Buftea

Prin vocile copiilor, sunetele folclorului românesc sunt mult mai armonioase, iar dansurile mai vesele și mai captivante. Cei mai talentați bobocei din grădinițele ilfovene s-au întrecut, miercuri, 14 mai, pe scena Casei de Cultură din Buftea, într-o competiție extraordinară – concursul „Drag mi-e cântecul și jocul”.  

În aplauzele publicului, boboceii au urcat pe scenă ca niște flori plutitoare și au umplut sala de momente frumoase, emoționante, magnifice. Aproximativ 500 de copii înzestrați cu darul iubirii față de foclorul românesc și tradițiile populare, coordonați de cadrele didactice care i-au pregătit temeinic, au urmat liniile melodice străvechi, dând curs unor scenarii artistice deosebite.  

Nuneasca văzută prin ochii Românașilor Veseli 

Plini de grație, Mugurașii de la Grădinița nr. 1 din Balotești au pus în scenă un superb colaj maramureșan. Românașii Veseli, de la Grădinița nr. 1 din Otopeni, au creat o atmosferă de basm cu dansul fascinant al călușarilor și cu glosarul de obiceiuri și tradiții ale nunților din Teleorman. Micuța Grigore Ion Anisia, coordonată de îndrumătorul Margareta Pistol, a ridicat sala în picioare printr-o interpretare spectaculoasă a cântecului  “Mi-am făcut bundiță nouă”. Vestitele Flori de Mai, de la Grădinița Raza de Soare din Buftea, coordonate de prof. Viorica Dumitru și Zina Dumitru, au ajuns la izvoarele neamului cu dansurile lor autentice aduse tocmai din Mărginimea Sibiului și cântecele superbe – Basarabie Frumoasă și Sunt copil de Românie. 

“Iubesc copiii și sădesc în sufletul lor dragostea pentru folclor” 

“Concursul “Drag mi-e cântecul și jocul” face parte din proiectul educațional județean „Copilăria sub amprenta valorilor culturale”, ce a debutat în 2012. Eu vin din zona Moldovei și sunt o împătimită a cântecului și dansului popular românesc. Din dorința de a promova obiceiurile populare românești, de a sădi în sufletul copiilor dragostea și respectul pentru tradițiile culturale autohtone, am propus acest proiect care vizează cântecul și dansul popular de pe întreg cuprinsul țării. Primăria Buftea s-a implicat foarte mult, punându-ne la dispoziție tot ceea ce am avut nevoie”, ne-a spus Viorica Dumitru, profesor pentru învățământ preșcolar la Grădinița Raza de Soare Buftea și inițiatorul proiectului.          

Ei sunt cei mai buni soliști și dansatori!   

Cele mai frumoase interpretări au fost apreciate prin votul juriului. Fiecare formație a primit câte o plachetă, o diplomă și stegulețe. În urma jurizării, Anisia Ion Grigore (Buftea) și Elena Grigore (Gr. nr. 1 Balotești) au fost desemnate cele mai bune soliste. Formațiile Voiniceii (Gr. Voinicel Chitila) și Flori de Mai (Buftea) sunt cele mai bune grupuri vocale. Românașii, Fluturașii, Mlădițele Vlăsiei, Mugurel de Vlașca, Flori de Mai, Boboceii, Mugurașii, Românașii Veseli, Armonia și Românașii sunt trupele fruntașe la dans.