Fii o gazdă bună!
Nu există Sărbători la români fără mese îmbelșugate, bucurie și voie bună alături de familie și de toți cei dragi. Mâncărurile tradiționale sunt „vedetele” preparatelor culinare care dau un farmec aparte Paștelui. Gătite cu multă dragoste, dăruire și pricepere, îți poți impresiona invitații la masa festivă cu cele mai gustoase și mai interesante mâncăruri. Jurnalul de Ilfov îți prezintă, în cele ce urmează, câteva rețete!
După o perioadă lungă de post, organismul deja slăbit, nu mai este obișnuit cu alimente care se digeră greu, cum ar fi carnea de miel, de porc sau produsele de patiserie. În vederea prevenirii îmbolnăvirilor, medicii recomandă consumul preparatelor tradiționale cu moderație! “Deschide masa festivă cu un aperitiv format din carne slabă de curcan, pui sau pește și salată. Tonul, somonul și păstrăvul ar fi preparatele ideale pentru primul fel de mâncare. Deoarece, după Postul cel Mare și o iarnă lungă organismul este slăbit, trebuie să consumi preparate care conțin cantități importante de vitamine și săruri minerale. Așadar, la felul doi, din farfurie nu trebuie să-ți lipsească verdețurile, salatele și legumele. Două polonice de ciorbă fără grăsime și cu cât mai multe legume și verdețuri de sezon sunt suficiente. Mănâncă doar o porție mică de friptură de miel, gătită la cuptor sau la grătar și numai după ce ai îndepărtat bine grăsimea. Nu o servi simplă, ci cu garnitură de legume proaspete și salate. La cină, cel mai sănătos e să mănânci un iaurt”, recomandă dr. Mirela Miertoiu, medic specialist medicină generală.
Ciorbă de miel
Ingrediente:
l 1 kg și 250 gr carne de miel;
l 3 morcovi medii;
l 2 linguri de ulei;
l 50 g orez;
l 1 țelină;
l 1 păstârnac mediu;
l 1 ardei gras;
l 1 legătură de leuștean verde;
l 1 legătură de pătrunjel;
l câteva fire de ceapă verde;
l sare și piper după gust.
Mod de preparare:
Ca și organele pentru drob, carnea de miel se pregătește pentru ciorbă cu o seară înainte când, se spală bine și se lasă peste noapte, în apă rece cu oțet. Se spală din nou când se pregătește și se curăți de piele. Separat, într-o oală încăpătoare, toarnă uleiul și călește legumele, o parte din verdețurile tocate mărunt și bucățile de miel. Lasă toate ingredientele la fiert și când sunt gata, adaugă orezul bine spălat. La final, o ploaie de leuștean și pătrunjel verde va oferi un plus de savoare.
Drob de miel
Ingrediente:
l inimă, ficat și rinichi de miel;
l 2 legături de ceapă verde;
l 5 ouă crude;
l 1 legătură de usturoi;
l 3 ouă fierte;
l 1 legătură de mărar;
l 1 legătură de pătrunjel;
l ulei;
l 1 bucată de prapure;
l sare și piper după gust;
Mod de preparare:
Se spală bine organele de miel și, cu o seară înainte de preparare, se lasă în apă rece cu oțet. Dimineața, se spală din nou, se fierb în apă cu sare și se dau prin mașina de tocat. Ceapa verde și usturoiul, de asemenea, se trec prin mașină ca să fie tocat cât mai fin. Mărarul și pătrunjelul se taie mărunt. Ulterior, verdeața se adaugă peste organele tocate și se amestecă bine întreaga compoziție împreună cu ouăle crude, bine condimentate. Se potrivește de sare și piper. Apoi, se pune prapurele într-o tavă de chec, se toarnă jumătate de compoziție, ouăle fierte și restul de umplutură. Preparatul se acoperă cu prapurele și se coace în puțin ulei, până se rumenește.