Colegiul Medicilor Ilfov, în colaborare cu Jurnalul de Ilfov și o parte din cadrele de specialitate de la marile centre universitare din Capitală, organizează vineri, 25 aprilie, la Palatul Știrbey din Buftea, simpozionul cu tema „Boala cardiacă ischemică în practica medicului de familie”.
La evenimentul care vizează îmbunătățirea calității vieții pacienților, sunt așteptați toți medicii de familii din județul Ilfov. Principalele subiecte care vor fi dezbătute asiduu de specialiști se referă la: durerea toracică – diagnostic diferențial, algoritmul de diagnostic al bolii ischemice, obezitatea și distiroidiile în boala cardiacă, rolul medicului de familie în recuperarea post-infarct și tratamentul antiagregant și anticoagulant în practica medicului de familie. Invitații speciali care își vor susține lucrările în cadrul evenimentului sunt: prof. dr. Ioan Axente Guțiu de la UMF Carol Davila din Capitală, șef de lucrări – dr. Raluca Trifănescu de la Institutul Parhon și respectiv, șef de lucrări – dr. Carmen Gherghinescu din cadrul Spitalului Universitar din București. Tot invitați de onoare vor fi și dr. Clara Alexandrescu, Centre Cardio Thoracique de Monaco alături de dr. Diana Zamfir de la Spitalul de Urgență.
Dr. Clara Alexandrescu, Centre Cardio Thoracique de Monaco
60% dintre decesele din România sunt cauzate de boli de inimă și vase sanguine
„Prezentările invitaților vin să răspundă întrebărilor din practica zilnică a medicilor de familie, legată de descoperirea precoce a bolii ischemice. Este știut că, în ultimii ani, boala cardiacă ischemică apare la vârste mult mai tinere și astfel, o descoperire precoce la pacienții care au factori de risc cardiovasculari asociați (fumat, dislipidemie, hipertensiune arterială, obezitate, antecedente familiale) poate preveni infarctul miocardiac sau moartea subită. România se află pe locul III în Europa la numărul de decese prin astfel de afecțiuni. Raportul relevă că, anual, 60% dintre decesele înregistrate în România au fost cauzate de boli cardiovasculare. Rolul medicilor de familie este primordial în descoperirea precoce a bolii cardiovasculare, pentru că ei cunosc pacienții cu factori de risc cardiovascular și, implicit, știu care sunt la risc să facă infarct miocardic sau accident vascular”, explică dr. Clara Alexandrescu, Centre Cardio Thoracique de Monaco.
Colegiul Medicilor Ilfov: „Medicii primesc diplome cu puncte EMC”
„Era nevoie de un astfel de eveniment pentru ca medicii de familie să știe unde să trimită pacienții la nevoie, să-i ajute să ducă o viață aproape normală cu boala lor. La final, participanții vor primi diplome cu puncte EMC (n.r. – puncte de educație medicală continuă). La nivel național avem un program EMC prin care medicii de familie sunt obligați să obțină credite. Ei trebuie să facă 200 de credite în cinci ani. Punctele pe care le obțin prin participarea la acest simpozion îi ajută în acest sens”, susțin reprezentanți ai Colegiului Medicilor Ilfov.
Jurnalul de Ilfov susține evenimentul
Ca de fiecare dată, Jurnalul de Ilfov pune umărul la îmbunătățirea stării de sănătate a locuitorilor din județ. Simpozionul „Boala cardiacă ischemică în practica medicului de familie” este susținut și de această publicație. În calitate de co-organizator și partener media, Jurnalul de Ilfov va transmite publicului larg concluziile dezbaterilor.