Purtătorul de cuvânt al PNL, Cristina Pocora, a anunțat că Biroul Politic Național (BPN) a decis, cu majoritate de voturi, trecerea partidului de la ALDE (Alianța Liberalilor și Democraților pentru Europa) la PPE (Partidul Popular European). Cel care a făcut această propunere este Crin Antonescu. Decizia va fi supusă atenţiei şi Delegaţiei Permanente.
Purtătorul de cuvânt al PPE, Kostas Sasmatzoglou, a precizat că Partidul Popular European ar putea discuta şi lua o decizie privind primirea PNL săptămâna viitoare, dacă liberalii români trimit documentaţia necesară la timp. Kostas Sasmatzoglou a salutat anunţul făcut de preşedintele PNL privind intenţia de a adera la PPE, subliniind că cele două formaţiuni sunt de acord în ceea ce priveşte necesitatea „unei forţe politice de centru-dreapta puternică”.
Sasmatzoglu a precizat că PNL trebuie să trimită PPE o serie de documente privind organizarea formaţiunii şi programul său. „Acestea vor fi analizate de conducerea PPE, iar decizia se va lua în cadrul Biroului Politic, un organism format din lideri ai partidelor din toate ţările europene”, a spus purtătorul de cuvânt al formaţiunii, adăugând că decizia va fi luată prin majoritate. Kostas Sasmatzoglou a mai spus că aderarea PNL la PPE ar putea fi discutată şi decisă la următoarea reuniune a Biroului politic, care va avea loc pe 2 iunie.
La rândul ei, conducerea ALDE s-a arătat dezamăgită de decizia PNL. Liderii ALDE susţin că, în urma acestei decizii, delegaţia PNL în PE se alătură lui Traian Băsescu prin intrarea în PPE şi îşi arată slăbiciunea în loc să îşi întărească poziţia în Legislativul UE. „Rezultatul alegerilor arată că Grupul ALDE rămâne al treilea grup ca mărime în Parlamentul European. Fără sprijin de la ALDE, nicio decizie nu poate fi luată“, se arată într-o declaraţie comună a preşedintelui ALDE, Graham Watson şi a liderului Grupului ALDE, Guy Verhofstadt.
Cei doi precizează că decizia „nefericită“ a preşedintelui PNL, Crin Antonescu, de a propune conducerii partidului deplasarea către PPE ignoră faptul că în Grupul PNL ar fi una dintre cele mai mari delegaţii şi, aşa cum s-a stabilit, ar deţine poziţii importante în PE. „Prin intrarea în PPE, delegaţia PNL se va alătura lui Băsescu şi alege să îşi arate slăbiciunile în loc să îşi întărească poziţia în Legistativul UE“, se mai arată în declaraţie.
PNL este de 12 ani în ALDE.