenajăm un târg, vom primi 40 de tarabe, gratuit, de la Obor și un parc școlar, în curtea școlii. La grădinița cu orar prelungit ar mai fi nevoie de 50 de paturi, atât e de solicitată”, spune cu tristețe Victor Niculae.